Magazin > VIP
108456 ogledov

Ločitev Jelinčič: Po obravnavi Monika zahakljala Zmaga

zakonca Jelinčič na sodišču Anže Petkovšek
Te besede sta si Monika in Zmago izmenjala na sodišču ...

Danes sta se na sodišču ponovno srečala Monika Zupanc Jelinčič in Zmago Jelinčič, slednji namreč ženo toži za vračilo darila velike vrednosti v višini dobrih 600 tisoč evrov. Monika trdi, da nikoli ni šlo za darilo, temveč za skupno premoženje, darilno pogodbo pa je tri leta po prejemu denarja podpisala, ker ji je tako naročil Zmago. Na sodišču sta danes pričala Monika in Zmago ter notar, pri katerem sta zakonca darilno pogodbo sklenila, in njun nekdanji davčni svetovalec.

Jelinčič še vedno trdi, da je denar, ki ga je podaril Moniki, njegovo osebno premoženje, ki ga je dobil s prodajo družinske numizmatike, plače v višini okoli tri tisoč evrov, ki jo je kot poslanec v državnem zboru dobival od leta 1992 do leta 2011, in privarčevanega denarja. Sodnici je namreč razkril, da je do leta 1992 imel zasebno hranilnico in posojilnico, podjetje za pridelavo zdravil in zelišč, v osemdesetih pa tudi zobno ordinacijo. Izvor denarja, ki ga je Jelinčič podaril ženi, je preiskoval tudi KPK in takrat je poslanec predložil vsa dokazila o prodaji numizmatike. Za denar, ki ga je Moniki podaril za nakup parcele na Primorskem, naj bi prodal tretjo največjo zbirko jugoslovanskih bankovcev na svetu in rimske srebrnike. Njegovo zgodbo je pred sodnico potrdil tudi davčni svetovalec, ki ga je pred leti angažiral Jelinčič, pri njem pa sta bila skupaj z Moniko. Ta je povedal, da mu je takrat Zmago tudi prinesel pisna dokazila o prodaji starin in potrdil, da je večino premoženja prihajalo z njegove strani. 

"Jaz sem imel vse na KPK-ju in vse dokazal, šlo pa je za politični pritisk. Ker Jelinčiču nič ne morejo, ker ima vse čisto, pojdimo pa na Moniko, ki ne more dokazati, od kod ji denar. Jaz sem bil takrat v opoziciji, imen pa ne bom govoril, da ne bi bil še enkrat zaradi drugih zadev tukaj notri. Vem pa za imena," je dejal Jelinčič. .

Tako notar kot davčni svetovalec sta potrdila, da ni bilo videti, da bi Monika darilno pogodbo podpisala proti svoji volji, da bi jo bilo strah oziroma, da bi kadarkoli namignila, da gre za prisilo. Slednja je namreč tudi danes pričala, da je darilno pogodbo podpisala na pobudo soproga. 

Darilna pogodba je bila podpisana v času, ko je bil že odprt davčni postopek zaradi nepojasnjenega premoženja, a notar o tem takrat ni bil obveščen. Postopek teče še danes, in sicer glede vračila davka, ki ga je Jelinčič takrat plačal kljub darilni pogodbi. Na vprašanje sodnice, zakaj je to storil, je povedal, da bi mu takrat vzeli parcelo, jo prodali na dražbi in se usedli tudi na njegovo hišo v Ljubljani. Po današnji obravnavi je dodal, da je šlo za politično nastavljen postopek in da točno ve, kdo je za tem stal, a da imen ne bo razkrival, da si ne nakoplje kakšne tožbe. To je novinarjem povedal o tem, zakaj je darilno pogodbo sklenil šele takrat, ko je že tekel davčni postopek. "To je logično, ker tako ali tako ne veš, kdaj se davčni postopek začne. Jaz sem imel vse na KPK-ju in vse dokazal, šlo pa je za politični pritisk. Ker Jelinčiču nič ne morejo, ker ima vse čisto, pojdimo pa na Moniko, ki ne more dokazati, od kje ji denar. Jaz sem bil takrat v opoziciji, imen pa ne bom govoril, da ne bi bil še enkrat zaradi drugih zadev tukaj notri. Vem pa za imena," je povedal po obravnavi. 

Odločitev sodnice o tem, kaj bo s parcelo na Primorskem in hišo, ki danes stoji na njej, bosta obe strani dobili po pošti. 

zakonca Jelinčič na sodišču | Avtor: Anže Petkovšek Zakonca Jelinčič na sodišču zaradi premoženja po ločitvi. Anže Petkovšek

Oba vložila še eno tožbo

Tako Monika kot Zmago pa sta na sodišče vložila tudi tožbi o delitvi premoženja. Monika bo zahtevala delež v višini 3,3 milijona od numizmatičnih zbirk, hiše v Ljubljani in Semedeli. Jelinčič pa pravi, da ženi odstopi en odstotek svojega premoženja, 99 odstotkov pa je njegovih. Ne ve pa, koliko znaša ta odstotek. Sodnica je povedala, da Jelinčič ni navedel nobenih razlogov za tako postavljen znesek in da delitev premoženja ni enostavna matematična operacija, temveč se upoštevajo vsi prihodki, posebni dohodki kot tudi skrb za družino in gospodinjstvo. Poleg tega je sodnica Jelinčiča tudi opozorila, da gre za protislovje, saj osebno premoženje, ki je predmet primarne obravnave (darilo velike vrednosti), ne mora biti skupno premoženje niti en odstotek. Jelinčič je svojo odločitev novinarjem pojasnil ob koncu obravnave. 

"To je zato, ker sem dobrega srca in ji bom odstopil en odstotek. En odstotek od vsega skupaj. Ni pa njenega nič, popolnoma nič. Ona je to ocenila na tri milijone tristo," je povedal Jelinčič. 

To sta se zmenila mimo sodnice

Po koncu obravnave je dogajanje začinila Monika, ki je od Zmaga zahtevala še dva odgovora. Čez sodno dvorano ga je namreč vprašala, kdaj ji misli izročiti ključe od obmorske vile, čeprav je Zmago pred obravnavo zatrdil, da ji je ključe od hiše v Semedeli že izročil. Povedal ji je, da je ključe prevzela in to tudi podpisala, ona mu je pa na to odvrnila, da ji ni dal vseh ključev. "Jaz sem zamenjal eno ključavnico, da lahko vstopam, drugih ključev pa nimam," je Jelinčič pojasnil novinarjem.

Seveda obleke lahko vzame, saj so njene. Vendar pa ne bo prosto hodila po hiši. Bom najel ljudi, ki bodo nadzorovali, da ne bo odnesla kaj dodatnega in da ne bo kaj dodatnega postavila. Ker nekaj stvari je že izginilo. Izginil je trezor za bitcoine in album pomembne zbirke znamk, pa še kaj.

Monika pa je soproga tudi vprašala, kdaj lahko pride po obleke. Ta ji je sprava odgovoril, da bo za to najel posebno službo, nato pa sta se le dogovorila, da obleke prevzame Monika. "V ponedeljek ob treh popoldne je rekla, da bo prišla po obleke, mislim, da bo morala imeti kar en kamion. Seveda obleke lahko vzame, saj so njene. Vendar pa ne bo prosto hodila po hiši. Bom najel ljudi, ki bodo nadzorovali, da ne bo odnesla kaj dodatnega in da ne bo kaj dodatnega postavila. Ker nekaj stvari je že izginilo. Izginil je trezor za bitcoine in album pomembne zbirke znamk, pa še kaj," je po obravnavi še povedal Jelinčič. 

Monika in njen odvetnik z novinarji tudi tokrat nista želela govoriti. 

Komentarjev 17
  • maresem 17:00 20.februar 2020.

    Gnoja pokvarjena o kakih zneskih se pogovarjata, da ga jaz še zapisati ne znam. Sicer pa Zmagec, vse se plača, vse se vrača.... Ti bo KP pomagala.

  • vojko06 20:07 19.december 2019.

    Zvizgac mislis da imas prav...postavi se v njegovo kozo pa da te vidim,kako bi cvilu kot kanalska podgana,ce bi bil tik pred zdajci da te olupi ko banano

  • vojko06 20:04 19.december 2019.

    Pa kurba smrdljiva pokvekasta a jo ni sram,da zeli iz zdravega cloveka narediti norca in zivcnega bolnika. Nisem na Zmagecovi strani ampak izvor celotnega premozenja je last Zmageca. Kaj je prinesla v hiso vesta sama. Zmago picka drago stane. Glede ...prikaži večde na to,da si star bik in star hropec bi ro mogel vedeti. Vsi,ki smo bili ali so bili ni bilo dobro potesiti dusevne apetite. Njej pa se res vidi da je pojebek narave ali izmecek clovestva. Toliko gnile babe pa ze dolgo nisem videl. GOLAZEN

Sorodne novice