Magazin > VIP
62301 ogledov

Rosviti Pesek ni dalo miru, sredi noči je vse "bruhnilo" iz nje

rosvita pesek Facebook
Konkretna tudi z imeni.

Naša znana novinarka in voditeljica Rosvita Pesek je sredi noči zapisala vse, kar ji leži na duši in v dolgem zapisu na Facebooku razložila zakaj ne more biti ZA novi zakon o RTVS. 

"V 35 letih novinarskega dela se nekaj znanja pač nabere. Poskus, da bi postala odgovorna urednica Informativnega programa se je pred 20 leti klavrno končal, čeprav sem po znanju in izkušnjah gotovo prednjačila.  Takrat sem dodobra spoznala vse politična vplive na TVS. Dva mandata članice v svetu RTVS (izvolili so me zaposleni z veliko večino) sta mi omogočila tudi jasen vpogled v to, kaj je civilna družba in kakšni so njeni zgolj partikularni interesi. Poskus, da bi postala predsednica Sveta RTV v tekmi z Janezom Kocijančičem, ki je bil politik par excellence – a je obveljal za predstavnika civilne družbe, tudi. Čeprav sva prvotno dobila oba 11 glasov, kar je bilo zame enako pohodu na Luno, so me na vnovičnem glasovanju po 6 mesecih zmleli. V resnici je to zanj opravil pač nek 'medij'. Ne kandidiram za nobeno funkcijo na RTVS. In ne  prištevam se med tiste, ki jih je po Marcelu 'jebeno več kot drugih'. Verjetno sem med tistimi,  ki nas je 'samo ene par'. Ali pa nisem nikjer. Imam svoj življenjski credo in to mi zadošča. Imam izkušnje poskusov političnega vplivanja na moje novinarsko delo z levimi in desnimi. Dalo se jih je odvračat. Imam tudi izkušnje izrazito ponižujočega pritiska urednika na moje novinarsko delo. Te se je dalo zavračati težje, ker so  bile politično, ne strokovno motivirane," je med drugim zapisala. 

Odkrito pa je tudi povedala, zakaj ne more biti ZA novi zakon: "Bolj kot kadarkoli prej bi zdaj potrebovali 'zaupanja vredno nacionalko', ki bo znala pritegniti tudi mlajše od 40 let. Vsebinsko bogato, inovativno, z najboljšo vodstveno ekipo,  z najboljšimi medijskimi in av strokovnjaki in predvsem razgledanimi, izobraženimi, strokovnimi in verodostojnimi novinarji. Če bi takšno nacionalko začeli graditi zdaj, bi bili rezultati morda vidni čez pet let. Novi zakon bo prinesel samo nekaj starih obrazov na izpraznjena vodstvena mesta, ki so v preteklosti že imeli priložnosti, pa so namesto snovanja dobrih oddaj kakšno dobro ukinili, nekaj revolucionarnega pridiha in dolgih razprav v Svetu, več samoupravljanja in nadaljevanje finančnega krča, ki ga predvsem pri vizualnih, kadrovskih in tehničnih standardih na TVS čutimo že leta. To pa je za zaupanja vredno nacionalko presneto premalo. Zato ne morem biti ZA."

Celoten zapis si lahko preberete spodaj. 

Komentarjev 49
  • Avatar Marie Cankar
    marie3 19:38 27.november 2022.

    Ocitno ji istreza, da jj odreja kdo bo vodstveni kader na nacionalki. Sanje o modernizaciji, napredku, mladih strokovno podkovanih so zgolj neke floskule dalec od realnosti. Ocitno zaradi razocaranja v preteklosti, gospa ne more cez zamere in se zato identificira ...prikaži več s kalimerotom, no morda obstaja se kak drug razlog, da ga neomajno podpira 😉

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 09:25 24.november 2022.

    danes tudi kaj bruha?

  • rd2dmk2 08:36 24.november 2022.

    RTV rabi mlade pod 40 leti. ja seveda, ta stari pa do groba notri in komando imet. Peskova, namesto da pišeš neke neumestne pisma raje poglej svoje prispevke. to naredi otrok v vrtcu bolje. resno. vprašanje in intervjuji v stilu ...prikaži več a si ti tud not padu ?.. rajš kot tebe gledam na televitiji hiljadarko, za vse ki ne veste kaj je to-- to je tista slika ki so jo nekoč predvajali pred začetkom programa in je zraven piskal ton z tisoč herci. bolj zanimivo in poučno od tebe Rosvita. pa čimprejšen odhod

Sorodne novice