Šport > Zimski športi
104 ogledov

"Na vsako tekmo gremo s ciljem po medalji"

anže lanišek Epa
Robert Hrgota po polovici SP: Fantje lačni novih uspehov.

Slovenski skakalci so že na prvi tekmi svetovnega prvenstva v Oberstdorfu izpolnili zastavljen cilj, ko je Anže Lanišek na srednji napravi pod Senčno goro osvojil bronasto kolajno. Glavni trener Robert Hrgota je po polovici SP priznal, da se zdaj gotovo lažje diha in dodal, da so fantje lačni in željni novih uspehov.

Čeprav so imeli skakalci rezervirano telovadnico za današnji trening, so vadbo opravili zunaj, saj imajo izjemno lepo vreme, ki bi ga bilo škoda ne izkoristiti, meni Hrgota: "Vse delamo zunaj, imamo sonček, 15 stopinj Celzija, čista pomlad je. V ponedeljek sta imela Bor in Anže prosto, ostali fantje so že včeraj opravili en trening, danes pa vsi skupaj. Jutri pa se selimo na skakalnico."

Ker je cilj, ki ga je ekipi zastavilo vodstvo reprezentance že pred sezono, izpolnjen, skakalci gotovo v drugem tednu SP nekoliko lažje dihajo. "Cilj je res že izpolnjen. Vzdušje v ekipi je te dni zelo umirjeno, za takšno smo si prizadevali pred selitvijo na veliko skakalnico, saj bo zdaj naslednje tri, štiri dni tempo kar oster. Zdi se mi, da sta nam dva dneva premora od skokov lepo prijala. Tisti fantje, ki niso nastopali, so lačni skokov, si želijo čim prej na skakalnico, tistim, ki ni uspelo na srednji skakalnici, pa tudi, da pokažejo, zakaj so tukaj. Vsega je ravno prav, za zdaj je vse 'okej'."

Anže Lanišek SP Šport Presenetljiva zmaga, nehvaležno mesto za slovensko četverico Anže Lanišek Med nesmrtne Šport Lanišek: "Zelo sem zadovoljen, čeprav ni bilo vse, kot bi lahko bilo"

Dodaten razlog za optimizem pred selitvijo na veliko skakalnico vzbuja tudi dejstvo, da so Slovenci na zadnji tekmi na tej napravi vsi po vrsti dobro skakali. Tudi zato Hrgota pri izboru skakalcev za ekipo pričakuje sladke skrbi.

"Seveda, lahko smo optimistični tudi zato, ker so vsi fantje na zadnji tekmi tu dobro nastopili. Od Anžeta, Domna, Petra, Žige, Ceneta ... le Bor se ni izkazal, ampak je bil takrat v drugačni formi, kot je zdaj. Pričakujem, da bom imel sladke skrbi, koga uvrstiti v ekipo in res si to želim. Upam pa, da ob tej borbi za mesto v ekipi fantje ne bodo pozabili na osnove, na katere morajo biti res pozorni."

Bor Pavlovčič | Avtor: Epa Epa

Pri čemer je glavni trener dodal, da imata Lanišek in Pavlovčič spet mesto v ekipi za kvalifikacije že zagotovljeno, preostali fantje pa se bodo med seboj pomerili za dve mesti, ki sta še na voljo. "Načeloma je plan, da tista četverica, ki bo skakala na posamični tekmi, nato nastopi tudi na ekipni. Ampak dokončno se bom o tem vseeno odločal po sredinih treningih."

Za Laniška se zdi, da skače res sproščeno, kolajna mu je gotovo dala dodatno potrditev. Tudi zato selektor pred selitvijo na večjo napravo ne pričakuje težav.

"Daleč od tega. Nanj bo to gotovo pozitivno vplivalo. Zadnji skok, ki ga je opravil na mali skakalnici, je bil res vrhunski, s takšno popotnico pa je nato vse lažje. Sej pravim, da so bili vsi njegovi skoki v Oberstdorfu vrhunski. Na vseh treningih je bil med tri, na posamični tekmi med tri, na mešanih ekipni je bil celo najboljši ... To pomeni, da noben njegov skok tu ni bil prav slab," je v smehu dejal Hrgota.

Za cilje pravi, da morajo biti visoki, ampak na dan tekme mora biti osredotočenost fantov drugje. "Vsi vemo, koliko medalj se tukaj še deli. Na vsako tekmo gremo s ciljem po medalji, ampak to predvsem jaz. Jaz se lahko s tem obremenjujem, da se fantom ni treba. Da fantje o tem ne razmišljajo in so osredotočeni na svoje nastope. Mislim, da je zdaj ravno pravšnja klima v ekipi, da je manj nervoze. Najbolj živčna je bila tista prva serija na srednji skakalnici, ki ti lahko ali prinese ali odnese marsikaj. Lahko ti precej olajša nadaljevanje prvenstva ali pa ti ga zagreni," je še razmišljal Hrgota.

robert hrgota | Avtor: sloski.si sloski.si

Dodal je, da sam pred tekmami nima treme, saj ve, kako dobro so fantje pripravljeni: "Vemo, koliko je bilo na kocki, pa vseeno. Pozitivno tremo moraš imeti, za kaj več pa res ni potrebe. Delamo tako kot doslej in to nam prinaša uspehe. Pristop na tekmi moraš imeti enak, ne glede na to, za kakšno tekmo gre. Pravzaprav moraš imeti v sezoni tri do štiri mesece ves čas fokus."

Glede na to, da je bilo do zdaj pet pozitivnih primerov na novi koronavirus na prizorišču SP, Hrgota pravi, da so med skakalci za zdaj vsi zdravi. "Ravno včeraj smo imeli PCR-test in v naši ekipi so bili vsi izvidi negativni. Jutri in v petek imamo še antigenska testa, potem pa mislim, da smo vsaj za nekaj časa s tem opravili."

Skakalce v sredo čakajo prvi skoki na veliki skakalnici, v četrtek (17.30) jih čakajo kvalifikacije za petkovo tekmo (17.00). Zadnje dejanje prvenstva bo zanje v soboto, ko se bodo za naslove najboljših pomerili še na ekipni tekmi (17.00).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.