Vizita za živali
8217 ogledov

To so znaki, ki kažejo, da vaš pes ni dovolj socializiran

KD nova gorica pes KD Nova Gorica
Socializacija psa se začne že s prvim dnem, ko pride mladiček v naš dom. Tako se namreč lahko izognemo številnim vedenjskim težavam.

Kadar se odločimo za posvojitev ali nakup psa, moramo poskrbeti za to, da smo odgovorni skrbniki. Kot odgovorni skrbniki pa moramo psa tudi socializirati. Kljub prepričanju nekaterih, da pasja šola ni nujna za vse, je ravno socializacija psa kot tudi skrbnika ključna za prijetno sobivanje.

pes Strokovnjakinja Slovenija To so opozorilni znaki pri psu, ne spreglejte jih

Pogovarjali smo se z Matejo Lednik iz Kinološkega društva Nova Gorica. Sogovornica je poudarila, da je zgodnja in temeljna socializacija zelo pomembna za mladega psa – pa tudi za starejše – saj so različne pozitivne izkušnje v prvih mesecih življenja ključne, da se pes v novih situacijah z novimi ljudmi in živalmi počuti varno ter zaupa svojemu vodniku. KD Nova Gorica se bo predstavilo tudi na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, kjer boste lahko iz prve roke izvedeli, zakaj je socializacija pomembna in vodnike povprašali za kakšen nasvet pri vzgoji.

KD nova gorica pes | Avtor: KD Nova Gorica KD Nova Gorica
Pasja šola ima veliko prednosti, je uvodoma izpostavila Mateja. Prva je, da izobražujejo vodnike psov, druga pa, da se na istem kraju sreča večje število različni psov. "Psi so izjemno učinkoviti pri sporazumevanju in se tudi, kadar jim ne dovolimo neposredne interakcije, učijo iz telesne govorice prisotnih psov," je še pojasnila.

 

Sogovornica doda, da je treba s socializacijo začeti že prvi dan, ko pripeljemo mladička domov. Čeprav najpomembnejši del zagotovo poteka v domačem okolju, je lahko pasja šola pri socializaciji odlična pomoč. "Mladiča postopoma izpostavljamo različnim virom hrupa, različnim ljudem. Mladiček naj spozna različne predmete v svojem domu, vse družinske člane vključno z ostalimi hišnimi ljubljenčki in se navaja na vaš ritem," je dejala.

Festival za ljubitelje živali se bo odvijal 2. junija v Novi Gorici med 10. in 18. uro (Trg Edvarda Kardelja 1). V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 16. junij. Rdeča nit brezplačnega dogodka je odgovorno skrbništvo živali. Na festivalu boste spoznali čudovite ptice, pse, mačke, konje ... Letos nas čaka veliko novosti; obiskale nas bodo tudi lame, kopenske želve in številni glodavci. Dogodku lahko sledite TUKAJ.

Ob tem je poudarila, da mladički sploh v prvih tednih potrebujejo veliko počitka: "Socializacije ne merimo v številu treningov, temveč v številu pomembnih izkušenj. Zato je zelo pomembno, da psa ne obremenjujemo preveč."

KD nova gorica pes | Avtor: KD Nova Gorica KD Nova Gorica
Z zgodnjo socializacijo se izognemo številnim težavam

Pes, ki ni bil izpostavljen novim pozitivnim izkušnjam, ima veliko možnosti, da razvije strah. Postane lahko te vrste pes, ki se boji skoraj vsega novega, je negotov in nervozen. Pri zelo negotovem psu to lahko sproži nezaželene reakcije, lahko nas tudi ugrizne. "Drži namreč dejstvo, da največ ugrizov povzročijo negotovi, živčni psi in neprimerno socializirani, ki se ne znajo pravilno odzvati tudi v neznanih situacijah," je pritrdila Lednik.

pes Tako enostavno Vizita za živali Večina psov z vedenjskimi težavami je v bolečinah

Pri tem je poudarila, da se težave lahko pojavijo že pri običajni negi, kot sta striženje krempljev ali kopanje. Če psa že sprva ne navadimo na ta dejanja, lahko kasneje postanejo nemogoča. Obenem je treba psa seznaniti z različnimi tipi ljudi, kot so otroci, ljudje, ki hodijo s palico, tekači in kolesarji. Enako velja za srečevanje z drugimi psi, saj je zgodnja socializacija pomembna za sprejetje in razumevanje pasjega jezika.

Poglobljena vez med psom in skrbnikom

Lednik je še poudarila, da obisk pasje šole zagotovo poglobi vez med psom in skrbnikom, saj se ta čas skrbnik posveča le svojemu psu, ga hvali in ga nagrajuje s posebno hrano. Omenila je, da v njihovi pasji šoli uporabljajo zgolj pozitivne metode, zaradi česar tudi psi radi obiskujejo šolo: "V pasji šoli še posebej gradimo na navezanosti pes/vodnik oziroma skrbnik. S tem se vzpostavi zaupanje psa v vodnika, ki mu bo sledil tudi v nepoznanih situacijah in tudi njuno medsebojno razumevanje, ki niso zgolj verbalni ukazi, ampak tudi določene kretnje, na katere se bo pes ustrezno odzval."

pes nov zakon Slovenija Slovenija: Uvesti želijo obvezno izobraževanje za lastnike psov

Prepričana je, da za pasjo šolo nikdar ni prepozno, saj se tako mi kot psi učimo celo življenje. Vendar obstajajo primeri, da ko se nekdo vključi kasneje in ima odraslega psa z vedenjskimi težavami, ta oseba potrebuje individualen pristop in angažiranost skrbnika, da doseže cilj.

"Znaki, ki kažejo na težave, so predvsem plašnost, beg iz situacij, ki so običajne oziroma za bivanje z našim psom pomembne, lajanje brez potrebe, nerazumevanje zahtev in ukazov skrbnika, agresivnost do drugih psov, drugih živali, ljudi in podobno."

Četudi pes kaže dotične znake, pa Lednik miri, da se nekatera nezaželena vedenja z obiskom pasje šole in doslednim delom doma da še vedno odpraviti ali vsaj omiliti. Obenem v Kinološkem društvu Nova Gorica tudi priporočajo, da skrbnik ne čaka predolgo z obiskom pasje šole.

KD nova gorica pes | Avtor: KD Nova Gorica KD Nova Gorica
Več obiskov tečajev

"V zadnjih letih v našem kinološkem društvu opažamo trend rasti obiskovanja različnih tečajev, ki jih izvajamo," je dodala Lednik ter izpostavila, da je pasja šola nujna za vse skrbnike psov. V njej se namreč veliko naučijo tako skrbniki kot njihovi psi.

"V našem društvu izpostavljamo tudi, da je pasja šola oziroma kateri od tečajev naprej izjemnega pomena za pse, ki na tak način izrazijo tudi svoje nagone. Ne smemo namreč pozabiti, da psi še do nedavnega niso imeli statusa skoraj družinskega člana, zadolženega za predvsem družabništvo, ampak resne naloge, za katere so bili skozi stoletja skrbno selekcionirani," je pojasnila.

Francesco Ganljivo Svet O tem psu govori cela Italija. To je razlog

Obenem obiski tečajev, kot so hoopers, rally, obedience, obramba in drugi, omogočajo psom, da pokažejo nekatere lastnosti, ki so značilnost njihove pasme ali mešanice, če ne gre za rodovniškega psa.

Kinološko društvo Nova Gorica je na Goriškem prisotno že vrsto let. Tudi njihov letošnji slogan za festival je "Šolamo tudi skrbnike, ne samo psov", zaradi česar vljudno vabijo vse obiskovalce, da se jim pridružijo pri različnih možnostih aktivnega preživljanja časa z ljubljenčki pri njih na Ajševici. Več o ponujenih aktivnostih si lahko preberete na njihovi spletni strani, 2. junija pa vabljeni v Novo Gorico, kjer se boste lahko v živo spoznali s številnimi pasjimi disciplinami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • sandi76 09:04 24.maj 2024.

    Naslov je napačen, moral bi se glasiti: "To so znaki, da lastnik ni usposobljen za psa !"

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:14 23.maj 2024.

    Pes je ogledalo lastnika,če je pes zoprn in tečen,takšen je tudi lastnik

  • rd2dmk2 07:12 23.maj 2024.

    tole si zapomnite- pes nima rab tistega, ki mu daje hrano, ampak tistega, ki se z njim na prijeten način ukvarja. torej če mislite da ste pasji gospodar ,če mu daste 3x na dan royal canin ste debil. če se ...prikaži več boste pa z njim 2 uri igral na sprehodu- in tu je povdarek igrali- ne p ga imeli zategnjenega na povodcu, z poleg ukazom vsakih 4 sekund, bo pa ta pes prijazen, normalen in pa ubogal vas bo bo. seveda, čeniste kreten in debil, potem bo pa vas pes tudi to, samo na kubik kvadrat.