Šport > Kolesarstvo
22659 ogledov

Roglič: Če ni prave podpore, je treba iskati drugo ekipo

Primož Roglič Saša Despot
Roglič brez nastopov na DP, Touru in svetovnem prvenstvu. Prvič predvidoma šele na Vuelti.

Pred dobrimi tremi tedni je večji del Slovenije, tisti, ki se niso odpravili na Višarje, pred televizijskimi ekrani spremljal boj Primoža Rogliča za rožnato majico na Giru. Zasavca konec maja ni 'uspela' zaustaviti niti sneta veriga, na koncu gorskega kronometra je dobil obračun s časom in Geraintom Thomasom. Z razliko 14 sekund je postal prvi Slovenec s skupno zmago na dirki po Italiji.

Ta ponedeljek so za kolesarskega asa pripravili sprejem v Ljubljani, še pred tem pa je Zasavec stopil pred novinarje in odgovarjal na zastavljena vprašanja.

O naslednjih načrtih
"Zaenkrat nimava v planu novega otroka (smeh). Tu sem, da se poveselimo o tem, kaj se je zgodilo, zmaga na Giru, nato bomo poizkušali poiskati nove motive, ki jim bom šel naproti. Na Tour ne grem, najverjetneje pa na Vuelto kasneje."

O tem, da bi kot rezerva še morda nastopil na Touru
"Odkrito bom dejal, da nastopa na Touru v tej sezoni nisem načrtoval. Na koncu koncev nisem planiral niti dirke Tirreno - Adriatico, a sem nato vskočil (in tudi zmagal; op.p.). Po končanem Giru sem imel tudi glede Toura sicer neko željo in pomisleke o tem, da bi bilo mogoče 'fino' nastopiti. Ampak zaradi vseh okoliščin nismo mogli priti skupaj. Kot sem že dejal, moja naslednja dirka bo verjetno dirka po Španiji."

O sprejemih
"V tem uživam. Ponavadi rečem, da nič ni najlažje, ko pa enkrat zmagaš nekatere velike reči, pride še en kup v tem primeru sladkih obveznosti. Ne vem, koliko sprejemov bom še imel v karieri. Poizkušam uživati v teh trenutkih in dati nekaj nazaj ljudem. Za njih so ti sprejemi, skupaj se bomo imeli dobro."

sprejem Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O utrujenosti po dirki po Italiji in možnostih za dvojček Giro - Tour
"Če bi šel na Tour, bi zelo hitro izvedeli, kakšna je utrujenost. Vsi bi videli, kaj pomeni tako hitro nastopiti po Giru. Da se, sam ne želim verjeti v omejitve, ne želim se omejevati, da se nekaj ne da, da je to nemogoče. Že večkrat sem dokazal, da se nekaj reči da narediti. Upam ... Izjemno vesel bi bil, če bi se še znašel v poziciji, da bi že imel zmago na Giru in odšel potem še na Tour."

O nastopu na DP
"Žal me ne bo. Sem ob vseh teh sprejemih preveč v 'off modu' (v izklopljenem stanju; op.p.). Vsi vemo, da je kolesarstvo takšno, da se ne moreš kar naenkrat odločiti, da boš zdaj dirkal še to in to. Za vsako dirko je potrebno vložiti veliko truda in energije. Zame velja enako. Če tega ne storim, ni zabavno biti na takšni dirki."

O tem, da je kronometer na Višarje po nenju mnogih prekinil urok predzadnje etape s Toura 2020, ko je na podoben način slavil Tadej Pogačar
"Zame se ni veliko spremenilo. Uroki gor, dol, prekinjanje prekletstev s Francijo, zadnji dnevi ... Zdaj sem že kar nekaj časa v samem vrhu in v takšnih trenutkih pridobiš ogromno izkušenj z vsem tem, definitivno dobrih, a tudi takšnih, ki si jih ne bi želel. Meni je pomembno predvsem to, da sem zmožen sodelovati v takšnih dogodkih, če pa imam poleg tega še možnost, da na koncu zmagam, pa je vse še toliko lepše. Imam že kar nekaj takšnih izkušenj z zadnjimi dnevi, kronometri, majicami in 'nemajicami'. Bil sem že na obeh straneh. Ostali bodo še morali precej dirkati, da bodo doživeli to, kar sem že do zdaj jaz. Fino je, zabavno.'

O branjenju zlata z OI in nastopu na tokratnem svetovnem prvenstvu
"Sploh še ne vem, če je bila objavljena trasa za OI. Bomo videli, kaj in kako. Prvo bomo zaključili to leto, nato pa dalje. Tudi na SP ne bom nastopil. To je pred Vuelto in ne verjamem, da bom v poziciji, da bom šel na SP. Vuelta bo tista na kateri bom spet pripravljen."

Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O posledicah Gira
"Sam Giro ni bil niti tako naporen. OK, če bi nam bilo vreme nekoliko bolj naklonjeno, bi bilo lahko lepše. Boljše bi bilo tudi, če se ne bi zgodil tisti drugi padec, ki mi je pustil kar nekaj posledic, v bistvu me je bolelo do zadnjih treh etap. Če se to ne bi zgodilo, bi bilo v bistvu vse nekoliko lažje, a generalno gledano, ni bilo tako hudo. Mi je pa precej več energije pobralo zdaj po dirki. Zaradi razpleta."

