Svet
1012 ogledov

Na zadnjem soočenju morali utišati mikrofone

soočenje Joe Biden Donald Trump
1/5
Epa
Predsednik ZDA Donald Trump in demokrat Joseph Biden sta v četrtek zvečer v Nashvillu opravila drugo in zadnje soočenje predsedniških kandidatov pred volitvami 3. novembra.

Soočenje je bila verjetno zadnja priložnost za Trumpa, da spremeni dinamiko tekme, v kateri po anketah zaostaja za Bidnom, vendar pa Američanom ni toliko predstavil razlogov, zakaj naj mu zaupajo še drugi štiriletni mandat, kot jih je skušal prepričati, da bo Biden vse uničil.

V skladu s pričakovanji je napadel Bidna zaradi poslov njegovega sina Hunterja v Ukrajini in na Kitajskem ter celo dodal trditev, da je Joseph Biden dobival denar od Rusije. S tem je razveselil svojo volilno bazo, vendar pa ni jasno, ali je uspel prepričati še tiste redke neodločene volivce, ki jih potrebuje za zmago. Torej volivce, ki jih zanimata pandemija covida-19 in ekonomija, ne pa posli Hunterja Bidna.

Do četrtka zvečer je sicer predčasno volilo že skoraj 50 milijonov Američanov.

Trump ubral enako taktiko kot pred štirimi leti

Biden je na drugi strani opozarjal na dejstvo, da je pod Trumpovim vodstvom pandemija novega koronavirusa v ZDA zahtevala več kot 220.000 življenj. Demokrat je ob napadih na Trumpovo politiko in splošno obnašanje pojasnjeval svoje politične načrte o zdravstvu, okolju, boju proti rasizmu in drugem. Trump pa mu je z užitkom očital, da je imel priložnost vse to storiti zadnjih 47 let, kolikor je v politiki, vendar ni.

Trump je večino soočenja nastopal s pozicije kot da je Biden predsednik, sam pa prihaja od zunaj, da spremeni Washington, čeprav je zadnja štiri leta predsednik ZDA. Tovrstna drža mu je leta 2016 pomagala do zmage.

Dejstvo, da je bil mikrofon enega utišan, ko je na vprašanje odgovarjal drugi kandidat, je pomagalo k bolj urejeni debati, med katero je bil Trump bolj energičen, vendar tudi Biden ni klonil in je verjetno uspel doseči cilj - ostati na nogah in peljati tekmo, v kateri vodi, do konca.

soočenje Joe Biden Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Trump vztrajal, da je pandemija praktično mimo

Trump in Biden sta zaradi pandemije novega koronavirusa, s katerim se je predsednik že okužil, ohranjala razdaljo. Predsednikov odnos do pandemije pa je znova prišel do izraza simbolično na koncu, ko sta se kandidatoma na odru pridružili soprogi z zaščitnimi maskami na obrazu.

Biden si je pred objemom žene Jill in mahanjem v pozdrav občinstvu nadel masko, Trump pa ni sledil zgledu prve dame Melanie in se je z njo odpravil z odra brez maske.

V soočenju je Trump zatrdil, da bi bilo v epidemiji v ZDA mrtvih več kot dva milijona ljudi, če ne bi ukrepal. Bidna pa je napadel za odgovor ZDA na epidemijo prašičje gripe, čeprav je pri tem sam priznal, da je bilo žrtev veliko manj.

"Vsak, ki je odgovoren za toliko mrtvih, ne bi smel ostati predsednik ZDA," pa je zaradi več kot 220.000 mrtvih v epidemiji covida-19 v ZDA dejal Biden.

Trump je vztrajal, da je pandemija praktično mimo, čeprav okužbe z novim koronavirusom v ZDA znova zelo naraščajo. Zatrdil je, da ima generale, ki bodo čez nekaj tednov delili cepivo. Spet je ponovil, da novi koronavirus mladim ne škodi.

soočenje Joe Biden Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Stari izgovori o davčnih napovedih

Trump je Bidna in njegovega sina Hunterja obtožil, da prejemata denar od tujih držav, obenem pa priznal, da ima sam račune vsepovsod, ker je poslovnež. Še vedno se je izgovarjal, da ne more objaviti davčnih napovedi, čeprav je izgovor, da poteka revizija, že star in sploh ne velja.

