Šport > Zimski športi
1156 ogledov

Slovenski alpski smučar: "Težko se je posloviti"

rok perko smuk trening EPA "Težko se je posloviti," je zapisal Rok Perko.
Odločitev o koncu kariere je sporočil na 33. rojstni dan.

Slovenski alpsuk smučar in specialist za hitre discipline Rok Perko je oznanil konec profesionalne športne poti. 33-letnik, ki je v karieri nastopil na 141 tekmah za svetovni pokal, je novico delil s svojimi sledilci na družbenem omrežju.

rok perko smuk trening kitzbühel | Avtor: EPA EPA

"Torej, ljudje... prijatelji, moštveni kolegi, tekmeci, vsi od A do Ž... Nahajam se tam, kjer se je vse začelo. Doma z družino, s katero sem bil vedno obdan. Spoštovanje. Dočakal sem pravi trenutek in pravi dan, čeprav zame nikoli ne bo pravi. Danes sem dopolnil 33 let. Lepo, kajne? Pravijo, da so to najlepša leta življenja. In res je tako. Danes se poslavljam od alpskega smučanja. To je noro. Težko se je posloviti. Smučanje je moj prijatelj, nekaj, kar je zraslo v meni. Smučanje je vse, kar sem. Hvala lepa. Zaradi vas sem to, kar sem. Ponosen sem na to. Gremo skupaj, z ramo ob rami, novim dogodiviščinam in zgodbam naproti. Rad vas imam. Rok," je zapisal.

Perko je v svetovnem pokalu debitiral leta 2004 v kanadskem Lake Louisu. Največji uspeh je dosegel z drugim mestom na smuku leta 2012 v italijanski Val Gardeni, kar so tudi njegove edine stopničke na tekmah svetovnega pokala.

Perko je eden od štirih slovenskih smučarjev, ki so stali na smukaških stopničkah, poleg Andreja Jermana, Andreja Šporna in Boštjana Klineta.

V skupnem seštevku je bil najboljši v sezoni 2012/2013, ki jo je končal na 54. mestu. V istem letu je dosegel tudi svojo najboljšo uvrstitev v seštevku posamične discipline, in sicer je bil 16. v smuku.

V zadnji sezoni je nastopil zgolj na treh tekmah za svetovni pokal, zadnja v karieri je bila januarska v Wengnu, ko je najdaljši smuk na svetu končal na 48. mestu.

Točke v svetovnem pokalu je nazadnje osvojil v sezoni 2013/2014 s 25. mestom na superveleslalomu v Kitzbühlu. Da bi lahko to bila njegova zadnja sezona, je bilo mogoče sklepati tudi na podlagi tega, da se ni uvrstil na olimpijske igre v Pyeongchangu.

Nastopil je na petih svetovnih prvenstvih (2007, 2009, 2011, 2013 in 2017), na katerih pa ni vpisal odmevnejšega dosežka.

Perko je bil izjemen smučarski talent, ki pa svojega talenta po prehodu v člansko vrsto ni v celoti izkoristil. Da v sebi skriva velik potencial za hitre discipline, je dokazal na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2005 v Italiji (Bardonecchia) z osvojenim naslovom mladinskega svetovnega prvaka v smuku, v superveleslalomu pa se je okitil s srebrom.


 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice