Šport > Zimski športi
2241 ogledov

Izgovori v Planici: Slovenci jim očitno ne manjkajo!

Planica 2023 Saša Despot
Covid, Ukrajina, SP v nogometu ... To naj bi bili razlogi za porazen obisk Planice!

V oddaji Odmevi sta v ponedeljek gostovala generalni sekretar organizacijskega komiteja Tomaž Šušteršič in direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Iskala sta razloge za slab obisk svetovnega prvenstva v Planici, do nedelje se je namreč ob skakalnicah in tekaških progah zbralo le 27.300 navijačev.

Organizatorji so pred začetkom prvenstva, kljub glasnim kritikam zaradi visokih cen vstopnic in spremljevalne ponudbe, napovedovali več kot 150.000 gledalcev. Kaj je torej šlo narobe?

Zgodovinski trenutek Šport Norvežani ob pogledu na tribune v Planici: "Šokantno"

"Zanesljivo lahko govorimo o spletu različnih okoliščin. Vse skupaj se je začelo z nekajletno epidemijo covida-19. V zadnjem letu je vojna v Ukrajini pognala cene energentov in s tem povezanih storitev v nebo. Če se ozrem v jesen 2022, ko smo začeli prodajo dnevnih vstopnic, je bilo vzdušje nekoliko turobno in morbidno. Napovedi o covidu-19 še niso popolnoma potihnile, pa tudi cene so se začele vzpenjati in morda gre tudi tu iskati razloge za slabši odziv gledalcev. Svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju je že pošteno zarezalo v zimsko sezono ...," je v Odmevih dejal Šušteršič.

V zadnjih dneh so je organizacijski komite storil nekaj korakov, da bi se obisk povečal. A poleg dragih vstopnic je zelo draga tudi ponudba pijač in hrane. Za pol litra vode je treba odšteti 3,5 evra.

"Družinska vstopnica je zelo ugodna. Za ceno dveh oseb si lahko prvenstvo ogledajo kar štiri osebe. Popoldanska vstopnica ima enotno ceno 33 evrov za odrasle in 16,5 evra za otroke," je zatrdil Šušteršič. "Ne smemo pozabiti, da je poleg športnega užitka vključen še ves spremljevalni program, ki ga ponujamo v Planici in tudi v Kranjski Gori. Tu so še vsi prevozi, ki so s tem povezani. Svetovnega prvenstva ne gostimo vsako leto in vprašanje je, kdaj bo znova na sporedu v Sloveniji," je pojasnil.

"Manjkajo nam gostje iz Nemčije, Poljske, Skandinavije"

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Javnost organizatorjem in ponudnikom turističnih storitev očita popolno odsotnost razumevanja zmožnosti domačih navijačev. 

"Izredno težko dajem zaključke o višini cen. Turizem Kranjska Gora je že od začetka kandidature do sredine decembra seznanil nastanitvene obrate, lastnike hotelov in penzionov, da naj oblikujejo priporočene cene, ki se vrtijo okoli cen za novo leto, za Pokal Vitranc in tudi za finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici," je dejal Veber.

"Slovenski obiskovalci niso klasični potrošniki nastanitvenih obratov. V Kranjsko Goro pridejo kot enodnevni obiskovalci. Manjkajo nam gostje iz Nemčije, Poljske in Skandinavije. Težko zdaj ocenim, kje so vzroki, da jih ni," je dejal Veber.

Planica nordijsko SP Nič kaj množično Šport Katastrofa v Planici, prazni tudi blejski hoteli

V ponedeljek je bil v Planici prost tekmovalni dan. Ulice so bile prazne, spremljevalnega programa ni bilo. Nekateri ponudniki kulinarike naj bi že zapustili Planico, saj nimajo zaslužka.

"Zelo težko je potegniti črto, saj smo šele na polovici prvenstva. Za nami je šele šest dni, pričakovanja pa so bila nekoliko višja. To je na splošno eno bolje organiziranih svetovnih prvenstev," je dejal Veber in navedel, da naj bi nordijsko svetovno prvenstvo gledal "celoten svet". Šušteršič je ocenil, da bo ocenjen doseg prvenstva "skoraj pol milijarde ljudi".

"Boli nas dejstvo, da so slovenski mediji tako negativno pristopili k poročanju iz Planice. Poudarili so le majhno število gledalcev. Najtežje breme bodo na koncu nosili organizatorji. To ni način, kako se jim pomaga. S takim načinom poročanja se dela le še večja škoda," je sklenil Veber.

Komentarjev 11
  • mihatirs 19:57 28.februar 2023.

    bodte desci pa povejte da ste zajebal na polno s cenami...ker kreten bo pa dal 8eur za en hot dog??? Odstopit bi morali vsi...razlog, da skoraj noben ne gre v planico je pač predrago vse skupaj...kdo pa bo dal za ...prikaži več 5 člansko družino ...200eur brez hrane...a ste prizadeti!!!!

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 16:00 28.februar 2023.

    Nihče ne pove, da so vodilni v centru Planica v glavnem sami odsluženi lokalni politiki, žlahta iz zgornjega dela doline in po politični usmeritvi SDS-ovci s Petkom na čelu. Vse to pomeni, da nihče nima pojma o ničemer, znajo samo ...prikaži več cenik sestavt, tko na pamet in čakat, da folk pride, al pa tut ne, kar se je tut zgodil! Njavečji krivec je pa Šušteršič, ki misli, da je vso modorst požrl že ob rojstvu!! Prov je, da so jih gledalci prizemljil, klošarje požrešne!!

  • satir 13:51 28.februar 2023.

    Če kdo dvigne cene samo zato ker jih lahko, potem naj propade ! In prav, da ljudje ignorirajo. Slovenci smo do Slovencev slabši kot do najbolj zanikrnega tujca. Trgovci enako... derejo domačina v tujino pa prodajajo izpod cene... Ker pač ...prikaži več lahko. Potrošniki bi tudi morali ostat doma, ker pač lahko dokler se da zdržat brez trošenja. kmalu bi imeli najnižje cene v Evropi. Samo skupaj bi morali držat.

Sorodne novice