Šport > Zimski športi
880 ogledov

Ilkina mama: "To je pa Maribor"

Darja Črnko
Pred domačo tekmo svetovnega pokala je o sezoni Ilke Štuhec spregovorila njena mama in trenerka Darja Črnko.

Ekspresno hitra vrnitev slovenske smukaške kraljice Ilke Štuhec na smukaške tekmovalne proge po poškodbi je prijetno presenetila tudi osebo, ki Ilko najbolje pozna in ki je z njo preživela največ časa, vodjo ekipe in mamo v eni osebi Darjo Črnko.

Ilka Štuhec Garmisch Ilka Štuhec: Šport "Na SP napadam nov naslov svetovne prvakinje"

Takoj na smukaški uverturi sezone v Lake Louisu je bila Ilka še nekoliko previdna, v Val Gardeni pa je nato v celoti pokazala svoj razkošni smukaški talent ter v manj kot 24 urah zmagala na dveh tekmah, smukaški in superveleslalomski, ter napovedala tudi oster boj za naslov najboljše smučarke na svetu v kraljevski disciplini 10. februarja pod goro Aareskutan. Niz uvrstitev na zmagovalni oder je nadaljevala na obeh smukih v Cortini d'Ampezzo z drugim in tretjim mestom. Smukaške uvrstitve pred Zlato lisico in odhodom na svetovno prvenstvo na Švedsko pa zaokrožila s petim mestom na progi Kandahar v Garmisch-Partenkirchnu.

"Tako, kot ona reče, branit nima kaj, tisti naslov ima, noben ji ga ne bo vzel. Vsekakor verjamem, da bo ona dala vse od sebe, tudi mi bomo dali vse od sebe. Lovili bomo, bomo videli, kako se bo to obrnilo. Da, se je dokaj hitro zgodilo, priznam, tudi jaz sem mislila, da se bo malo dlje 'ogrevala', kot sem jaz temu rekla na začetku. Ampak bilo je super, ko se je vse tako hitro 'poklopilo'. Ker potem zraste samozavest, tekmovalec se zaveda, da je še vedno tam, niso to samo časi s treningov, potem je dosti lažje," je Darja Črnko kot vodja ekipe Ilke Štuhec opisala dogajanje v zadnjih dveh norih mesecih.

Tudi laičnemu očesu je bilo vidno, da ima Ilka zelo dobro opremo in izkušenega serviserja in da je ni strah to opremo tudi uporabiti: "Konkurenca je tako izenačena, da, če ne 'štima' čisto vse, ne moreš biti spredaj. Tak da, to pomeni, da dejansko 'špila' vse, od smuči, tako ali tako servis, obleke, tisto, kar imajo na sebi ..., nekdo reče, o, pol sekunde je zadaj, pa pol sekunde ni čisto nič. Vse mora 'štimati', predvsem pa tekmovalec mora biti odločen, želeti, hoteti, vedeti, da zmore, potem pa zgleda, da je lahko."

Natrpan urnik tekmovanj bo pomenil, da bodo Ilka in njena ekipa iz cilja pohorskega snežnega stadiona že naslednji dan potovali na Švedsko: "To je pa Maribor. Če ne bi šlo za tekmo v Mariboru, ne biti niti razmišljali o tem. To je pa le Pohorje. Kdorkoli je s tem Pohorjem delal in upravljal, vedno so nam stali ob strani, in vem, da nam bodo vedno stali ob strani. Tudi Ilkina želja je bila, da obvezno gremo domov. Ko smo mi še malo razmišljali, je ona rekla, kaj te vi to razmišljate, da sploh ne gremo? Če si ona to tako želi, potem ne more nič škoditi niti utrujenost, pač za logistiko smo morali poskrbeti ..., in to je bilo to."

ilka štuhec Vroča! Magazin Ilka Štuhec po nagrado prišla le v srajci

Pričakovanja na svetovnem prvenstvu v Aareju je vodja ekipe ohranila zase: "Predvsem se moraš umiriti. Sama pričakovanja ti nič ne prinesejo, te lahko samo 'zabremzajo'. Realno se ve, kam kotira. Ona bo dala vse od sebe, mi bomo dali vse od sebe, potem pa bomo videli, kaka bo dnevna forma, kaka bo forma drugih, na kar ne moreš vplivati, potem pa nekaj že bo."

Vsi členi v kolesju mehanizma ekipe Ilke Štuhec delujejo utečeno in tekoče: "Ta trenutek je vse dobro, tako kot v bistvu mora biti, saj če tega ni, potem so take stvari težko izvedljive. Sploh v takšnih malih ekipah, kot je naša, mora biti vse jasno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.