"Objavi že enkrat svoje napovedi in nehaj govoriti o korupciji," mu je dejal Biden. Trump je zatrdil, da so mu svetovalci povedali, da je vnaprej plačal več deset milijonov davkov.

Biden je izpostavil, da je objavil 22 let davčnih napovedi in Trumpove obtožbe o denarju iz tujine označil s svojo znamenito staro besedo "malarkey", ki je nihče drug ne uporablja. Pomeni pa "neumnost".

Ob Trumpovih napadih, da prejema denar iz Rusije, se je Biden tudi nasmejal ob misli, da obtožbe prihajajo od človeka, ki mu je Rusija po trditvah ameriških obveščevalcev in preiskav pomagala do izvolitve.

Trump se je primerjal z Lincolnom

Trump je bil še najbolj uspešen z napadom na Bidnovo podporo zakonu proti kriminalu iz leta 1994, ki je privedel do množičnega zapiranja temnopoltih zaradi uživanja mamil. Biden je odgovoril, da je bil zakon napaka in zaradi tega sedaj zagovarja reformo, po kateri v ZDA zaradi uživanja mamil ljudi več ne bodo zapirali, ampak pošiljali na zdravljenje odvisnosti.

Trump je malce nasmejal občinstvo, ko je zatrdil, da je najmanj rasistična oseba v dvorani in potem pogledal naokoli ter dodal, da ne vidi, koliko je ljudi, ker je vse temno. Zatrdil je tudi, da je storil največ za temnopolte Američane od vseh predsednikov, morda z izjemo Abrahama Lincolna, ki je osvobodil sužnje.

soočenje Joe Biden Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Glede zdravstva vsak na svojem bregu

Spopadla sta se tudi glede okolja, zdravstva in zunanje politike. Trump je vztrajal, da namerava uničiti zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame obamacare in uvesti "čudovito zdravstveno reformo", o kateri govori že štiri leta, načrta pa ni predstavil še nobenega.

Biden je napovedal, da bo obamacare nadgradil in uvedel poleg zasebne še javno možnost za revne državljane. Reforma se bo imenovala "bidencare". Nikakor pa ne bo ukinil zasebnega zdravstva.

Na kritike, da je njegova vlada "izgubila" starše več kot 500 otrok, ki so jih ločili na meji z Mehiko v skladu z uradno politiko z namenom, da odvrnejo bodoče prehode meje, Trump ni imel odgovora. Dejal je, da so bili ti otroci srečni, ker so jih dali v čiste prostore. Obenem pa je dejal, da so bili v groznih kletkah, ki si jih je izmislila Obamova vlada, v kateri je bil Biden podpredsednik.

Biden je izpostavil, da se svet zaradi podnebnih sprememb sooča s krizo obstoja in obljubil vrnitev ZDA v pariški podnebni sporazum. Trump pa je dejal, da ima rad čisto vodo in zrak ter da je storil veliko za čisto okolje, vendar tako, da ni uničil ekonomije.

Biden je ob tem napovedal, da si bo s svojo politiko prizadeval za postopno opustitev energije iz fosilnih goriv, kot je nafta, kar bo Trumpova kampanja verjetno uporabila za napade, da namerava ukiniti naftno industrijo.

soočenje Joe Biden Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Vse se je vrtelo okoli Severne Koreje

Glede zunanje politike, ki jo je Trumpova kampanja zahtevala kot glavno temo zadnjega soočenja, pa kandidata nista prišla dlje kot do Severne Koreje.

Biden je Trumpa obtožil, da je domač s "surovino", severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, in da ga je z vrhunskimi srečanji legitimiziral. Trump tega ni zanikal in je poudaril, da imata s Kimom res dobre odnose. Biden mu je odbrusil, da so imele države dobre odnose tudi s Hitlerjem, preden je napadel preostalo Evropo.

Biden je tudi dejal, da bodo v primeru njegove izvolitve države, ki se vmešavajo v ameriške volitve - Rusija, Kitajska in Iran, plačale. Dan pred njunim soočenjem so ameriške oblasti opozorile, da sta Rusija in Iran sprejela korake za vpliv na ameriško javno mnenje pred volitvami.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Pikolo 14:36 23.oktober 2020.

    Trump, v napad.