O poškodbi po drugem padcu
"Odneslo mi je nekaj kože in košček mesa. A to niti ni bila težava, najhujši je bil udarec. Čutil sem bolečino do zadnih treh dni. Na startu etap sicer posledice niso bile očitne, nisem jih čutil še kakšno uro na kolesu, potem pa se je pojavila bolečina. Ni pa bilo tako hudo, da ne bi mogel na koncu zmagati. S tega vidika je bilo pametno čakati na pravi napad. Vsak dan je bilo boljše. Na koncu je bilo dovolj."

O primerjavi s padcem na Giru leta 2019
"S tem je tako kot s primerjavo zmag, vsak padec se nekoliko razlikuje od drugega. S tem prideš do izkušenj za katere bi si mogoče želel, da jih ne bi imel toliko. Ampak padci so sestavni del kolesarstva. Kaj se iz njih naučiš, kako odreagirati in kako iti preko tega, je zelo pomembno."

O statusu, ki ga uživa pri Slovencih
"Jaz jih imam tudi rad (smeh). Imam srečo, da se ukvarjam in izražam s kolesarstvom. A niti ni pomembno za katero področje gre. Važno je, da s svojim početjem sporočate pozitivne stvari. Da ljudje verjamejo, da je možno iti preko preprek, reči, ki se ti zgodijo. Da je vse za nekaj dobro. Sprejemi pa so mi v veselje, užitek in čast, nekaj, kjer se lahko poveselim z vsemi, ki so del zgodbe. Kot je bilo na Višarjah, ko je bilo vse skupaj nekaj posebnega. To so mi dejali tudi fantje v ekipi. Teh občutkov se bomo spominjali celo življenje."

Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O težavah z verigo med kronometrom na Višarje
"Nemogoče je mogoče. Če pogledamo posnetek, je šlo za slabo cesto. Ko sem zapeljal v luknjo, je poskočilo zadnje kolo. Sam niti ne vem, če sem takrat ravnokar prestavil. V tistemu trenutku sem moral ustaviti. Na srečo je bil ob progi tudi Mitja Mežnar, ki je videl situacijo z višjega zornega kota. Pritekel je in me pomagal potisniti."

O tem, če se je z nekdanjim skakalnim kolegom Mežnarjem že srečal
"Ne, nisva se še srečala. Neverjetno je, da sva skupaj osvojila kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih, nato pa se je zgodilo to. Pravzaprav tam niti ne bi smel biti, pa je bil. Pravzaprav 'Mičota' nisem niti zaznal. Tega nisem niti 'porajtal', šele potem so mi povedali."

O tem, da je Mežnar za pomoč dobil ponudbo za brezplačni burek skozi leto
"To prvič slišim. Od mene bo dobil vse, kar si bo poželel, če bom tudi jaz deležen bureka (smeh)."

O tem, da je takrat tudi nekaj odvrgel
"Ja, odvrgel sem radijsko zvezo. Pretežka je (smeh). Že tako ali tako sem imel preveč na sebi, pri nas računamo o desetih, petih gramih. V tisti situaciji sem tako ali tako vedel, kaj moram narediti. Pravzaprav ni bilo informacije, ki bi mi lahko koristila. Tudi v momentu, ko sem se peljal skozi ljudi, nisem ničesar slišal. Bila je samo odvečna teža. Ne vem točno, ampak verjetno gre za okoli 200 ali 100 gramov."

O tem da so se na aplikaciji Strava pojavili njegovi časi, tudi novi rekordi že po Giru (kar kaže, da Roglič kljub obveznostim trenira; op.p)
"Pravzaprav sem želel le preizkusiti nov Garmin, a sem prehitro pritiskal in nato izvedel, da je objavilo vse rezultate s Strave. Treniram, ja. Deset minut že zmorem, ampak za kaj več pa bi bilo treba postoriti tudi še kaj več." 

Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O tem, kaj mu še ostane
"Veliko tridenskih dirk ni niti ostalo. Zanimiva je tudi kobinacija Giro/Tour, ki smo jo prej omenili. Še kakšna zanimiva stvar? Švica (še edina med velikimi enotedenskimi dirkami, ki jo ni osvojil; op.p.)."

O mnenju slovitega Alberta Contadorja, da mora v primeru iskanja zmage na Touru, zamenjati ekipo
"Najpomembnejši so zame prav cilji, ki mi še manjkajo. Do zdaj sem s strani ekipe dobil vso potrebno podporo. Ne vidim težav za naprej. Ko pa ne bomo več uspeli uskladiti mojih želja in ciljev z moštvenimi ambicijami, pa bo potrebno najti nekoga drugega. Če bo bo interes zame."

O razpletu letošnjega Toura in trenutni formi Jonasa Vingegaarda
"Ne, ne upam, ne bom. Užival bom ob ogledu Toura. Moral bom malce delati, zato bom vse skupaj spremljal nekje iz 'pisarne', kjerkoli ta bo. Verjetno v francoskih Alpah."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • munja 12:43 20.junij 2023.

    Primož, si naš ponos in pravi borec, predvsem pa človek. Drži se in veliko uspehov še naprej. Navijali bomo zate.

Sorodne novice