Svet
5608 ogledov

Tako sta se na razmere v Ukrajini odzvala Zara in H&M

Zara Epa
Ruski trg predstavlja približno 8,5 odstotka prihodkov skupine.

Španska družba Inditex, ki je lastnica verige trgovin z oblačili Zara, je napovedala zaprtje trgovin v Rusiji. Prekinitev poslovanja v tej državi je napovedala tudi švedska družba Hennes and Mauritz (H&M). Medtem pa japonski trgovec Fast Retailing, ki ima med drugim v lasti trgovine Uniqlo, ohranja trgovine v Rusiji odprte.

Kot je sporočil Inditex, v Rusiji zapira 502 trgovini, od tega 86 Zarinih. Pod okrilje trgovca poleg Zare sodijo še znamke Zara Home, Bershka, Oysho, Stradivarius, Pull&Bear, Massimo Duti and Uterque, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Inditex je v Rusiji začasno ustavil tudi prodajo prek spletne trgovine.

mačka maček vojna vojak orožje Ukrajina Ukrajina Svet Britanci pod številnimi kritikami zaradi ravnanja z begunci

Razlog za začasno ustavitev poslovanja v Rusiji je ruski napad na Ukrajino, ki se je začel 24. februarja. "Glede na trenutne okoliščine Inditex ne more zagotoviti neprekinjenega poslovanja in poslovnih pogojev v Ruski federaciji," so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so navedli, da Rusija predstavlja približno 8,5 odstotka prihodkov skupine.

Zara | Avtor: Epa Epa

Da začasno ustavlja poslovanje v Rusiji, je napovedal tudi švedski trgovec Hennes & Mauritz (H&M). Iz trgovca so ob tem sporočili, da so "globoko zaskrbljeni zaradi tragičnih dogodkov v Ukrajini" in da podpirajo "vse ljudi, ki trpijo".

Japonski trgovec Fast Retailing, ki ima med drugim v lasti trgovine z oblačili Uniqlo, pa medtem vztraja pri svoji odločitvi, da še naprej posluje v Rusiji. Predsednik skupine Fast Retailing Tadashi Yanai je dejal, da konflikt ne sme prikrajšati ljudi v Rusiji za oblačila, ki so osnovna človekova potreba.

"Oblačila so življenjska potreba. Ljudje v Rusiji imajo enako pravico do življenja kot mi," je po poročanju AFP dejal Yanai.

Ivan Kuljak Svet se zgraža Šport Šokantna poteza Rusa vpričo ukrajinskega kolega

Fast Retailing ima v Rusiji 49 trgovin blagovne znamke Uniqlo. Predstavnik skupine je za AFP pojasnil, da bo družba še naprej nadzorovala situacijo, a da trenutno ni načrtov za ustavitev poslovanja, navaja AFP.

Seznam podjetij, ki se umikajo oziroma omejujejo svoje poslovanje v Rusiji, potem ko je ta napadla Ukrajino in so države proti njej uvedle sankcije, se tako še naprej širi. Med drugim je v nedeljo ameriški Netflix sporočil, da v Rusiji ne bo več predvajal svojih vsebin. Odhod iz Rusije sta napovedali tudi dve veliki računovodski podjetji KPMG in PricewaterhouseCoopers.
 

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:17 07.marec 2022.

    Pri vseh teh ukrepih, ki se izvajajo na eni in drugi strani najbolj na_ebejo navadni ljudje. Pa naj gre samo za nedostopnost do modnih oblačil.

  • h4ck3r 11:48 07.marec 2022.

    No pa da vidimo, kaj se zgodi, če tisti ki ne podpirajo diskriminacije na podlagi rase, barve in državljanstva, bojkotirajo vsa ta podjetja, ki so uvedla sankcije...Torej omejitev plačil preko MC, Vise in AE, omejitev nakupov v Zari in H&M, ...prikaži več ter vseh ostalih, ki izvajajo diskriminacijo na prebivalcih, zaradi odločitev vodilnih. Postavite se npr. v to situacijo in Slovenijo 3 leta nazaj ali pa danes, da ne bomo gledali na politično opcijo in % volilcev.

Sorodne novice