Šport > Zimski športi
44197 ogledov

Jure Košir ob omembi Žana Kranjca kar poklopil telefon

Jure Košir Profimedia
Jure Košir se je olimpijskega srebra veselil šele z dvourno zamudo.

Zadnji slovenski alpski smučar, ki je natanko desetletje po Juretu Franku osvojil olimpijsko medaljo v moški konkurenci, je bil do danes Jure Košir s slalomskim bronom leta 1994 v Lillehammerju. Se je pa danes uspeha Žana Kranjca veselil z dvourno zamudo, saj je po nočni prvi vožnji zaspal in si je nato, ne da bi vedel za medaljo, zavrtel posnetek.

"Prosim, ne mi povedati, kako se je razpletlo, ker pravkar gledam posnetek. Če se lahko slišimo čez pol ure," je STA takoj ob klicu zabičal eden najuspešnejših slovenskih alpskih smučarjev iz obdobja druge uspešne slovenske generacije, ko je skupaj z njim na slalomskih progah kraljeval Alberto Tomba.

Jure Košir | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob ponovnem klicu je pojasnil, da si je za prvo vožnjo pripravil bujenje, pred drugo pa ga je nato zmanjkalo. "Očitno ne zdržim več," se je nasmejal, nato pa le priznal, da morda niti ni pričakoval sanjskega razpeta tekme.

Kot je dejal, gre za velikanski uspeh, ki ga je tudi sam zelo vesel, saj si Kranjec to vsekakor več kot zasluži, saj je v zadnjih letih pokazal, da je v veleslalomskem vrhu. Drugo vožnjo je po njegovem mnenju odpeljal genialno ter našel optimalno linijo, čeprav je imel v prvi nekaj težav in ni kazalo na to, da bi lahko prišel skoraj povsem na vrh.

Žan Kranjec Kranjec: Šport "Že pri prvih vratih sem imel dober občutek"

"Opravil je vrhunsko vožnjo. Eno boljših na olimpijskih igrah sploh, glede na zelo težke pogoje. Slaba vidljivost, neravna podlaga, ponekod ledeno, drugje valovito. To obvladajo res le največji mojstri in Žan je gotovo med njimi. Letos velikokrat ni imel sreče s pogoji, predvsem pa je zelo močen tekmovalec, ki zdrži velike pritiske, kar je tukaj pokazal," je dejal štirikratni udeleženec olimpijskih iger, ki bo aprila slavil abrahama.

Košir je med vožnjo prvega favorita in vodilnega po prvi vožnji, Švicarja Marca Odermatta, že menil, da tudi njemu Kranjca ne bo uspelo premagati, saj je do treh četrtin proge izgubljal, a je očitno iz zadnjih nekaj zavojev čudežno izvlekel potrebne stotinke za zmago. Vseeno gre za vrhunski rezultat, zlata medalja pa je verjetno slovenskemu smučarju ušla v prvi vožnji, meni Košir.

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa

To je za Kranjca še toliko bolj pomembno, saj je edini moški predstavnik v tehničnih disciplinah in zanj ni bilo enostavno. "Verjetno si je naložil kar precej pritiska, a je oddelal svoje vrhunsko in sem zelo vesel za njegov uspeh," je dejal Košir, ki se iz lastnih izkušenj zaveda velikega veselja za športnika po olimpijskem uspehu, v katerega je potrebno vložiti velik truda.

Nekdanji smučar spremlja tudi druge olimpijske nastope slovenskih športnikov in pravi, da imamo zelo veliko razlogov za veselje, saj je to, kar ti prikazujejo, velik čudež, še posebej glede na majhnost in sredstva, ki so na voljo slovenskemu športu. To nam po njegovih besedah zavida marsikatera druga država.

Prvo slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah je osvojil Jure Franko. Ob Žanovem uspehu Šport Prvi dobitnik slovenske kolajne na ZOI tudi s kakšno solzo Žan Kranjec Klofuta za Hrvata Šport Razočarani Hrvat spregovoril o kolajni Žana Kranjca
Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:36 14.februar 2022.

    Nisem vedel da se po novem reče da poklopis telefon. Včasih smo ga odložili, prekinili ali izključili. Poklopiti telefon???? Žurnal kje imate lektorje???? Priznam pa da imate novinarje s pomanjkljivim znanjem slovenske slovnice.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 20:02 13.februar 2022.

    Lepo je bilo zagledat danes zjutraj na ekranu sneženje na Kitajskem. Še lepše, da pa ravno mislim ven na zrak in med obuvanjem obutve gledam kako dirka proti cilju naš Žan. Sekunda in pol, opa...za dobro jutro je bilo že ...prikaži več kar zadost dobre volje..bravo Žan

Sorodne novice