Svet
62994 ogledov

Paničen beg Rusov, trupla ležijo po cestah

ukrajinski tank T-80BV Reševalni pas/Twitter
Vojna v Ukrajini se v zadnjih tednih nagiba v korist branilcev. Pred zimskimi meseci so Ukrajinci krenili v obsežne protiofenzive.

Ukrajinska vojska je v zadnjih dneh med napredovanjem na jugu in na vzhodu države osvobodila več krajev, ki so jih zasedali ruski okupatorji, je v torek zvečer v svojem nagovoru na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je dejal, da njihove sile hitro napredujejo in so vzpostavile nadzor nad več kraji v regijah Herson, Harkov, Lugansk in Doneck, poročajo tuje tiskovne agencije. Po njegovih besedah so samo v hersonski regiji na jugu v zadnjih urah zavzeli osem krajev. "Naši vojaki se ne ustavijo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja," je še dejal ukrajinski predsednik.

Ukrajinski guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj je danes sporočil, da je ukrajinska vojska "uradno že začela osvoboditev" te regije na vzhodu države, ki je bila skoraj v celoti pod okupacijo ruskih sil. Osvobodili so več krajev in tam dvignili ukrajinsko zastavo, je dejal, ni pa navedel, za katere kraje gre, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V video sporočilu je izpostavil, da je "treba očistiti ozemlje, ker predvsem v mestu Kremina ruski okupatorji širijo protipehotne mine, ki so namenjene pohabljanju ljudi". Povedal je tudi, da so prvič po nekaj mesecih obiskali kraj Bilogorivka, ki so ga ruske sile povsem uničile, a je v njem ostalo 15 ljudi, ki so jim prinesli humanitarno pomoč, poroča Ansa, ki navaja ukrajinsko tiskovno agencijo Unian.

Mediji so v torek poročali, da so ukrajinske sile prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne, nadaljevale so tudi protiofenzivo na vzhodu. Že v soboto so ukrajinske sile ponovno zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Doneck.

Volodimir Zelenski Svet Zelenski Ukrajincem prepovedal pogajanja s Putinom

Nazorni posnetki ostrega boja

Z bojišča prihajajo pomenljivi posnetki. Žrtve se kopičijo na obeh straneh, prav tako količina uničene ali zajete težke oborožitve.

V donješki regiji, v bližini Pavlivke, so Ukrajinci uničili dva ruska tanka T-80BVM, oklepno vozilo BMP-3 IFV in dva tovornjaka z gorivom. Ob približajočih izstrelkih je bilo moč opaziti ruske vojake, ki so panično bežali iz vozil. Na cestah v bližini Limana je na cestah leži precej ruskih trupel, ki so ostala za umikajočo se vojsko.

mrtvi ruski vojaki Liman | Avtor: Reševalni pas/Twitter Mrtvi ruski vojak na vzhodu Ukrajine. Reševalni pas/Twitter

Na istem območju, torej blizu Pavlivke, so izgube utrpeli tudi Ukrajinci. Uničeno je bilo vozilo BRM-1K in tank T-64BV, oba sta bila tarča drona.

Precej zasežene opreme, tako tanke kot druga oklepna vozila, so si Ukrajinci prisvojili v zadnjih dneh med uspešno ofenzivo v hersonski regiji.

Putin zaključil priključitev

Ruski predsednik Vladimir Putin je že minuli petek na slovesnosti v Kremlju prvič podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji. Potem ko sta jih v tem tednu ratificirala oba domova ruskega parlamenta, je Putin s ponovnim podpisom danes zaključil formalni postopek priključitve.

Moskva trenutno ne nadzira celotnega ozemlja štirih ukrajinskih regij. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer na novinarski konferenci danes obljubil, da si bodo ruske sile priborile "izgubljeno ozemlje" nazaj, potem ko je Moskva v preteklih tednih doživela vrsto vojaških porazov.

Pri tem je ponovil, da so štiri ukrajinske regije sedaj "za vedno ruske in jih ne bodo vrnili" ter naznanil, da bo Rusija še naprej v stiku s tistimi, ki bodo izrazili željo po priključitvi k Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Strasbourgu o nadaljnjih korakih

Evropski parlament bo danes na zasedanju v Strasbourgu razpravljal o ruskem stopnjevanju vojne v Ukrajini ter po pričakovanjih pozval EU in države članice k odločnemu odzivu ter ostrejšim gospodarskim sankcijam proti Moskvi. 

Evropski poslanci naj bi pozvali tudi k nadgradnji in učinkovitejšemu usklajevanju vojaške pomoči Ukrajini.

Komentarjev 59
  • kodo666 07:36 06.oktober 2022.

    Ko bereš te komentarje se ne čudiš da je bilo toliko domobrancev v 2sv. Pametni u tri pm kaj kdo ukazuje... modeli drkaste doma na foteljih in nic ne veste. Ker znate poiskati kao ''vir''. Danes farbajo levi in desni.... ...prikaži več dejte mal prebrat kaj pišete. Za vojno sta potrebna dva. tako da tudi rusi niso tako nedolžni kakor nekateri pišete pa simpaste po putinovih jajčkah.

  • robert73 01:24 06.oktober 2022.

    Že Putin se je znotil o "zarogiranih nacistih", le naši komentatorji nasedajo tistemu, čemur niti Rusi ne verjamejo...."kdor se ne brani, ni narod, ne pbataja!", pravi Putin, le od koga potem bežijo?? Tudi Nemci niso izgubili vojno z njimi - ...prikaži več obstali so v blatu in ledu...

  • jakec1575 22:27 05.oktober 2022.

    "When we retreat it means we're going forward"

Sorodne novice