Šport > Zimski športi
126 ogledov

Shiffrinova v lov na četrti pohorski pokal na jubilejni Zlati lisici

54. zlata lisica v Kranjski gori. Anže Petkovšek Mikaela Shiffrin
Maribor je v pričakovanju belega cirkusa in prve zvezdnice smučarskega športa Mikaele Shiffrin, ki v tej zimi ne kaže slabosti. Američanka je od začetka sezone osvojila 11 zmag, v celotni minuli sezoni jih je zbrala dvanajst, in bo v Mariboru glavna kandidatka za še četrto pohorsko kombinacijo ter za zmagi na obeh tekmah.

Karavana svetovnega pokala alpskih smučark se bo pred odhodom na svetovno prvenstvo v švedskem Aareju ustavila v Mariboru na tradicionalnih mednarodnih tekmah v veleslalomu in slalomu.

Zlata lisica bo po lanski selitvi na Gorenjsko letos znova v svojem pohorskem brlogu. Tradicionalno tekmovanje alpskih smučark bo že 55. po vrsti, letos še zlasti slovesno, saj bo v znamenju okroglega jubileja, 50. svetovnega pokala na Pohorju.

Mikaela Shiffrin je bila stara 19 let, ko je v Mariboru prvič zmagala na slalomski tekmi. Lani, ko se je tekmovanja zaradi slabih snežnih razmer preselilo v Kranjsko Goro, je dobila veleslalom in slalom. Seštevek kombinacije Zlate lisice je dobila v letih 2015, 2017 in 2018.

54. zlata lisica v Kranjski gori. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tekmovalka, ki ima pri ne še dopolnjenih 24 letih 54 zmag v svetovnem pokalu, prehiteva z veliko hitrostjo dosežke smučarskih legend. Štirinajst zmag v eni sezoni je še nepreseženi dosežek Švicarke Vreni Schneider, ki ga je vpisala v sezoni 1988/89. Zdi se, da lahko Shiffrinova ta dosežek letos izboljša.

Že v Mariboru bi se mu lahko povsem približala in Schneiderjevo prehitela tudi na večni lestvici po številu zmag. Švicarka jih ima 55, Avstrijka Annemarie Moser Pröll 62, Američanka Lindsey Vonn pa 82.

Shiffrinova je v tej zimi že popravila dosežek Avstrijke Marlies Schild, poročene Raich, po številu slalomskih zmag v svetovnem pokalu. Avstrijka je dobila 35 slalomov, Američanka je števec slalomskih zmag že premaknila na 37.

Zgodba Zlate lisice se je začela 29. februarja 1964, ko se odvilo tekmovanje FIS I A. Prvo tekmovanje, ki je na Zlati lisici štelo za točke svetovnega pokala za ženske, pa je bilo leta 1970, 17. in 18. januarja, ko je v veleslalomu na 7. Zlati lisici dosegla svojo prvo zmago Avstrijka Pröllova, pozneje poročena Moser, ena najboljših alpskih smučark vseh časov.

V prvem slalomu za svetovni pokal je slavila Američanka Barbara Cochran, ki je zmagala tudi v kombinaciji pohorskega pokala.

V tem času se je v Mariboru zvrstilo 66 tekem za svetovni pokal. Sedemkrat se je Zlata lisica preselila v Kranjsko Goro, po enkrat pa v avstrijski Bad Gastein in na Jahorino, dvakrat je bila odpovedana, osemnajstkrat so izpeljali le po eno tekmo.

gondola Ga-Pa Šport Švedske smučarke rešile življenje organizatorju

Najuspešnejša tekmovalka na lisičkinih tekmah je še vedno Schneiderjeva z osmimi posamičnimi zmagami, šestimi slalomskimi in dvema veleslalomskima, ter sedmimi dobljenimi pohorskimi kombinacijami. Eno zmago manj ima Švedinja Anja Pärson, ki je na lisici dobila pet slalomov in dva veleslaloma. Nato sledi že Shiffrinova s štirimi zmagami na Zlati lisici.

Najuspešnejši Slovenki na domačih ženskih tekmah svetovnega pokala sta Mateja Svet in Tina Maze, vsaka s po tremi zmagami. Tako Svetova kot Mazejeva (2013) sta dobili tudi pohorsko kombinacijo, Svetova celo dvakrat (1988, 1990). Seštevek lisice je dobila tudi Urška Hrovat (1997).

Tina Maze Zlata lisica novinarska konferenca | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac

Prve tri so dolga leta dobile okrog vratu prave lisičje kožuhe, Schneiderjeva šest, leta 1995 so kožuhe zamenjali z zlatimi broškami iz rumenega, belega in rdečega zlata, z dragimi kamni. Ime najboljše v kombinaciji je vgravirano tudi na velik kristalni prehodni pokal pohorskega pokala za Zlato lisico.

Pohorski smučarski spektakel je tesno povezan z Mariborom. Je eno redkih prizorišč s tekmovalno progo, ki je del mesta. Tako ima tekmovanje najnižji cilj svetovnega pokala. Start veleslaloma je na nadmorski višini 734 metrov, cilj na 347 metrov.

Zaradi tega je vsako leto borba z vremenom, za mraz in za sneg, Zlate lisice pa ne bi bilo brez pohorskih delavcev, ki so že mnogokdaj delali čudeže in kljubovali vremenu in odjugam.

Vremenska drama se odvija tudi letos. Najprej je bilo premalo snega. S snežnimi topovi so izkoriščali vsako uro nizkih temperatur za zasneževanje. Proizvedli so dobrih 40 tisoč kubičnih metrov snega. Zdaj je snega dovolj, a nadaljuje se muhasto vreme, ki naj bi konec tedna privedlo do močnih otoplitev.

Mariborsko Pohorje 55. Zlata lisica Šport Maribor dobil zeleno luč

Avstrijec Markus Mayr, direktor za tehnične discipline svetovnega pokala za ženske, je minuli torek po pregledu tekmovalne proge, celo dan prej kot predvideno, prižgal zeleno luč. A obeti niso najbolj spodbudni. V času Zlate lisice sta za zdaj napovedana dež in odjuga.

ana drev Kljubuje poškodbi Šport Ana Drev: "Prezgodaj je, da bi razmišljala o koncu kariere."

Domače tekmovalke tokrat ne kotirajo tako visoko, kot v letih, ko so razveseljevale vražje Slovenke in Tina Maze. Ana Drev, ki je osvojila zadnje slovenske stopničke na lisici, je po poškodbi kolena že predčasno končala sezono. Zato pa se je odločila, da bo na svojem terenu nastopila Ilka Štuhec, ki se bo preizkusila v petek na veleslalomu.

Ilka Štuhec Alpsko smučanje Šport Štuhčeva z zavoro, v ozadju tudi slovenski smukači

Lisica je po novem v februarskem terminu in se bo začela že v petek z veleslalomom in v soboto s slalomom. Tako bo tudi leta 2021. Prihodnje leto in leta 2022 pa bo lisica znova v tradicionalnem terminu ob koncu tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.