Svet
3036 ogledov

Voda odnesla most, poplavljene hiše, izredne razmere

Gračac poplave Hrvaška Profimedia Poplavljeni Gračac.
Meteorologi opozarjajo, da gre danes pričakovati novo količino padavin.

Na Hrvaškem zaradi obilnih padavin, ki od nedelje povzročajo poplave, še naprej naraščajo reke. V torek zvečer je začelo poplavljati tudi v Zagorju in v bližini Šibenika, v Hrvatski Kostajnici so razglasili izredne razmere, v Karlovcu pa se še vedno višata vodostaja Kolpe in Korane. Stanje v zadrski županiji se umirja.

V krapinsko-zagorski županiji je voda odnesla leseni most za pešce v Donji Stubici, v Mokricah pa je poplavilo več hiš. Nekateri deli Krapine imajo težave pri oskrbi z elektriko, potem ko je močan veter podrl več dreves, ta pa so potrgala električno napeljavo.

Voda je povzročila veliko škodo tudi v varaždinski županiji, kjer so hudourne vode poplavile kleti, ceste in polja, danes poroča hrvaška nacionalna televizija HRT.

V šibeniško-kninski županiji je v torek zvečer začelo poplavljati zaradi podzemnih voda, ki so pridrle na površje. Najbolj ogroženi sta naselje Torbice, kjer je voda vdrla v dve hiši, in cesta od Macura proti Nuiću, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Iz poplavljenih hiš so začeli črpati vodo, okoli drugih objektov pa postavljajo vreče s peskom.

Vodostaj Une v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino se še naprej viša, danes ob sedmih zjutraj pa je bil vodostaj visok 487 centimetrov. Izredno stanje razglasijo, ko gladina reke Une doseže 450 centimetrov.

Dva dni po začetku poplav v Obrovcu v zadrski županiji je reka Zrmanja v torek začela upadati, in sicer z rekordnih 302 centimetrov v ponedeljek na 243 centimetrov v torek. Poveljnik štaba civilne zaščite Obrovca je v torek zvečer za HRT dejal, da stanje ni zaskrbljujoče, in izrazil upanje, da je najhuje mimo.

Zaprtih več cest

Gračac poplave Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Meteorolog Zoran Vakula pa je za HRT opozoril, da v osrednjem delu Hrvaške danes pričakujejo novo količino padavin in da bi lahko padlo od 20 do 50, morda lokalno tudi do 80 litrov novega dežja na kvadratni meter.

V Hrvatskih vodah so najvišje vodostaje rek Korane in Kolpe v Karlovcu ter Une v Hrvatski Kostajnici napovedali za danes. Opozorili so tudi na nevarnost visokega vodostaja Save zaradi padavin v Sloveniji.

Vodostaj Korane in Kolpe se je v torek zvečer še vedno dvigal in je danes ob sedmih zjutraj znašal 826 centimetrov. Voda je že poplavila športno-rekreacijski center Korana. "Vso noč smo bili zunaj skupaj z vojsko. Vojska dela začasne nasipe na levem bregu Korane. ŠRC Korana je poplavljen," je za hrvaško televizijo N1 davi dejal poveljnik gasilske enote v Karlovcu Miroslav Rade.

Vodja izpostave Hrvatskih voda za območje Karlovca Zoran Pavlović je v torek sicer dejal, da v Karlovcu ne pričakujejo poplav, ker napovedi kažejo, da gladina Kolpe ne bo presegla 800 centimetrov.

Zaradi obilnih padavin in zemeljskih plazov je za ves promet tudi danes zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba.

Gračac poplave Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice