Avto > Iz druge roke
5783 ogledov

Prednosti najbolj prodajanega francoskega križanca

Renault captur
1/39
Saša Despot
Kaj je treba paziti pri nakupu in kaj lahko pričakujete od enega najbolj priljubljenih majhnih evropskih križancev, renaulta capturja?

Na Žurnal24 nadaljujemo s pregledom rabljenih vozil. Tokrat smo se posvetili renaultu capturju prve generacije, ki ga je Renault izdeloval med letoma 2013 in 2019. Kaj je treba paziti pri nakupu in kaj lahko pričakujete?

Renault captur Test: Captur Avto Renault captur ima sedaj vse, kar rabi

Renault captur | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S pomočjo strokovnjakov z AMZS, ki ne le upravlja portal rabljenih vozil DoberAvto.si, ki zagotavlja pregledni nakup rabljenih avtomobilov, ampak se neposredno ukvarja tudi s tehničnimi pregledi, servisi avtomobilov in asistenco na cesti, smo pogledali, kaj lahko pričakujejo kupci rabljenega renaulta capturja.

Volkswagen passat alltrack Strokovnjaki svetujejo Avto Rabljen avto, ki je še vedno med prvimi iskanji med Slovenci

Renault se je s capturjem prve generacije leta 2013 podal med proizvajalce majhnih športnih terencev oziroma križancev. Zasnovan je bil na enaki platformi kot clio in od njega daljši le dobrih šest centimetrov, zato pa je bil za dobrih 20 centimetrov dvignjen od tal in tudi brez štirikolesnega pogona omogočal izlete na bolj grobe podlage.

Priljubljeni avtomobilski razred

Pri Renaultu pravijo, da so pod vodstvom tedanjega novega glavnega oblikovalca Laurensa van den Acerja spoznali, da križanci postajajo vse bolj priljubljeni in da bodo vse bolj prisotni tudi v razredu majhnih avtomobilov. Poleg tega so se zavedali tudi, da morajo pričakovanja družinskega življenja in želje po pustolovščinah združiti z mestno stranjo razreda, v katerega se je uvrščal renault captur. Poleg tega so hoteli križanca, ki ne bi imel agresivnih oblikovnih lastnosti,  ki jih povezujemo s štirikolesnim pogonom, ki ga captur nikoli ni imel.

Renault capture HH | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rezultat je bil zato mestni križanec z mehkimi oblikovnimi potezami, ki na zunaj ni bil videti tako velik kot je bil prostoren znotraj. Kljub razmeroma majhni dolžini 4,122 metra je namreč v notranjosti razpolagal z dovolj prostora za udobno vožnjo štirih ali celo petih potnikov ter solidnim prtljažnikom, ki mu je uporabnost povečevala možnost vzdolžnega pomika zadnje klopi. Če je bil klop potisnjena nazaj, so imeli potniki na njej toliko prostora kot v precej večji laguni, če pa je bila v sprednjem položaju, pa se je osnovni prtljažnik s 377 litrov povečal na zajetnih 455 litrov. Med faktorji, ki so mu pomagali k statusu uspešnice, je bilo gotovo tudi visoko sedenje, zaradi katerega je marsikaterega kupca vzel tudi cliu.

Hyundai i30w Rabljen avto Avto Rabljen avto: Kaj lahko pričakujete od priljubljenega hyundaija?

Praktična in sodobna notranjost

Pri Renaultu so se zelo potrudili, da bi bil captur praktičen, zato so mu namenili vrsto odlagališč, med katerimi je gotovo izstopal velikanski predal pred sovoznikom, ki se ni odpiral z vratci, tako kot večina predalov za rokavice, ampak na podoben način kot predali omar, kar je precej olajšalo brskanje in zlaganje predmetov vanj. Pogoltnil je kar 11 litrov različnih predmetov. Med praktičnimi elementi so bile tudi snemljive sedežne prevleke, ki jih je bilo mogoče preprosto vzeti iz avta in oprati.

Renault Captur | Avtor: Gašper Pirman/Avtomobilizem.com Gašper Pirman/Avtomobilizem.com

Captur je bil zasnovan na cliu četrte generacije, zato je bil, z izjemami, kakršen je bil omenjeni predal za rokavice, v notranjosti urejen zelo podobno kot clio. Med novostmi je izstopa predvsem zaslon infozabavnega sistema R-link, ki se nam danes ne zdi več sodoben, tedaj pa je poleg klasičnih elementov, kot so bili radio, navigacija ali povezava z vmesnikom bluetooth, omogočal tudi povezavo s spletom in izkoriščanje servisnih aplikacij o vremenu, prometu in podobno. Pri Renaultu pravijo, da je prav captur bil tisti avtomobil, ki je ljudem širše predstavil sodobni infotainment.

Volkswagen golf Rabljeni Avto Rabljeni avto: volkswagen golf sedme generacije (2012-2019)

Poleg tega je bil captur eden prvih renaultov, pri katerem si je bilo barve zares mogoče omisliti po lastnem okusu. Čeprav so imeli v začetku v tovarni v Valladolidu težave, so kupcem zagotovili možnost dvobarvne karoserije z drugače obarvano streho, poleg tega pa so jo lahko bodoči lastniki popestrili tudi z grafičnimi vložki. Pestra je bila tudi izbira platišč. Zato morebitnemu kupcu tudi med rabljenimi ne bo težko izbrat takšnega capturja, ki mu bo všeč.

Renault captur | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Motorna paleta v skladu s časom

Motorna paleta je bila primerna tistemu času. Osnovni je bil turbobencinski trivaljnik 0,9 TCe 90 z močjo 66 kilovatov, nad njim pa je bil 1,2-litrski turbiobencinski štirivaljnik TCe 120 z močjo 88 kilovatov. Tedaj hibridov v tem razredu še ni bilo, zato pa je bil captur na voljo tudi z 1,5-litrskim turbodizelskim štirivaljnikom dCi 90 z močjo 66 kilovatov.

Ford fiesta Kaj paziti Avto Rabljeni avto: ford fiesta šeste generacije (2008-2017)

Temu se je leta 2015 pridružil še turbodizelski štirivaljnik 1,5 dCi 110 z močjo 81 kilovatov, tik pred koncem proizvodnje leta 2018 pa je bil na voljo tudi 1,3-litrski turbobencinski štirivaljnik TCe 150 z močjo 115 kilovatov. Z močnejšima bencinskima in osnovnim turbodizelskim motorjem je bila na voljo tudi možnost dvosklopčnega menjalnika EDC, vsi motorji pa so bili opremljeni s sistemom start/stop.

Renault captur | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kakšen je rabljeni renault captur?

V bistvu captur ni veliko večji od zelo priljubljenega clia, ima pa nekoliko višjo razdaljo od tal, v njem se sedi nekoliko višje in je tudi zato toliko bolj moderen. 

Citroën C4 picasso To je treba paziti Avto Rabljeni avto: citroën C4 picasso druge generacije (2013-2020)

Izkazal se je za zelo priljubljenega od lansiranja leta 2013 do zamenjave s popolnoma novo različico leta 2019. Leta 2016 je bil celo najbolje prodajan majhen športni terenec v Evropi. Takšen uspeh pomeni, da je zdaj veliko dobrih, rabljenih primerkov na voljo pri lastnikih, ki bodo zamenjali svoj captur za novejši avtomobil. 

Renault captur | Avtor: Renault Renault

Kaj iščite pri rabljenem renaultu capturju?

Karoserija

Glede na to, da se je renault captur veliko uporabljal v mestih, je vredno preveriti karoserijo, če so na njej morebiti praske. Preverite tudi aluminijasta platišča, predvsem morebitne poškodbe zaradi udarcev ob robnike pločnikov. Preverite material sedežev, če so na njih morebiti madeži, ki jih bo težko odstraniti. Preverite tudi delovanje nastavljanja sedežev in pokrova prtljažnika.

Manjše napake

Lastniki capturjev so največkrat poročali o električnih napakah, ki niso povezane z motorjem, ampak predvsem s sistemom satelitske navigacije in klimatske naprave ter njihovimi kontrolami. Večina teh napak je bila sicer popravljena brezplačno v garancijskem obdobju.

Megane 3. generacija Avto Rabljeni avto: renault megane tretje generacije (2008-2016)

Zato je res pomembno, da poiščete avtomobile, ki so bili redno vzdrževani pri pooblaščenih serviserjih. Preverite ali so bili opravljeni servisni na podlagi tovarniških vpoklicev. Določene serije so denimo imele težavo z pestom kolesa in z zavornim sistemom. Nekaj težav je povzročal vijak, ki pritrjuje eno od zaponk varnostnega pasu na avto in je lahko zrahljan ali pa manjka pri nekaterih capturjih letnika 2018. Pri Renaultovem prodajalcu se pozanimajte, če to velja tudi za vašega capturja. Tehnik bo moral namreč preveriti, če je vijak prisoten in pravilno privit, da preprečite nadaljnje težave. Na splošno gledano torej resnih težav ali okvar ni bilo, je pa treba preveriti zgodovino opravljenih servisov in vpoklicev.

Renault captur Dober avto | Avtor: Doberavto Doberavto

Kaj lahko pričakujete od rabljenega Capturja?

Če iščete najstarejše na trgu, potem renault captur iz leta 2013 lahko najdete za ceno med 6.000 in 7.500 evri. Vendar bo veliko teh capturjev imelo na števcu veliko kilometrov, zato je več tveganja za dodatne nepredvidene stroške. Če kupujete avto z dizelskim motorjem in če je bil dnevno vožen le na kratkih razdaljah, na primer le za mestno vožnjo, se lahko pojavijo težave s filtrom trdih delcev DPF.

V vsakem primeru svetujemo, da captur kupujete le pri prodajalcih, ki lahko prikažejo celotno zgodovino opravljenih servisov in kjer je znano realno število prevoženih kilometrov. Dobro ohranjen captur z vestno zabeleženo zgodovino in malo prevoženimi kilometri pa stane okrog 9.000 evrov. Za ta denar se že dobi tudi avtomobile okrog letnika 2016.

škoda fabia (2007-2014) Test rabljenega Avto Rabljeni avto: škoda fabia druge generacije (2007-2014)

Na portalu za transparentno prodajo in nakup avtomobilov DoberAvto.si svetujejo, da pregledate ponudbo, ki je na voljo pri njih, saj so vsi oglasi opremljeni z VIN številko, ki bistveno olajša vpogled v realno stanje avtomobila tako v smislu prevoženih kilometrov kot lastništva. Link na oglase

Bencin ali dizel: koliko vas stane vožnja s priljubljenim športnim terencem renaultom capturjem?

Ob prihodu na trg in v letih, ki so sledila, je bilo izbire veliko, pravzaprav več kot danes, če govorimo o novih avtomobilih. Seveda so najbolj varčni avtomobili z dizelskim motorjem. Dizli v capturju niso povzročali težav saj so pred tem pri Renaultu že odpravili nekatere pomanjkljivosti, ki so se izkazale predvsem v cliu, ki je imel enako platformo. Različica 1.5 dCi 90 se lahko pohvali s porabo okrog 3,6 litra na 100 kilometrov, medtem ko bolj poskočen motor 1.5 dCi 110 popije malenkost več, 3,7 litra na 100 kilometrov.

Renault captur Dober avto | Avtor: Doberavto Doberavto

Bencinski motor 0,9 TCE 90 ima prav tako ugodno porabo 4,3 litra na 100 kilometrov, vendar večji 1.2 litrski turbobencinski motor ni daleč od tega, saj porabi 4,6 litra bencina na 100 kilometrov. Leta 2018 je preizkušeni stari 1,2 litrski motor nadomestil večji 1,3-litrski bencinski motor in čeprav se zdi, da je podatek o porabi 5,3 litra na 100 kilometrov precej višji. V resnici ni tako veliko odstopanj, saj je bil ta že preizkušen po novejših, bolj realnih standardih določanja porabe goriva kot predhodniki. Z bencinskimi motorji ob ustreznem rednem vzdrževanju ni bilo težav.

Prtljaga VELIKE RAZLIKE Avto Kako dobri so križanci za družino

Cenovno najbolj ugoden captur je…

Bencinski motor 0,9 TCE 90 se zdi dovolj hiter za večino namenov. Morda je res le začetni motor, vendar je povsem kos tistemu, za kar bo večina ljudi ta mali športni terenec uporabljala. Če nameravate s svojim capturjem prevoziti veliko kilometrov, razmislite o motorju 1,5 dCi 110. Ta je namreč malce bolj zmogljiv in lahko vzdržuje spodoben tempo vožnje po avtocesti.

Oprema

Dynamique nav je nekako najprimernejša oprema, ker je opremljena s 7,0-palčnim barvnim za dotik občutljivim zaslonom infozabavnega sistema in satelitsko navigacijo. Doda tudi odstranljive sedežne prevleke in klimatsko napravo, ki jo je mogoče nastaviti tako, da samodejno vzdržuje nastavljeno notranjo temperaturo. Zato predlagamo renault captur 0.9 TCE 90 dynamique nav.

Renault captur Dober avto | Avtor: Doberavto Doberavto

 

Renault captur PRI RENAULTU PRIZNALI Avto Renault s prenovljenim capturjem tudi po zahtevnejše kupce

Svetujemo obisk portala www.DoberAvto.si

Zakaj je to nekaj tako posebnega in ekskluzivnega? Preprosto zato, kjer lahko sedaj na enem mestu dobite vse informacije o avtomobilu, ki vas zanima. Spletna stran DoberAvto.si namreč ponuja najbolj transparentno prodajo in nakup rabljenih avtomobilov. Pri vsaki oddaji oglasa je prvi in seveda obvezni korak vpis avtomobila z identifikacijsko številko, ki je kot nekakšen EMŠO vsakega avtomobila. Ker so vsi podatki o vozilih, ki so registrirani v Sloveniji, shranjeni v javno dostopni odprti bazi podatkov, iz katere spletna stran DoberAvto.si tudi črpa te informacije, je vsak oglas opremljen z zadnjim zabeleženim stanjem števca kilometrov. Pri odločitvi vam bodo pomagale tudi oznake AMZS Obetavno, ki se oglasom dodaja samodejno, in značka AMZS Preverjeno, kjer gre za pregled avtomobila pred nakupom, ki je sicer možen v servisnih centrih AMZS. Gre za podroben, uro in pol trajajoč pregled, kjer vam strokovnjak pregleda avto na več kot 100 točkah in poda neodvisno poročilo o stanju avtomobila.

dezurni@styria-media.si

Renault captur Avto Renault captur: Slovenska uspešnica še dodatno izpiljena
Komentarjev 4
  • LolekinBolek 20:30 02.julij 2023.

    Imeli 1 leto. Totalno zanič avto. Kupljen nov, puščala sprednja šipa. Ob speljevanju ropotala plastična cev v mašini, nešteto čričkov v kabini. Poraba okrog 9 litrov, skratka srečen je bil dan, ko je šel od bajte in s tem tudi firma RENAULT!

  • brane25 19:34 02.julij 2023.

    Prav ne moreš verjet, da tudi po več tisoč okvarjenih vozilih z 1.2 TCe motorjem, skupinski tožbi in kazenski ovadbi proti proizvajalcu in vseh člankih v mediji (tudi v oddaji koda - https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174967424?s=tv), ko iz dneva v dan še vedno ...prikaži več najdeš članek, ki promovira določen tip motorja... Gre namreč za motor s serijsko konstrukcijsko napako, ki le v redkih primerih preživi več kot 60.000 kilometrov, veliko pa jih odpove že veliko prej...

  • vzev 09:37 02.julij 2023.

    Potem se pa eni čudijo, zakaj ljudje kupujejo nemce. Če drugi proizvajalci, ne znajo več dati v avto motor, ki ni kavni mlinček. 110 konjev je za tak avto pač premalo, če želiš vsaj koliko toliko normalno vožnjo.