Šport > Zimski športi
3621 ogledov

Kdo so največji junaki in največji tragični junaki Pekinga 2022?

Peking 2022 otvoritvena slovesnost Epa
Vsake olimpijske igre postrežejo tudi z zgodbami o športnikih, ki najbolj izstopajo. Pa naj bo to po številu medalj, takšnih z več kot eno je bilo v Pekingu ogromno, ali pa z neuresničenimi sanjami, ko so pogoreli v vlogi favoritov.

Na seznamu presežnikov je na pekinških igrah tik pred koncem skorajda sto imen. Toliko je športnikov, ki so na iztekajočih se igrah osvojili več kot eno medaljo. Po tradiciji na tem področju vodijo biatlonci, smučarji tekači in hitrostni drsalci, ki imajo na olimpijskem sporedu največ tekem.

Po številu in žlahtnosti medalj je prvo ime iger Norvežan Johannes Thingnes Boe. Uspešnejši od bratske naveze biatloncev je igre končal kar s petimi medaljami, od tega so štiri zlate. Na 20 km je bil bronast, postal pa je olimpijski prvak na 10 km, v štafeti in mešani štafeti ter na tekmi s skupinskim startom.

Olimpijski junaki | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav ta zadnja je bila nekaj posebnega: ne le, ker se je Norvežan do zmage prebil iz izgubljenega položaja, pač pa tudi zato, ker je na njej brez vpisa v zgodovino ostal Francoz Quentin Fillon-Maillet.

Ta je bil sicer skoraj tako uspešen kot njegov norveški tekmec, toda prav na tej zadnji tekmi je lovil poseben dosežek, šesto medaljo na šestem nastopu na igrah. Bil je zelo blizu, nazadnje pa je ponesrečen zadnji strelski nastop pomenil zdrs na četrto mesto. A ob dveh zlatih in treh srebrnih bo najbrž tudi ta "spodrsljaj" kmalu pozabljen.

Tudi tretja najbolj uspešna športnica Pekinga prihaja iz biatlonskih vrst, Marte Olsbu Roeiseland pa je po izkupičku pristala nekje med rojakom Boejem in Fillon-Mailletom. Trem zlatim je namreč dodala še dve bronasti.

Olimpijski junaki | Avtor: Profimedia Profimedia

Pet medalj je tudi izkupiček najboljšega tekača na teh igrah. Pri Aleksandru Boljšunovu so uradne oznake ROK, ker zaradi sankcij krovne olimpijske organizacije ne sme nastopiti kot Rus, ampak le kot posameznik v tamkajšnjem olimpijskem komiteju. Njegov pekinški dosežek: tri zmage in dve bronasti.

Med tistimi s štirimi osvojenimi medaljami vodi najboljša hitrostna drsalka, Nizozemka Irene Schouten je bila najhitrejša na treh tekmah in dobila še en bron.

Seznam športnikov, ki se bodo domov vrnili z več kot zlato, pa se še ne konča. Tu je še drugi Boe, Tarjei, s štirimi skupno in dvema zlatima, pa njegov rojak Joergen Graabak, kombinatorec z dvema zlatima, pa trije nemški sankači s po dvema zlatima, nenazadnje tudi domači zvezdnik hitrostnega drsanja na kratke proge Ziwei Ren, ki je bil prav tako dvakrat zlat.

Olimpijski junaki | Avtor: Profimedia Profimedia

Za domače ljubitelje športa pa je bila posebna junakinja Ailing Eileen Gu. Kitajska Američanka ali pa ameriška Kitajka je navdušila rojake, ki so jo vzeli za svojo ljubljenko, potem ko se je pred leti odločila, da bo nastopila za domovino svoje matere. Zdaj že velja za veliko zvezdnico na Kitajskem, dve zlati medalji pa sta bili le pika na i njene uspešne zgodbe smučarke prostega sloga.

In seveda ne gre pozabiti na slovenski delež pri dobitnikih več medalj: na zelo visokem 11. mestu tega prestižnega seznama je Urša Bogataj, nedvomno prvo ime ženskih smučarskih skokov v Pekingu, saj sta v tej olimpijski konkurenci dve zlati medalji, s katerima se je vrnila domov, preprosto največ, kar je možno.

Peter Prevc in tretji član slovenske skakalne super ekipe Timi Zajc si z zlato in srebrno delita 30. mesto, Nika Križnar pa je kot zlata in bronasta na tem seznamu na 51. mestu.

smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

A to je tista uspešna in lepa stran olimpijskih iger, ko nasmejani zvezdniki stopijo na vrh zmagovalnih stopničk, poslušajo himno v svojo čast, številni med njimi pa potočijo tudi kakšno solzo sreče. Obstaja pa še tista druga plat iger: nesrečniki, ki bi jim po vseh pokazateljih moralo uspeti ali pa bi morali zgolj potrditi premoč na tekmah pred olimpijsko, pa jim nazadnje ne uspe.

Na tem področju pa sta izstopali dve športnici. Tehnično gledano nista zmagovalki, a sta tudi zaradi svojih neuspehov in čustvenega odziva postali nekakšni junakinji, pa čeprav tragični. Gre seveda za ameriško smučarsko zvezdnico Mikaelo Shiffrin in rusko umetnostno drsalko Kamilo Valijevo. A tako kot sta si zgodbi podobni, končali sta se v snegu in (dobesedno na) ledu v solzah, sta tudi različni.

Shiffrinova je prišla v Peking kot ena največjih favoritinj za vsaj eno zlato medaljo, morda pa kar dve ali celo tri. A nazadnje je ostala celo brez posamične medalje, na mešani ekipni tekmi pa je osvojila nehvaležno četrto mesto. Ne le to, v slalomu, veleslalomu in tudi v kombinaciji je prevozila le nekaj deset vratc, na vseh teh tekmah naredila zanjo povsem neznačilne napake in predčasno končala nastope. Posnetki strte zvezdnice, ki sedi v snegu ob robu proge in z glavo med koleni nemočno premleva, kaj se je zgodilo, so v hipu obšli svet.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Profimedia Profimedia

Za 15-letno Valijevo pa je bilo v Pekingu vsega preprosto preveč. Čeprav je teoretično že pri teh rosnih letih ena najboljših na svetu, so se tu nanjo zgrnila bremena, ki bi strla še kakšno veliko bolj izkušeno tekmovalko. Jedro je bil sum uporabe prepovedanih sredstev oziroma pozitiven dopinški test, ki je na plan udaril med igrami. Potem vprašanje, ali sploh lahko sodeluje na tekmi posameznic, pa nato vendarle dovoljenje za nastop.

Ta je sicer bil, toda prosti program je razkril krhko plat športnice, od katere so pred igrami vsi pričakovali samo zlato: napaka za napako, padec za padcem in solze ob le četrtem mestu. Pred tem je sicer osvojila zlato kot del mešane ekipe ruskega olimpijskega komiteja, a tudi te medalje še nima v lasti, saj bo o tem, ali je do nje zaradi pozitivnega testa sploh upravičena še moralo odločati Mednarodno razsodišče za šport.

Komentarjev 4
  • Margaret_Peters 13:06 21.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Margaret_Peters 13:06 21.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 18:38 20.februar 2022.

    no pozabili ste na še enga nesrečneža... našga.. no da vidim a se bo kdo spomnil...sicer verjetno ni imel časa sportat, ko je moral ves čas na mercaturju nakupovat.

Sorodne novice