Magazin > Lepota & telo
3795 ogledov

To se dogaja z vašimi možgani, če cel dan sedite

Možgani Shutterstock
Vsi dobro vemo, da sedeči način življenja in najbolj zdrav. To pa se dogaja z našimi možgani, če sedimo od jutra do večera …

Sedenje vpliva na spomin
Povezava med dolgotrajnim sedenjem in slabim spominom ima veliko večjo povezavo, kot si lahko mislite, pravijo strokovnjaki. Da bi se izognili pozabljivosti, si med službenim odmorom privoščite kratek sprehod na svežem zraku ali enostavno telovadbo, saj tako možgane oskrbite s svežo dozo kisika, kar vas prebudi in ohranja dober spomin. 

Sedenje zmanjšuje pozornost
Ta učinek najbolj občutite po kosilu, ko postanete utrujeni, pozornost pa vam uhaja drugam. Težko se osredotočite na delavne naloge. Naše srce, pljuča in celotno telo med sedenjem namreč počivajo, kar vpliva tudi na naše možgane in s tem na aktivnosti, ki jih opravljamo.

Od sedenja se počutimo utrujeni
Dolgotrajno sedenje pred računalnikom nas utrudi, čeprav ne počnemo nič fizično napornega. Strokovnjaki pravijo, da dolgotrajno sedenje niža raven kisika v možganih, kar lahko preprečimo z vsakodnevno vadbo, raztezanjem ali vsaj hojo po prostoru, medtem ko telefoniramo.  

Poljub na čelo Dokazali Zdravje Vas zanima, ali šesti čut resnično obstaja?
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.