Šport > Zimski športi
1427 ogledov

Presenetljiva zmaga, nehvaležno mesto za slovensko četverico

Anže Lanišek Epa
Slovenski skakalci in skakalke so lovili še četrto kolajno na prav toliko tekmah. Bili so prekratki.

Slovenski nordijski smučarji so na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu že pred skakalno mešano ekipno tekmo osvojili pet kolajn, skakalci so na zmagovalni oder stopili na vseh treh dosedanjih preizkušnjah. Zlato je na srednji skakalnici osvojili Ema Klinec, srebro pa Anže Lanišek in ženska ekipa.

Ista naprava pod Senčno goro je tokrat gostila še eno tekmo, slovenska četverica (Nika Križnar, Bor Pavlovčič, Klinec, Lanišek) pa je dober rezultat napovedala v poskusnih skokih, kjer je zaostala le za Avstrijo. "Glede na skoke, ki smo jih kazali tu, vsekakor sodimo med favorite," je sicer pred tekmo za nacionalno televizijo dejala Klinčeva.

Po skokih prve dvanajsterice deklet je nato na tekmi vodila Avstrija. Za 1,9 točke je na drugem mestu zaostajala Nemčija, tretja je bila Norveška (-5,4), četrta Slovenija (-9,5). Peta Rusija je zaostajala že skoraj 38 točk.

Tudi po skoku Pavlovčiča je Slovenija ostala na četrtem mestu. Nekoliko presenetljivo je vodila Nemčija z nekaj več kot šestimi točkami prednosti pred Avstrijo in Norveško. Slovenija je zaostajala za 19,1 točke, od tretjega mesta jo je ločilo 12,8 točke.

Nato se je skok ponesrečil Klinčevi. Ta je doskočila pri 90,5 metra, imela pa je tudi težave pri vožnji v iztek. Zaostanek slovenske četverice se je močno povečal. Prednost je sicer prevzela Norveška. Za 4,3 točke je zaostajala Avstrija, za še pol točke več pa Nemčija. Slovenija je imela že skoraj 40 točk zaostanka.

Lanišek je ob slabem skoku Stefana Krafta nekoliko zmanjšal zaostanek za Avstrijo. Tudi Halvor Egner Granerud ga je nekoliko polomil, na prvo mesto pa se je tako vrnila Nemčija. Ta je na polovici tekme vodila s 472,8 točke. Norveška je zaostajala za 4,9 točke, Avstrija za 15,6 in Slovenija za 36,2.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

Po drugem skoku Križnarjeve je Slovenija za Nemčijo zaostajala za 36,8 točke. Norveška je bila druga z 8,5 točke manj od vodilne reprezentance, Avstrija je bila pri -12,8 glede na nemški skakalki in skakalca.

Prednost Nemčije se je na polovici finalne serije še nekoliko povečala. Norvežani so zaostajali 12,3 točke, Avstrijci že 21,3 točke, Slovenci pa 42,8. Možnosti za uvrstitev Slovenije na zmagovalni oder je bilo vse manj.

Tudi Anna Ruprecht, najšibkejši nemški člen, je nastopila zelo solidno, gostitelji prvenstva pa so se tako bližali še četrtemu naslovu svetovnih prvakov v tej disciplini. Zaostanek Slovenije za Nemci se je povečal že na več kot 54 točk, vodilnim pa so se nekoliko približali Norvežani (-7,6) in Avstrijci (-16,3). Z odličnim skokom Sare Takanaši so se Slovencem na manj kot pet točk zaostanka približali tudi Japonci. Slovenska četverica bi se lahko na stopničke uvrstila le ob katastrofalni napaki enega izmed tekmecev.

Lanišek je sicer odlično nastopil, bil je najboljši med skakalci v zadnji skupini, a to ni bilo dovolj za vzpon na lestvici. Avstrija je osvojila tretje mesto, Slovenci so za zmagovalnim odrom zaostali za 31,7 točke. Granerud je svoji državi brez težav zagotovil srebro, enako je storil Karl Geiger. Na koncu so Nemci zmagali s prednostjo 5,2 točke. Avstrijci so zaostali 14,3 točke, Slovenci pa 46 točk.

Slovenija je bila še tretjič zapored četrta.

"Upam, da smo se kaj naučili"

"V prvi seriji sem imel zelo težke razmere, moj skok ni bil slab. V finalu pa je bilo odlično. Ne glede na vse, moram biti danes s svojimi skoki zadovoljen. Upam, da smo se kaj naučili iz teh četrtih mest. Malo sem bil napet na vrhu skakalnice, ker sem vedel, da znamo to bolje opraviti. Mislim, da smo bili sposobni skočiti na stopničke," je v izjavi za nacionalno televizijo po tekmi dejal Lanišek, najboljši slovenski skakalec to zimo, ki je dan prej na isti napravi osvojil bron, in dodal: "Gremo dalje, v Planici čez dve leti bomo spet napadali medaljo."

"Nove priložnosti in tekme nas čakajo že naslednji teden," je še napovedal 24-letni Domžalčan, tudi Pavlovčič je nastopil, kot je dejal po tekmi, solidno: "Danes sem opravil dva solidna skoka. Ne morem biti navdušen, ne morem pa biti razočaran. Verjetno smo si vsi želeli medaljo, a to se danes žal za nas ni izšlo. 'Borbamo' dalje!"

Bor Pavlovčič | Avtor: Epa Epa

Tudi selektor moške vrste Robert Hrgota je povedal, da v slovenskem taboru s četrtim mestom niso zadovoljni, želeli so medaljo. "Anže je nastopil odlično, sploh finalni skok je bil njegov najboljši tu. Res je pokazal, da je v formi, da se zna zbrati. Pokazal je, iz kakšnega testa je. Bor je bil dvakrat malo pozen pri odskoku, ampak nič hujšega. Nismo zadovoljni s četrtim mestom, cilj je bila medalja, vendar razen Anžeta danes skoki niso bili na ravni, da bi jo lahko osvojili," je dejal glavni trener.

"Nika je danes pokazala dva lepa skoka, stopnjevala nastop iz poskusne serije, medtem ko se je Ema povsem izgubila z občutki. Pozitiven test na koronavirus trenerja, vsakodnevno testiranje, kolobocije okrog tega ... vse to je na njej očitno pustilo več posledic in bo morala kakšen dan več prespati," pa je za TV Slovenija dejal "nadomestni glavni trener" skakalk Anže Lavtižar, ki je vskočil po pozitivnem testu na virus sars-cov-2 Zorana Zupančiča.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice