Svet
37608 ogledov

Mladi slovenski gozdar "ugasnil" hrvaško vas, zdaj obsojen

gozdar podiranje drevesa žaga Profimedia Drevo je padlo na nepravo stran.
Na hrvaškem sodišču so obravnavali nezgodo, ki je vasem v hrvaškem Zagorju povzročila precej preglavic.

Slovenskega državljana Filipa L. so na hrvaškem sodišču obsodili na šestmesečno pogojno zaporno kazen s preizkusim obdobjem dveh let, ker je iz malomarnosti povzročil materialno škodo, poroča Jutarnji list.

24-letnika so obsodili zaradi ogrožanja splošne varnosti, ker je uničil del javne infrastrukture. Med sekanjem je namreč poškodoval daljnovod DV 35 KV Zaboh-Tuhelj in v tem delu države so ostali brez elektrike.

En kabel na daljnovodu se je zaradi padlega drevesa strgal, drugi je bil nategnjen, poškodovala se je tudi nosilna konstrukcija daljnovoda. Nesreča se je zgodila 30. maja v jutranjih urah blizu naselja Tisanić Jarek v Krapinsko-zagorski županiji.

"Šel sem na podiranje hrasta. Drevo sem sprva želel podreti v drugo smer, toda lastnik gozda mi je dejal, da bo v tem primeru padlo na sosedovo posest in tako sem spremenil smer," je na vprašanja tožilstva odgovoril Slovenec.

"Zaradi krošenj nisem dobro videl, ker so bile veje precej prepletene. Vse skupaj se je med podiranjem zasukalo in padlo na daljnovod," je pojasnil gozdar.

Sodišče je sprejelo predlog tožilstva, ki je predlagalo, da se Filipu L. prek kazenskega naloga, torej brez razprave, izreče pogojna kazen. Plačati bo moral še 66 evrov sodnih stroškov.

podiranje drevesa žaga hlod | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kmodri 23:50 14.november 2023.

    Nič novega! Sekači sploh ne preverjajo bližino daljnovodov! Rezultat: vsako leto jih nekaj scvre! Žal...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:20 14.november 2023.

    In take zadevščine na sodiščih delajo napoto. Potem pa enemu kriminalcu vse skupaj zastara.

  • Jernej65 11:05 14.november 2023.

    Še kar mila kazen. Lahko bi mu tudi zaračunali popravilo daljnovoda.

Sorodne novice