Šport > Zimski športi
4171 ogledov

Nika Prevc deklasirala konkurenco, kar tri Slovenke v prvi osmerici

Nika Prevc Profimedia
Nika Prevc je v Beljaku pometla s konkurenco.

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc, zmagovalka premierne turneje dveh večerov, je bila najboljša tudi na prvi tekmi svetovnega pokala v Beljaku. Prevčeva, ki je suvereno dobila tudi kvalifikacije, je imela že po prvi seriji 19,7 točk prednosti pred Anno Ruprecht in 19,9 točk pred Abigail Strate. Z najboljšim skokom druge serije je nato svojo zmago potrdila ter slavila s prednostjo 26 točk pred Evo Pinkelnig in 29,1 točkami prednosti pred Abigail Strate.

Do točk so se sicer prebile štiri Slovenke. Poleg zmagovalke Prevčeve (262,7 točk) so tekmo v prvi trideseterici končale še Nika Križnar (226,3 točk) na 6. mestu, Katra Komar (220,1 točk) na 8. mestu in Ema Klinec (203,9 točk) na 21. mestu. Brez finala je na nesrečnem 31. mestu ostala Ajda Košnjek (97 točk).

Prvi sta izmed Slovenk s svojim nastopom opravili Katra Komar in Ajda Košnjek, ki sta nastopili ena za drugo. Komarjeva je uspela še izboljšati daljavo iz kvalifikacij, ko ji je skok dolg 87 metrov prinesel odlično 11. mesto. V prvi seriji je pristala pri daljavi 88,5 metrov, kar je bilo dovolj za 107,8 točk in 13. mesto.

Prav tako je svojo daljavo iz kvalifikacij za tri metre izboljšala tudi Košnjekova, ki je pristala pri 84 metrih, kar je bilo dovolj za 97 točk. Mlada Slovenka se na koncu ni uspela prebiti v finale, saj je prvo serijo končala na 31. mestu, za finalom pa je zaostala za vsega pol točke.

Kot tretja izmed Slovenk je nastopila Nika Križnar, ki je z nižjega naleta kot prvi dve Slovenki pristala pri 87 metrih, kar je bilo dovolj za 107,5 točk. Glede na to, da je bila v kvalifikacijah celo peta z daljavo 91,5 metrov in 116,6 točkami, je po prvi seriji zagotovo pričakovala višjo uvrstitev od 14. mesta.

V težkih razmerah in z nižjega naletišča pa se ni najbolje znašla niti Ema Klinec, ki je pristala pri 84 metrih ter osvojila skupaj 103,1 točk. Klinčeva se ni najbolje ujela s skakalnico v Beljaku, saj je tudi v kvalifikacijah osvojila zanjo skromno 15 mesto, po prvi seriji pa je držala 22. mesto

Nika Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Težke razmere pa niso prišle do živega mladi Niki Prevc, ki je potrdila odlično formo s skokom dolgim kar 96,5 metrov. S tem je izenačila svojo daljavo iz kvalifikacij, le da je te dobila z razliko 4,4 točke, tokrat pa je v prvi seriji vse nasprotnice preskočila za vsaj 3,5 metra in si priskakala ogromno prednost pred drugo serijo, saj so najbližje zasledovalke zaostajale že za skoraj 20 točk.

Prvo serijo je sicer zaznamovala neposrečena odločitev žirije, ki je nepremišljeno znižala zaletišče, ob ne najboljših pogojih pa so se upekle kar nekatere izmed favoritinj. Jenny Rautionaho se je komaj še uvrstila v finale, medtem ko je Marita Kramer ostala celo brez druge serije. Obe se sicer nahajata v skupnem seštevku znotraj prve deseterice.

Prav tako je brez nastopa v finalu ostala svetovna prvakinja in tretja skakalka v skupnem seštevku Alexandria Louttit, ki je grdo padla, a jo je vsaj na prvi pogled odnesla brez težjih poškodb. Kanadčanka je doskočišče lahko zapustila sama, brez pomoči reševalcev.

Slovenske nastope v drugi seriji je odprla Klinčeva, ki je v drugo pristala pri 86 metrih. Na koncu je z 203,9 točkami osvojila 21. mesto ter tako za eno mesto izboljšala uvrstitev iz prve serije.

Sta pa zato v drugo toliko bolj navdušili Križnarjeva in Komarjeva. Prva je s skokom dolgim 93 metrov prepričljivo prevzela vodstvo, Komarjeva pa je ob pristanku z dolžino 88,5 metrov zaostala le za reprezentančno kolegico. Križnarjeva je na koncu z osvojenimi 226,3 točkami napredovala na 6. mesto, Komarjeva pa je z 220,1 točkami osvojila 8. mesto.

Nika Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred nastopom Nike Prevc, ki je prav tako kot v prvo tudi v drugo imela najslabše razmere, je žirija še znižala zaletišče, kar pa ni ustavilo mlade Slovenke, ki je skočila kar 92 metrov in na koncu zbrala 262,7 točk ter s prednostjo 26 točk slavila pred Pinkelnigovo, katero je ugnala tudi v drugi seriji, saj je bila od Avstrijke, druge najboljše v drugi seriji, boljša še za tri točke.

Zmaga je komaj 18-letni Prevc prinesla tudi rumeno majico najboljše skakalke v svetovnem pokalu, saj je doslej vodilno, Francozinjo Josephine Pagnier prehitela za 15 točk.

"Počutim se zelo dobro. Danes sem se na tej skakalnici počutila zelo sproščeno. Čeprav na tej skakalnici ne treniramo veliko, nazadnje smo bili tu poleti, vendar imamo to napravo rade vse Slovenke," je v izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) takoj po zmagi dejala Prevčeva.

Na tekmi je sicer nastopilo pet od šestih Slovenk. Brez nastopa na prvi od dveh tekem na srednji napravi v sosednjem Beljaku je od Slovenk ostala le mlada Tina Erzar, ki je v kvalifikacijah padla in obtičala na 49. mestu.

V četrtek v Beljaku na isti napravi sledi še ena tekma.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:37 03.januar 2024.

    "Z najboljšim skokom druge serije",pisuni,najboljši skok druge serije je imale Pinkelnigova,drugače pa bravo Nika!!!

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:17 03.januar 2024.

    Čista kopija Petra je,po izgledu in kvaliteti skakanja,bravo 👏

Sorodne novice