Svet
18788 ogledov

Pred smrtjo prosil za pomoč, zdravnik mu je odgovoril: "Kaj zdaj vi mene kličete?"

Vladimir Matijanić Pixsell Vladimir Matijanić.
V petek je umrl znani hrvaški novinar. V javnost so prišli posnetki njegovih klicev v bolnišnico, ko je neuspešno prosil za hospitalizacijo.

Petdesetletni hrvaški novinar Vladimir Matijanić je v petek preminil, potem ko je večkrat klical v bolnišnico, kjer ga niso želeli sprejeti.

V torek je hitri test pokazal, da je okužen c covidom-19. Ker je imel Sjögrenov sindrom, bolezen pljuč in sum na dve avtoimunski bolezni, se ni mogel cepiti proti koronavirusu. Po opravljenem hitrem testu se je s partnerko Andreo Topić, prav tako novinarko znanega hrvaškega portala, odpravil na urgentni infekcijski oddelek Kliničnega bolnišničnega centra Split.

Zdravila, ki bolnikom kot je bil Matijanić preprečuje težji potek covida-19, niso imeli na zalogi in ga napotili v Dubrovnik, a je bil za tako dolgo pot prešibak.

V naslednjih dneh se je njegovo stanje, kljub predpisanim zdravilom s strani imunologinje, začelo slabšati. Po navedbah partnerke so vsaj desetkrat klicali nujno medicinsko pomoč. Ko so končno dobili stik z dežurnim zdravnikom na splitski infekcijski kliniki, je ta zavrnil Matijanićeve prošnje za hospitalizacijo, saj da novinar ni imunokompromitiran.

"Dokler normalno dihate, ni to nič. Čez dva dni ne bo več ničesar. Imunokompromitirani niste, ker za to ni dovolj, da dva dni jemljete sedem in pol miligramov Dekortina. (...) Če boste čez pet dni imeli vročino in boste težko dihali, pridite k nam," je bil eden od odgovorov zdravnika.

Pogovor Matijanića in dežurnega zdravnika lahko poslušate na spodnjem posnetku.

 

Pogovor Matijanića z osebjem splitske infekcijske klinike lahko poslušate na spodnjem posnetku.

 

Na dan smrti je Matijanić večkrat klical na infekcijsko kliniko, opisal vse hujše simptome, a še vedno ga niso pozvali k hospitalizaciji. Njegova partnerka je opisala grozljive trenutke pred smrtjo.

Sčasoma je reševalno vozilo le prišlo, a Matijanića niso odpeljali v bolnišnico, ampak so mu dali injekcijo in mu naročili, naj pije tekočino in je slane palčke. Dve uri kasneje se mu je stanje precej poslabšalo.

"Stala sem v kuhinji in slišala, da kliče na pomoč. Videla sem, da ima modra stopala, povsem hladna na otip. Obraz je imel siv, kot da v njem ni krvi in kisika. Komaj mi je povedal, da ne more dihati," je dejala Topić.

"Reševalno vozilo je prišlo čez 20 minut. Vmes je hropel, hitro dihal, postajal je vse bolj moder. Prišla je ista zdravniška ekipa kot pred dvema urama. Govorili so mu, naj se premakne na rob postelje, da bi ga spravili na nosila. Ni zmogel. Ko sem jim govorila, da v tem položaju ne more dihati, so mi odvrnili, da lahko. Prijela sem ga za roko, on me je pogledal, obrnil oči in za vedno zaspal," je pripoved nadaljevala Topić.

"Takrat je reševalcec zavpil kolegu, naj pusti nosila in prinese opremo za oživljanje. Trudili so se skoraj eno uro," je še povedala novinarka.

O dogodku, ki močno odmeva v hrvaški javnosti, je že stekla preiskava. Primer bodo podrobneje analizirali organi pregona in tudi vodstvo KBC Split.

KBC Split | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 10
  • Miro Novak 08:01 09.avgust 2022.

    Da je Hrvaški zdravstveni sistem kar "neki", je mnogim jasno. Dvakrat v življenju sem bil deležen njihove "pomoči" in obakrat razočaran. V drugem primeru je neko dekle ZARADI NJIHOVE MALOMARNOSTI umrlo. Sicer je pa tudi pri nas zmeraj slabše-toliko o ...prikaži večo medicinski etiki.

  • jakec1575 11:19 08.avgust 2022.

    Imam izkusnjo s splitsko kbc. Cim dlje od teh amaterjev. Da ti pa rece zdravnik, ah, hebi ga, ce nisi cepljen. Je pa visek. Imunsko kompromitirani namrec niso cepljeni. Skratka. Ce se vam v okolici splita kaj zgodi, helikopter ali ...prikaži več resilca do meje ali vsaj zagreba cimprej. Take osorne diletante lahko najdes samo v splitu.

  • Luksi 10:13 08.avgust 2022.

    Občutek imam, da je bila to provokacija, ki se je ponesrečila, saj je vnaprej snemal pogovore, zato, da jih bo objavil in naredil zgodbo. Po mojem zato tudi ni šel v Dubrovnik, kjer bi lahko prejel zdravilo. Potem se mu ...prikaži več je pa zalomilo, saj je bila bolezen v hujši obliki, kot je pričakoval in se je slabo končalo. Naj počiva v miru, ostalim pisunom pa naj bo to opozorilo, da zna biti korona nevarna in ni potrebno pisati neumnosti za dobro branost ...