Avto
420 ogledov

Kaj paziti pri sklenitvi avtomobilskega zavarovanja?

Zavarovanje avtomobila Shutterstock
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili nasvete, kako izbrati pravilno avtomobilsko zavarovanje. Kot ugotavljajo je največja napaka potrošnikov, da ob nakupu avtomobila brez primerjave različnih zavarovanj sklenejo polico in jo nato vsako leto podaljšujejo. Ob tem svetujejo: "Zavarovanja ne podaljšujte kar avtomatsko, splača se primerjati!"

Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije je izpostavila, da številni potrošniki sklenejo avtomobilsko zavarovanje kar ob nakupu avtomobila, nato pa ga pri isti zavarovalnici leta in leta le podaljšuje in mu ne namenjajo posebne pozornosti: "To je največja napaka – vprašanje je, ali obseg zavarovanja sploh ustreza njihovim potrebam, zanj pa morda plačujejo več, kot bi lahko. Cilj, ki ga želimo doseči z izbiro pravega avtomobilskega zavarovanja, je, da smo zadostno zavarovani v primeru nezgode ali druge škode in da za to plačujemo le toliko, kot je potrebno, ne pa preveč."

Štrucljeva dodaja, da se ponudba obveznega avtomobilskega zavarovanja med zavarovalnicami po vsebini ne razlikuje, zato lahko osnovno primerjavo vsak opravi že na podlagi cene. Vendar pa to nikakot ne velja za kasko zavarovanje, pri katerem so razlike v vsebini in glede možnosti izplačila odškodnine po oceni Štrucljeve zelo očitne in pravi: "Ko se odločate za kasko zavarovanje, naj ima vsebina prednost pred ceno. Saj veste, tudi ugodno zavarovanje je drago, če ne služi svojemu namenu."

Nasvet ZPS: 6 korakov do izbire pravega zavarovanja

1. Preverite obstoječo zavarovalno polico
Podrobno preberite vso dokumentacijo o sklenjenem avtomobilskem zavarovanju, tudi besedilo v `drobnem tisku´ (splošni in posebni pogoji, ki veljajo za vaše zavarovanje). Seznanite se z višino kritij, ki jih vsebuje vaša pogodba, morebitno odbitno franšizo in ceno, ki jo za to plačujete.

2. Primerjajte ponudbe
Preverite cene primerljivih zavarovanj in se prepričajte, ali je zavarovanje, ki ga imate, resnično najugodnejše. Ponudbe se lahko (predvsem pri neobveznih zavarovanjih) razlikujejo tudi vsebinsko. Osnovno primerjavo lahko opravite že na spletu, saj je na voljo nekaj spletnih primerjalnikov avtomobilskih zavarovanj. Ko naredite ožji izbor, prosite izbrane zavarovalnice za konkretne ponudbe.

3. Znižajte ceno
Zavarovalnice pri avtomobilskih zavarovanjih ponujajo številne popuste. Ti so lahko odvisni od voznikovih osebnih okoliščin (izkušeni voznik, mlada družina ...), njegove vožnje (način vožnje, število prevoženih kilometrov, opravljen tečaj varne vožnje ...), od značilnosti vozila (dodatna varnostna oprema), od načina sklenitve zavarovanja, načina plačila (enkratno gotovinsko plačilo je običajno ugodnejše od obročnega odplačevanja)...

Zavarovalnice se razlikujejo tudi po višini popustov, ki jih ponujajo. Preverite torej, kaj vam ponujajo izbrane zavarovalnice in pri kateri lahko še dodatno znižate ceno, ki jo boste morali plačati za zavarovanje vozila.

4. Preverite ponudnika
Preden izberete zavarovalnico, preverite njeno zanesljivost. Nekatere zavarovalnice so znane po tem, da so postopki obravnave zahtevkov daljši, da je delež zavrnjenih zahtevkov večji in po drugih težavah pri pridobivanju zavarovalnine. Pozanimajte se pri sorodnikih in znancih, preverite spletne forume. Če je z nekim ponudnikom imelo slabe izkušnje večje število potrošnikov, je seveda verjetnost, da boste na težave naleteli tudi vi, večja.

5. Ne podpisujte prehitro
Smiselno je, da se za zamenjavo zavarovalnice odločite ob izteku obstoječega zavarovanja, da se izognete morebitnim finančnim in drugim pogodbenim obveznostim zaradi predčasne prekinitve. Ko se odločite za ponudbo, ki vam najbolj ustreza, pred podpisom podrobno preberite celotno pogodbo in pogoje. Če vam kaj ni jasno, zahtevajte od zavarovalnice dodatna pojasnila. Seznanite se tudi s svojimi obveznostmi in postopki uveljavljanja zahtevkov, če pride do škode. Novo pogodbo podpišite šele, ko vam bo v celoti jasna oziroma razumljiva njena vsebina.

6. Vsako leto znova
Enkrat letno pred iztekom zavarovanja ponovite postopek izbire pravega zavarovanja in zavarovalnice. Trg se namreč hitro spreminja in ni nujno, da bo izbrano zavarovanje najugodnejše in najprimernejše za vas tudi v naslednjih letih.

Komentarjev 5
 • McClain 01:50 21.maj 2016.

  itak!!

 • Avatar atojeto
  atojeto 11:37 20.maj 2016.

  Ne me j.....t. Nimam časa. Preveri najugodnejše zavarovanje, najugodnejšega ponudnika elektrike, telefonije, zdravstvenega zavarovanja, preveri pri katerem sosedu je najcenejši kruh in wc papir, itd. Dozdeva se mi, da ljudje večino časa preverjajo, kje je kaj ceneje in ugodneje. Tu ...prikaži veču bi morala svojo vlogo odigrati ZPS in nam te informacije predati brezplačno, ker so financirani s strani države. To je pač kapitalizem - izkoriščanje človeka po človeku. Ljudje nehajte se ukvarjati s tem, kako boste živeli in končno začnite živeti.

 • Johnny Smarty 10:34 20.maj 2016.

  Bla, bla, bla! Tu je toliko različnih parametrov, da je gledanje samo na ceno popoln nonsens. ( To je isto kot trgovina ali diskont - razlike so). Je pa res, da se zaradi neregulacije s strani SZZ dogajajo takšne anomalije ...prikaži veče in strahovit dumping, ki ne vodi nikamor. Najnižja cena še ne pomeni, da boš deležen enakih ugodnosti. Sicer je komentator samo.jst "pravilno" ugotovil pristop - ampak -pomembno: pri obstoječi zavarovalnici. Da bi zdaj jadral od ene do druge zavarovalnice ni logike, če si zadovoljen pri eni in imaš tam (najbolj pomembno) zelo dobre izkušnje pri morebitnih škodah in posledično ocenitvah itd.