Zdravje
2842 ogledov

Tako bodo delali red pri čakalnih dobah v zdravstvu

Čakalnica
Ministrstvo napoveduje, kako bo obvladovalo čakalne dobe v zdravstvu.

Ministrstvo za zdravje med ukrepi za obvladovanje čakalnih dob med drugim načrtuje uvedbo minimalnega števila prvih pregledov po posameznih podvrstah zdravstvene dejavnosti. Kot je razvidno iz odgovora na poslansko vprašanje, ki ga je danes sprejela vlada, je ministrstvo napovedalo še izboljšanje sodelovanja med primarnim in sekundarnim nivojem.

Ministrstvo za zdravje v letošnjem letu za obvladovanje čakalnih dob načrtuje ukrepe v specialistični zunajbolnišnični in bolnišnični dejavnosti. Za specialistično zunajbolnišnično dejavnost bo po navedbah ministrstva določeno, da izvajalci načrtujejo in izvedejo večje število prvih pregledov, in sicer tako, da to ne more biti nižje od števila prvih pregledov po posameznih vrstah zdravstvenih dejavnosti, ki bodo opredeljeni v splošnem dogovoru za letošnje leto.

"Prvi korak k povečanju učinkovitosti izvajalcev"

Minimalno število prvih pregledov na tim bo določeno na podlagi povprečnega planiranega števila prvih pregledov v letu 2018 in na podlagi povprečnega števila realiziranih prvih pregledov v letu 2017 in 2018 na tim po posameznih podvrstah zdravstvenih dejavnosti, so pojasnili.

"Podatki o opravljenih prvih pregledih za pretekla obdobja namreč kažejo, da je razmerje med prvimi in kontrolnimi pregledi med izvajalci zelo različno. Uvedba minimalnega števila prvih pregledov po posameznih podvrstah zdravstvene dejavnosti predstavlja prvi korak k enakomerni obremenjenosti in povečanju učinkovitosti izvajalcev in s tem k pravičnejšemu financiranju izvajalcev," so prepričani na ministrstvu.

Čakalnica V Sloveniji Zdravje Za dermatologa 611 dni, za operacijo sedem let čakanja

Povečali so redni program

Poleg sprememb za načrtovanje prvih pregledov v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti se je vsem javnim zdravstvenim zavodom povečal redni program v skupnem obsegu za 4877 posegov. Od tega so v bolnišnični dejavnosti na programu endoproteza kolena, endoproteza kolka, operacije hrbtenice, operacije kile, operacije na ožilju arterije in vene, operacije na ožilju krčne žile, operacije rame, operacije ušes, nosu ust in grla, operacije žolčnih kamnov in operacije na stopalu hallux valgus v skupnem obsegu za 4663 posegov. V specialistični zunajbolnišnični dejavnosti se je program operacij krčnih žil in operacij kile povečal za 214 posegov.

Prav tako bo ministrstvo izboljšalo sodelovanje med primarno in sekundarno ravnjo zdravstvene dejavnosti. Za dosego pretoka informacij bodo v letu 2019 nadaljevali ukrepe, ki zdravnikom na primarni ravni zdravstvene dejavnosti zagotavljajo poln vpogled v zdravstveno dokumentacijo bolnika, bolnikom pa varnejšo obravnavo. Za sodelovanje v javni zdravstveni mreži bodo določbe o obvezni polni vključitvi v izmenjavo zdravstvene dokumentacije prek centralnega registra podatkov o pacientih vključili tudi v splošni dogovor, so še zapisali.

Naši otroci Zdravje Predolge čakalne dobe za ortodonta Pljuča Zdravje Zdravje NIJZ objavil nove podatke o čakalnih dobah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.