Svet
12442 ogledov

Vremenski rekordi že padajo, potrdili še enega

Španija vreme Epa V Španiji tako vroče še ni bilo.
V prvi polovici leta 2023 so v Evropi zabeležili kopico vremenskih mejnikov.

Letošnja pomlad v Španiji je bila najtoplejša od začetka uradnega merjenja temperatur v državi leta 1961, je danes sporočila španska meteorološka agencija Aemet. Po njenih podatkih je bila v treh pomladnih mesecih od začetka marca povprečna temperatura 14,2 stopinj Celzija, kar je bilo 1,8 stopnje več od za ta letni čas običajnih temperatur.

Agencija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavila, da so to "izredno visoke temperature", ki so bile za 0,3 stopinje Celzija višje od doslej rekordnih spomladanskih temperatur iz leta 1997. Konec aprila pa je državo zajel vročinski val, ko so bile temperature do 20 stopinj Celzija višje od povprečja.

Raziskovalci pobude World Weather Attribution, ki preučujejo povezave med ekstremnimi vremenskimi pojavi in podnebnimi spremembami, so to označili za izjemen vremenski pojav. Med vročinskim valom, ki je takrat zajel celoten Iberski polotok in severno Afriko, so bile temperature izredno visoke in so na jugu Španije dosegle celo 38,8 stopinje Celzija.

Brez dežja od sredine maja

Po podatkih agencije Aemet je bil letošnji april najbolj vroč in suh v Španiji od začetka merjenj leta 1961, do sredine maja pa skoraj ni bilo dežja, je danes izpostavil tiskovni predstavnik agencije Rubén del Campo.

Pomanjkanje padavin in suša državo pestijo že od začetka leta, kar ima velike posledice na kmetijstvo Španije, ki je največja svetovna izvoznica olivnega olja ter največja proizvajalka sadja in zelenjave v Evropski uniji.

Od sredine maja se je s prihodom neobičajnega deževnega obdobja nekoliko omilila suša, vendar pa še vedno ostaja problem, je še izpostavil del Campo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:32 07.junij 2023.

    Spet panicirate. Pri nas pa dež vsak dan.

Sorodne novice