Šport > Zimski športi
81 ogledov

Križnarjeva v vetrovni loteriji za las ob stopničke

Nika Križnar Epa
Takanashijevi zmaga na Ljubnem, Križnarjeva tik za stopničkami.

Japonka Sara Takanashi (223,9 točke) je zmagovalka tretje tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih na Ljubnem ob Savinji, ki je potekala v spremenljivih razmerah. Druga je bila najboljša skakalka to zimo, Norvežanka Maren Lundby (221,8), najboljša Slovenka Nika Križnar (215,9) pa je končala tik za stopničkami na četrtem mestu.

V ospredju je japonska zvezdnica Takanashijeva prišla do svoje 56. zmage svetovnega pokala v karieri, ki je bila obenem že njena peta na Ljubnem. S tem je prekinila tudi niz šestih zaporednih zmag vodilne v pokalu, olimpijske prvakinje Lundbyjeve. Tretja je bila Nemka Juliane Seyfarth, ki je za malo premagala slovensko junakinjo Križnarjevo.

"Četrto mesto je lep rezultat, vseeno danes nisem naredila najboljših skokov, v prvi seriji sem imela tudi malo smole z vremenom. Kljub temu sem s tekmami na Ljubnem dobila potrditev, kam sodim, tako da mi bo četrto mesto vseeno ostalo v lepem spominu," pa je bila po tekmi vseeno zadovoljna Križnarjeva, ki se je čez noč, hočeš - nočeš, prelevila v številko 1 slovenske ekipe po poškodbi Eme Klinec.

Poleg Križnarjeve, ki so se ji prve stopničke v karieri izmuznile za manj kot točko, je med deseterico končala tudi petkova junakinja Urša Bogataj (200,8 točke), ki je bila deveta, Jerneja Brecl (192,5) je v finalu napredovala na 14. mesto, Katra Komar (178,3) pa je bila 21.

Zunaj trideseterice finalistk sta od Slovenk danes tekmo, kvalifikacije so odpadle zaradi težav z vetrom, po polovici končali Maja Vtič na 32. ter Špela Rogelj na 37. mestu.

Ljubenski konec tedna je tako Slovenkam prinesel velik uspeh s tretjim mestom Urše Bogataj in z ekipnim drugim mestom, za konec pa je le malo zmanjkalo še za tretje stopničke zaporedoma. Slovenskemu taboru je postojanka ob Savinji ne glede na to prinesla tako želeni preboj proti vrhu svetovnega pokala. Potem ko je ženska reprezentanca decembra ostala brez prve skakalke, Eme Klinec, ki je to zimo dvakrat stala na zmagovalnem odru najvišje ravni, preden se je nesrečno poškodovala, je vlogo številke 1 prevzela Nika Križnar.

Nika Križnar Pod pritiskom Šport Vse oči bodo uprte v Niko Križnar

Ves čas je nizala uvrstitve med najboljšo peterico, na Ljubnem je nanizala šesto in četrto mesto, na ekipni tekmi pa je bila najboljša med vsemi. Na stopničke bo morala tako še malo počakati, a pravi, da ima dovolj potrpljenja, da ve, da zna skakati.

Poleg Križnarjeve se je med najboljše skakalke sveta na Ljubnem uspelo prebiti še Bogatajevi, za katero je selektor Zoran Zupančič ves čas opozarjal, da skače tako dobro kot Križnarjeva, a ji na tekmi ne uspe sestaviti dveh dobrih nastopov. V petek pa sta ji uspela dva dobra nastopa in prvič v karieri je stopila na zmagovalni oder.

Urša Bogataj Ljubno Šport Stopničke in solze sreče pred domačimi navijači

Slovenke so navdušile tudi na sobotni ekipni tekmi, generalki za bližnje svetovno prvenstvo v Seefeldu, ko so zasedle drugo mesto, danes pa so z dvema uvrstitvama med najboljšo deseterico lepo zaokrožile ljubenski trojček.

Urša Bogataj Ljubno Ekipna tekma Šport Orlice zablestele na domači generalki za SP

Karavana svetovnega pokala za ženske se prihodnji konec tedna seli v nemški Oberstdorf, kjer bodo še zadnje tekme pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu.

 

* Izidi, Ljubno:
 1. Sara Takanashi (Jap)     223,9 točke (89,5/82,5)
 2. Maren Lundby (Nor)       221,8 (82,5/85)
 3. Juliane Seyfarth (Nem)   216,8 (85/86)
 4. Nika Križnar (Slo)       215,9 (81,5/83,5)
 5. Lidija Jakovljeva (Rus)  203,5 (80,5/81)
...
 9. Urša Bogataj (Slo)       200,8 (79,5/86)
14. Jerneja Brecl (Slo)      192,5 (84/84,5)
21. Katra Komar (Slo)        178,3 (78/84,5)
...

* Svetovni pokal, skupno (16/24):
 1. Maren Lundby (Nor)           1168
 2. Katharina Althaus (Nem)       943
 3. Sara Takanashi (Jap)          806
 4. Juliane Seyfarth (Nem)        746
 5. Carina Vogt (Nem)             528
...
 6. Nika Križnar (Slo)            512
11. Urša Bogataj (Slo)            366
17. Ema Klinec (Slo)              214
23. Špela Rogelj (Slo)            124
29. Jerneja Brecl (Slo)            80
31. Maja Vtič (Slo)                62
42. Katra Komar (Slo)              17
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice