Šport > Zimski športi
6386 ogledov

Slovenski dan! Kranjec po 36 letih nasledil Strela!

žan kranjec Epa
Po Ilki Štuhec je zmago dosegel tudi Žan Kranjec.

V avstrijskem Saalbach-Hinterglemmu so se za točke svetovnega pokala merili veleslalomisti, Žan Kranjec pa je Sloveniji zmago in s tem dopolnil uspeh Ilke Štuhec, ki je slavila na superveleslalomu v Val Gardeni. To je druga slovenska dvojna smučarska zmaga po 20. februarju 2000, ko sta slavila Špela Pretnar in Matjaž Vrhovnik.

Žan Kranjec je postal enajsti slovnski smučar z zmago v svetovnem pokalu. "Na prvih tekmah nisem uspel pokazati tega, kar sem kazal na treningu. Danes je šlo zelo na tesno, v drugi vožnji sem odpeljal dobro," je po zmagi dejal mladi Slovenec.

Kranjec je decembra lani po 16 letih Slovenijo v tej disciplini s tretjim mestom, prvimi stopničkami, znova vrnil na oder za zmagovalce. Letos pa je postal komaj drugi slovenski zmagovalec na moških veleslalomih, po Borisu Strelu, ki je prvo slovensko zmago v moški konkurenci v tej disciplini osvojil 15. decembra 1981 v Cortini d'Ampezzo.

Ilka Štuhec Super Ilka! Šport Štuhčeva do druge zmage v dveh dneh

Žan Kranjec se je na prvo progo podal kot šesti, v cilj pa prišel kot četrti z 52 stotinkami zaostanka za vodilnim. Kasneje nihče od tekmecev ni uspel prehiteti Slovenca, za njim je zaostal tudi Marcel Hirscher, ki je v nedeljo in ponedeljek slavil na dveh tekmah v Alta Badii. Avstrijec je zasedel peto mesto, za Kranjcem si je pridelal 19 stotink zaostanka. 

Najhitrejši na prvi progi je bil sicer Šved Mats Olsson, na drugo mesto se je uvrstil domačin Manuel Feller (+0,03), tretji pa je bil Švicar Loic Meillard (+0,30). Manj kot sekundo je za Švedom, poleg Kranjca in Hirscherja, zaostal le še šestouvrščeni Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,89).

Na startu prve vožnje je bil od Slovencev še Miha Hrobat s številko 64, a ni bil uspešen. Njegova vožnja se je končala že po prvem merjenju vmesnega časa z odstopom in brez uvrstitve.

Saalbach je nadomestna lokacija za odpadli moški veleslalom, ki bi moral biti v Söldnu. Saalbach je sicer že bil v zgodovini prizorišče slovenskega zmagoslavja. 23. marca 1988 je na tem smučišču slavila Mateja Svet na ženski veleslalomski preizkušnji.

Druga veleslalomska proga je precej dolga za to disciplino, tekmovalci za finalno vožnjo v zahtevni postavitvi potrebujejo skoraj minuto in pol.

Ob finalnem nastopu Kranjca je vodil Francoz Mathieu Faivre, osmi po prvi vožnji. Slednjega na načeti progi ni uspel ugnati niti Hirscher. 

V zgornjem delu je Kranjec odpeljal dobro, nato pa storil napako v položnejšem delu in izgubil velik del prednosti. V srednjem delu je Slovenec spet ujel ritem in povečal naskok. Vse do cilja je nizal dobre zavoje in prevzel vodstvo s pol sekunde prednosti.

Kranjca ni uspel ugnati niti Meillard, v spodnjem delu je v primerjavi s Slovencem izgubil več kot pol sekunde in v cilju zasedel drugo mesto (+0,19). Manuel Feller je odstopil v spodnejm delu in Kranjcu zagotovil najboljšo uvrstitev v karieri. Vodilni po prvi vožnji Mats Olsson ni zdržal pritiska in je odstopil in tako se je Žan Kranjec lahko veselil zmage.

Rezultati moškega velelslaloma v Saalbachu NA TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 5
  • Holly_Blake 16:47 19.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da je edina stvar potrebna preprosto tipkanje in dostop d0 internetaa ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> www.Internet43.Com

  • Avatar Leon
    Leon 15:48 19.december 2018.

    ......čestitke Borutu Pahorju ???

  • Janez_53 15:13 19.december 2018.

    Kranjec, iskrene čestitke in kapo dol!!! Ampak - čemu hudiča pa je treba ob zmagi kazati jezik celemu svetu??? Zelo nekulturna gesta, ki pa je na žalost vedno bolj prisotna v športnem svetu! Podobno kot pihanje smrkljev po nogometnih zelenicah.

Sorodne novice