Svet
49295 ogledov

Bizarna kazen za najstniškega morilca iz Beograda

Strelski pohod na osnovni šoli v Beogradu Profimedia Prijetje najstniškega morilca v Beogradu.
Na nesrečni osnovni šoli so se odločili glede ukrepov zoper učenca, ki je ubil deset ljudi.

V začetku maja je Srbijo pretresel strelski pohod sedmošolca na Osnovni šoli Vladislav Ribnikar. Umrlo je devet učencev in en zaposlen, dogodek pa je v državi sprožil vrsto protestov z zahtevo za spremembo zakonodaje. 

Pred nekaj dnevi je mati 14-letnega morilca, zoper katero je bila skupaj z njegovim očetom vložena kazenska ovadba, v pismu pristojne institucije pozvala, da rešijo vprašanje izobraževanja njenega sina.

Ta teden so na omenjeni osnovni šoli zasedali glede nadaljnjega postopanja v dotičnem primeru. Skladno z zakonom so strelcu najprej izrekli znano šolsko kazen - ukor. Temu je sledila izključitev iz izobraževalne ustanove.

Srbski administratorji so se znašli pred zagato. Deček je namreč v preteklem šolskem letu opravil več kot dve tretjini obveznosti, kar je po obstoječi zakonodaji dovolj za napredovanje v osmi razred. Ker je deček še šoloobvezen, bo šolanje moral nadaljevati. Kje in kako, še ni znano. Možnih je več scenarijev, poroča Blic.

Posebna obravnava

Beograd streljanje | Avtor: Epa Epa

Kdaj se bo gradivo za osmi razred znašlo pred 14-letnikom, bodo določili strokovnjaki na beograjski kliniki za otroško nevrologijo in psihiatrijo. Ti morajo dati tudi priporočilo za način šolanja.

Deček bo skoraj zagotovo premeščen na šolo Doktor Dragan Hercog, ki je specializirana za pouk otrok s težkimi zdravstvenimi stanji, poroča B92.

Gradivo za osmi razred bo deček dobil v pisnem ali spletnem formatu, stika z drugimi učenci ne bo imel. V kolikor mu bodo gradivo podali prek spleta, mu bodo onemogočeni dostop do vseh ostalih vsebin na medmrežju.

Vzel bi še več življenj

V preiskavi se je pokazalo, da bi lahko strelec vzel še več življenj. Po strelskem pohodu ga je namreč očitno zgrabila panika, saj je iz šole stopil na dvorišče in poklical policijo, čeprav je imel še dva polna nabojnika in v njih skupno še 34 nabojev.

Ker morilec v času strelskega pohoda še ni dopolnil 14 let, po veljavni zakonodaji ne more biti kazensko odgovoren. Srbski parlament je že vpeljal postopke, ki bodo prinesli spremembe na tem področju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kmodri 18:44 23.avgust 2023.

    Srbinom je spet ratal...nebulozo!

  • jakec1575 22:11 21.avgust 2023.

    V resnih drzavah je za mladoletnika odgovarjal njegov stars. Sodilo se mu je kot odrasli osebi. Kolikor razumem, ga je fotr treniral v streljanju in ga nezakonito vodil na strelisce. Naj se gnije 25 let v cuzi. Teslo srbsko zarukano. ...prikaži več Toksicen otrok je produkt svojega oceta, ne sosolcev.

  • Pišmevuh 20:38 21.avgust 2023.

    Opremljen po Nato standardih.

Sorodne novice