Avto
6475 ogledov

Vedeli smo, da se bo ta dvoboj prej ali slej zgodil ...

Rimac in tesla Youtube/DragTimes
Rimac nevera proti tesli model S plaid. Je hrvaški superstroj v pospeševanju dovolj močan za ameriško limuzinsko čudo? Video "drag-raca".

Ko se hiperavto rimac nevera (1.408 kW) postavi naproti limuzinski tesli S plaid (760 kW), gre za precej več kot le za dvoboj dveh naphanih avtomobilov.

Gre za izstrelka, ki vsak zase trdita, da sta trenutno najhitrejša v pospeševanju na svetu (odvisno od kategorije, kamor sodita) - nevera 1,97 sekunde do 100 km/h, model S plaid 2,1 sekunde do 100 km/h.

Vsak sodi v povsem drugo cenovno kategorijo, saj na 150 primerkov omejena nevera stane več kot dva milijona evrov, medtem ko je tesla model S plaid v Sloveniji na voljo "že" za 130 tisočakov.

Gre za Mateja Rimca proti Elonu Musku, dvoboj dveh trenutno v marsičem gonilnih sil avtomobilskega razvoja. 

Gre za na neki način "domači" hrvaški dvoboj, med nekdanjim startupom iz Svete Nedelje pri Zagrebu, ki je danes že lastnik znamke Bugatti, in avtom, ki nosi ime po najslavnejšem balkanskem znanstveniku, rojenem v hrvaški Liki, sicer pa srbskega rodu.

Rimac nevera Avto Hrvati razkrili pravo ime svojega hiper avtomobila Tesla model S Brutalni plaid Avto Teslin model S plaid ne trga, temveč raztrga gate!

Pri ameriškem Youtube kanalu DragTimes so zoperstavili oba superstroja na pospeševanju na četrt milje (0,402 km). 

Kako se je razpletlo?

Voznika sta imela tri poskuse. Nobeden ni razočaral, teslini starti so bili naravnost abnormalni, a je prišla v ospredje precej višja moč nevere, ki je na koncu ravnine oziroma po dobrih osmih sekundah imela pod kolesi že skoraj 270 km/h, tesla pa nekaj pod 250 km/h. 

Meritve na stezi so pokazale še, da je od 0 do 100 km/h nevera pospešila v neverjetnih 2,00 sekunde, plaid pa v 2,17 sekunde, kar je povsem blizu uradnim navedbam proizvajalcev. Neverjetna je tudi prožnost pri velikih hitrostih, rimac nevera je od 100 do 200 km/h potrebovala le 2,95 sekunde, model S plaid je to zmogel v še vedno fantastičnih 4,06 sekunde.

Več v videu.

Komentarjev 1
  • primoz22 09:13 25.avgust 2021.

    svaka čast Rimac.tesla nima šans.kaj šele zdej ko je hrvat prevzel bugatti ajoj...

Sorodne novice