Šport > Zimski športi
15350 ogledov

"Ne vidim svetle prihodnosti za smučanje"

Špela Pretnar Profimedia
Nekdanja šampionka meni, da se premalo mladih odloča za smučanje, predvsem zaradi visokih stroškov. Kritična je tudi do delovanja panožne zveze.

Uspeh Žana Kranjca na nedavnih olimpijskih igrah v Pekingu bo težave panoge le za nekaj časa skril, je ocenila Špela Pretnar. "Ampak težava je, da nimamo podmladka," je v pogovoru ob predstavitvi knjige Toneta Vogrinca Vsi me kličejo Tona za STA dejala šestkratna zmagovalka tekem svetovnega pokala in dobitnica slalomskega globusa v sezoni 1999/2000.

Kot je dejala, strokovnega dela v panogi ne bi ocenjevala, a na splošno meni, da je smučanje za mnoge postalo nedosegljivo.

"Smučanje je postalo predrago in vsa družina se mora žrtvovati, da morda komu uspe. Včasih je bilo drugače. Jaz sem svojo mladost preživela na Zatrniku in Kobli, karto sem si sama zaslužila, ker sem poleti pobirala kamenje na progah, v šolo sem hodila, kombi me je vsak dan pobral ob enih popoldne. Danes pa je treba iti v Avstrijo, manjkati v šoli, pa še vse je tako drago. Jaz v današnjih časih ne bi mogla smučati, ker si moja mama ne bi mogla tega privoščiti," je ocenila.

Ob tem je nekdanja članica "vražjih Slovenk" tudi kritična do Smučarske zveze Slovenije, s katero se je pred to sezono poklicno razšla. Pred tem je več let opravljala naloge predstavnice smučarske reprezentance za stike z javnostmi pri SZS, pred letošnjo sezono pa je zvezo zapustila in to ne v najboljših odnosih. Kot sama pravi, z nekaterimi ljudmi ni mogla sodelovati, zato se je obrnila in odšla.

Prvo slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah je osvojil Jure Franko. Ob Žanovem uspehu Šport Prvi dobitnik slovenske kolajne na ZOI tudi s kakšno solzo Žan Kranjec Srhljivka Šport Kranjec s sanjsko 2. vožnjo do srebra

"Na zvezi sem videla ogromno napak, zaradi njih na njej nisem mogla več delati. Svoje delo sem opravljala dobro, vestno, pripravljena sem se bila marsičemu odreči. Zdaj me nekateri trenerji, starši in tekmovalci pokličejo in mi povejo, da je zdaj povsem drugače, ko me ni več," je dejala.

Špela Pretnar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kritična je bila predvsem do odnosa zveze. "Kakšen je odnos zveze, kaže tudi dejstvo, da na sprejemu Žana Kranjca v Vodicah ni bilo njenega predstavnika. Ni bilo direktorja, ni bilo tiskovnega predstavnika, ni bilo nikogar. To se mi zdi sramota, v naših časih so na sprejeme prišli tudi ljudje iz najbolj oddaljenih krajev Slovenije," je poleg dejstva, da ima doma desetletnega otroka in da je bila veliko odsotna od doma, razlog za odhod z zveze pojasnila Blejka, ki je zdaj zajadrala povsem v druge vode.

"Smučanje sem zapustila, na srečo imam možnost in sposobnost, da izbiram, kaj bom delala v življenju. Tudi v zadnje pol leta imam marsikaj za pokazati, saj sem direktorica medicinskega centra na Gorenjskem, podjetja, ki smo ga odkupili, prevzeli in ogromno nadgradili. Na zvezi pa so nekateri ljudje, ki nimajo kam iti in se trdno oklepajo te službe. Sama pač nisem taka," je dejala Pretnarjeva.

Na njene navedbe so se odzvali na SZS, kjer so zapisali, da se udeležujejo vseh dogodkov, na katere so povabljeni, na omenjen sprejem Kranjca v Vodicah pa sami niso prejeli vabila. "Smučarska zveza Slovenije je ponosna na svoje sodelavce. Vsi prinašajo v našo družino kamenček mozaika neverjetnih energij. Tudi Špela je bila izjemna sodelavka in na njeni nadaljnji poti ji želimo vse dobro," so glede njenih navedb zapisali pri slovenski zvezi.

Špela Pretnar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pretnarjeva je ob tem v pogovoru za STA ocenila, da bi bil v smučanju zagotovo spet dobrodošel kakšen novodoben Tone Vogrinec, o katerem ima visoko mnenje. Nekdanjega alfo in omego slovenskega smučanja je označila za svojega idola. "On ima srce, on je dihal z nami. Bil je ne samo naš vodja, ampak tudi učitelj in starš. Hvaležna sem, da je bil v naših časih z nami, v današnjih časih nihče ne diha s tekmovalci, kot je on," je dejala.

vogrinec1_z24_spo_060408_main325 Tone Vogrinec: Šport "Rad bi se odkrito pogovoril z Matejo Svet"

"Z nami se je veselil, z nami je jokal, bil z nami v dobrem in slabem, kar meni danes ogromno pomeni. Tega v današnjem smučanju ni, vse je čisti profesionalizem," je Pretnarjeva polna hvale na račun dolgo časa prvega moža slovenskega smučanja.

Na kritike na račun Vogrinca se ne ozira. Ne na tiste, ki na spletnih omrežjih trdijo, da jim je uničil kariere, ne na tiste, ki trdijo, da se je na račun smučanja in tekmovalcev okoristil: "Tudi če se je, mi ni mar. Nam ni nikoli ničesar manjkalo, vse smo vedno dobili, kot smo se dogovorili."

Dodala je tudi, da je vedno vsakemu ponudil drugo možnost. "Tudi jaz v mlajših kategorijah nisem bila med najboljšimi, a me ni odpisal. Še enkrat pravim, da je moj idol, to pa tudi zato, ker sem se od njega naučila marsikatero lumparijo in tudi zaradi tega dobro funkcioniram v življenju," je še povedala.

 
Komentarjev 2
  • albert6 12:56 24.februar 2022.

    Špjela kukulele mjane pa tjabe

  • Catherine_Hartnett 12:04 24.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice