Magazin > VIP
76187 ogledov

Po smrti Šugmana ta mlada igralka letos prejela lepe vsote

Jernej Šugman Peter Uhan/SNG Drama
Leta 2018 so z namenom ohranjanja spomina na Jernejevo umetniško, pedagoško in človeško plemenitost ustanovili Sklad Jerneja Šugmana. Letos lepo mesečno štipendijo dobila ta znana mlada igralka.

Ob 100. obletnici Združenja dramskih umetnikov Slovenije so se kot prostovoljna, strokovna, nepridobitna in nadstrankarska organizacija, ki deluje v javnem interesu, odločili, da ustanovijo Sklad Jerneja Šugmana. Na ta način želimo spodbuditi staro človeško vrlino: dobroto in dvigniti zavest o družbenem pomenu izobraževanja in umetnosti. Dovoljenje in podporo za ustanovitev sklada so dale igralčeva mati Maja Šugman, žena Andreja in sestra Lea Šugman.

"Sklad Jerneja Šugmana je namenjen zlasti mladim, nadarjenim dramskim ustvarjalcem, ki so se že v času študija izkazali kot delovni, odgovorni in željni nadaljnjega izobraževanja ali samostojnega umetniškega dela. Glede na razpoložljiva sredstva lahko Sklad prispeva tudi za izobraževanje ali delo upokojenih članov in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije, zlasti samozaposlenih. Štipendista/štipendistko bo na podlagi javnega razpisa izbrala petčlanska neodvisna komisija, vsako leto v drugi sestavi," piše na spletni strani Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Letos sta štipendiji dobili Beti Strgar in Lea Mihevc. Beti sicer dobro poznajo ljubitelji priljubljene Voyo serije Vse punce mojga brata, v kateri glavni vlogi igrata Domen in Vid Valič. "Beti Strgar se zaradi izjemnih študijskih uspehov in stroška podiplomskega študija v tujini poveča vsota za štipendijo in hkrati podeli delno vsoto štipendije drugi kandidatki, Lei Mihevc in ji z delnim sofinanciranjem študijskega programa učitelja Fitzmaurice tehnike, omogoči pridobitev certifikata," je svojo odločitev na omenjeni spletni strani pojasnila komisija, ki so jo letos sestavljali Mare Bulc, mag. Mateja Demšič, Urša Kavčič, dr. Barbara Orel in Nina Šorak. Beti je tako dobila enoletno štipendijo v mesečni višini 700 evrov, Lea pa enoletno štipendijo v mesečni višini 300 evrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Domen Valič (@domenvalic)

Jernej Šugman je bil eden naših najbolj znanih gledaliških, televizijskih in filmskih igralcev. Ob kolegu Bojanu Emeršiču so ga pogosto imenovali za prvaka odrskih desk. 10. decembra 2017, slaba dva tedna pred svojim 49. rojstnim dnevom, je Šugman umrl med turnim smučanjem v Podljubelju zaradi srčnega infarkta. Kljub hitremu posredovanju gorskih reševalcev mu ni bilo več pomoči.

Komentarjev 7
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 20:35 27.november 2023.

  Pa se le še vedno najde kakšna svetla, pozitivna točka v tej naši gnili državi.

 • Avatar Uroš Fric
  uros8 15:23 27.november 2023.

  Prav je, da se podpira ljudi, ki razvijajo kulturno in umetniško dejavnost. Čestitam nagrajenkama in naj razvijata svoj talent še naprej.

 • Avatar Garancija
  Garancija 08:36 27.november 2023.

  Mhm

Sorodne novice