Avto
1912 ogledov

Slovenci si lastimo nadpovprečno število avtomobilov

Parkirani avtomobili
Raziskava, ki jo je pripravil Eurostat, je razkril cel kup zanimivih statističnih podatkov o avtomobilih Evropejcev in Slovencev.

Kot ugotavljajo raziskovalci, ki so pod drobnogled vzeli članice EU in Efte, kljub povečanju prodaje vozil z alternativnimi pogoni, so slednji, vključno s hibridnimi avtomobili, v letu 2018 v EU predstavljali le majhen delež voznega parka osebnih avtomobilov.

Audi A6 allroad Raziskava Avto Toliko so se zaradi elektronike podražili avtomobili

Statistiki so opazili, da je delež registracij novih osebnih avtomobilov, ki jih poganja alternativno gorivo, zelo odvisen od različnih državnih spodbud, ki imajo velik vpliv na prodajne številke avtomobilov z nižjimi emisijami. Te spodbude na primer vključujejo npr. znižanje davkov, subvencije ali posebne privilegije, kot so dostop do posebnih pasov, rezerviranih za javni prevoz, brezplačno parkiranje itd. Drug, velik vpliv, ima število in raznolikost modelov osebnih avtomobilov z motorji z alternativnim energentom, pa tudi njihove cene.

Kia sorento Avto Merilniki v avtomobilih vse bolj zmogljivi

Na splošno se je vozni park osebnih avtomobilov v skoraj vseh državah članicah EU v zadnjih petih letih povečeval. Največ avtomobilov na prebivalca imajo v Luksemburgu, sledijo Italija, Ciper in Finska, tudi v Sloveniji si lastimo nadpovprečno število avtomobilov, kar razkriva spodnji graf. V Luksemburgu imajo registriranih 676 osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev, na drugem mestu je Italija s 646 avtomobili na 1000 prebivalcev, sledita Ciper in Finska (oba s 629 avtomobili), Poljska (617 avtomobilov) in Malta (608 avtomobilov).

 | Avtor: Eurostat Eurostat

Avto Na prodaj avtomobili iz 70., 80. in 90. let s skoraj nič kilometri

Na drugem koncu lestvice je v Romuniji, kjer imajo le 332 avtomobilov na 1000 prebivalcev in to kljub rasti števila registriranih avtomobilov za 31% v obdobju od 2014 do 2018. Stopnja motorizacije je v Evropi izven EU sicer najmanjša na Kosovu, kjer imajo le 94 avtomobilov na tisoč prebivalcev.

avto cesta rdeči trikotnik okvara PODATKI VLEČNIH SLUŽB Avto Ti avtomobili največkrat obstanejo ob cesti

Podatki razkrivajo, da se delež bencinskih in dizelskih avtomobilov zelo razlikuje v državah članicah EU. Avtomobili z bencinskimi motorji sicer predstavljajo večino registriranih osebnih avtomobilov v večini držav, osebni avtomobili z dizelskim motorjem pa prevladujejo v zgolj desetih državah članicah. 

 | Avtor: Eurostat Eurostat

Pri Eurostatu so motorje primerjali tudi po velikosti in ugotovili, da so v voznem parku osebnih avtomobilov v večini držav članic EU prevladovali srednje veliki motorji, le na Madžarskem in Malti so prevladovali najmanjši motorji.
V 17 od 21 držav članic, za katere so dobili podrobne podatke, sicer prevladujejo bencinski motorji, kar je sprememba v primerjavi s preteklostjo, ko so v večini držav članic zabeležili večji delež dizla.

Leta 2018 so najvišji deleži avtomobilov na bencinski pogon med novimi registracijami zabeležili na Nizozemskem (80,0%), Estoniji (74,9%) in na Finskem (74,3%), visok delež pa je bil tudi na Danskem in v Sloveniji (64,7%) , Malti (64,3%), Nemčiji (62,4%), Belgiji (62,3%), Franciji (59,7%), Latviji (59,6%), Madžarski (59,3%), Švedski (58,9%), Španiji (58,8%), Avstriji (56,4%), Cipru (55,4%), Romuniji (54,9%) in Poljski (53,8%).

Meščani Avto Meščani na odpadu dobili odgovor, kje so avtomobili

Nasprotno pa so imeli največji delež dizelskih avtomobilov med novimi osebnimi avtomobili na Hrvaškem (69,2%), Litvi (65,1%) in na Irskem (55,0%).

 | Avtor: Eurostat Eurostat

V letu 2018 je bilo največ registriranih osebnih avtomobilov v Nemčiji, kjer so imeli 47 milijonov avtomobilov. Sledita Italija (39 milijonov avtomobilov) in Francija (32 milijonov avtomobilov). V petletnem obdobju od leta 2014 do 2018 je v številnih državah članicah močno naraščalo število registriranih osebnih avtomobilov. Najvišjo rast v tem obdobju so zabeležile Romunija (31%), sledile so Češka, Slovaška in Litva (po 19%), Madžarska in Portugalska (po 17%) in Ciper (15%).

Števec avtomobila Avto Na katerih avtomobilih se največkrat nameščajo kilometri?

Le dve državi članici sta v opazovanem obdobju zabeležili padec števila registriranih osebnih avtomobilov: Francija je padla za 1,5%, Bolgarija pa 8,0% od leta 2014 do 2018.

Zanimiv podatek je, da je bilo leta 2018 največ avtomobilov starejših od 20 let na Poljskem, sledila pa ji Estonija in Finska.

 | Avtor: Eurostat Eurostat
 | Avtor: Eurostat Eurostat

Komentarjev 1
  • kapibara1 08:59 28.junij 2020.

    Če je pa socoala tako visoka, da si lahko z eno že avto kupiš..