Šport > Zimski športi
623 ogledov

"To je izjemen občutek"

Žan Kranjec Profimedia
"Žan ima še veliko rezerv," po tretjem mestu Žana Kranjca meni njegov trener Klemen Bergant.

Švicar Marco Odermatt je zmagal na prvem od dveh veleslalomov za svetovni pokal alpskih smučarjev v Alta Badii. Z najboljšo finalno vožnjo je drugo mesto osvojil Hrvat Filip Zubčić. Slovenski as Žan Kranjec se je na progi na postavitvi trenerja Matjaža Požarja zelo dobro znašel in zasedel tretje mesto. Prvih stopničk v sezoni 2023/24 je zelo vesel.

"Tretje mesto, seveda sem zelo vesel, vsakič, ko sem na stopničkah, je to izjemen občutek," je po tekmi iz Alta Badie sporočil najboljši slovenski veleslalomist.

"Že četrtič v Alta Badii sem tretji, tako da, kot kaže, mi ta teren leži, upam, da imam še v nogah, da stopim stopničko višje, dobesedno," Kranjec na ponedeljkovem veleslalomu v Alta Badii, drugem v dveh dneh, meri na drugo mesto oziroma karierno tretjo zmago.

"Moje smučanje danes je bilo na visoki ravni. V prvi vožnji sem dobro smučal, čeprav sem imel nekaj rezerve predvsem s starta. V drugem teku sem to skušal popraviti," je dodal.

Kranjec je prepričan, da je v finalu smučal na meji svojih sposobnosti.

"Mogoče imam malo več težav v drugih vožnjah, ko je slabša proga. Sem pa dobil danes potrditev, da sem lahko med najboljšimi in lahko grem jutri spet samozavestno na tekmo in upam na dobro smučanje ter vrhunski rezultat," je napovedal Kranjec.

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Enaintridesetletni slovenski tekmovalec je znova pokazal vožnje, ki so ga že krasile v preteklih sezonah.

Od začetka sezone je precej časa porabil za prilagajanje na nove smučarske čevlje. Po besedah odgovornega trenerja slovenske moške ekipe za tehnične discipline Klemena Berganta je Kranjec "bolj ali manj" odpravil težave z opremo in se lahko osredotoča samo na izvedbo.

"Dejstvo je, da ima Žan še veliko rezerv," je prepričan Bergant.

Tudi vodja slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik meni, da je "Žan tekmovalec, ki mora imeti 100-odstotno urejeno opremo oziroma jo mora čutiti".

"Seveda je potem treba te dobre občutke, ki jih je že kazal na treningu, prenesti na tekmo za rezultat. Ta ti da potem tisto pravo samozavest, da se lahko 100-odstotno 'dol vržeš', kar je pa tudi edina možnost, da se na primer 'nažge' Švicarja Marca Odermatta," je Slivnik minuli konec tedna dejal novinarjem.

Veliko težav je imel v prvi vožnji potem odpovedanega uvodnega moškega veleslaloma 29. oktobra v Söldnu, v Val d'Iseru 9. decembra je bil že boljši. Veleslalom je končal na sedmem mestu.

Sta pa prva dva danes, Odermatt in Zubčić (+0,19), precej odstopala. Zaostanek tretjega Kranjca je znašal 2,26 sekunde. Zubčić, ki je v prvi vožnji na drugem mestu za Odermattom zaostajal 31 stotink, je v finalu vpisal najboljši čas. Odermatt je imel drugi čas finala (+0,12), Kranjec 12. (+1,50).

Žan Kranjec | Avtor: Profimedia Profimedia

Kranjec je po prvi vožnji zaostajal 88 stotink za Odermattom in 57 stotink za Zubčićem.

Slovenski tekmovalec se je še šestič na tem veleslalomu uvrstil v najboljšo peterico, štirikrat je končal na zmagovalnem odru na tretjem mestu v letih 2017, 2019 in 2022 in letos.

Kranjec je zaslužen za večino slovenskih veleslalomskih stopničk po osamosvojitvi, 12 od 17, upoštevajoč dosežke Slovencev v moški konkurenci, tudi za obe zmagi. Edino moško pred Kranjcem je leta 1981 osvojil Boris Strel.

Kranjec je prismučal 82. slovenske stopničke v svetovnem pokalu na veleslalomih. Boljši od Kranjca sta Mateja Svet (14) in Tina Maze, ki je na veleslalomih zbrala 28 uvrstitev na zmagovalni oder.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice