Magazin > VIP
103127 ogledov

Urška Klakočar Zupančič: Pred vsemi povedala, kaj ji pomeni ta moški

Urška Klakočar Zupančič Saša Despot Urška Klakočar Zupančič
Tako lepe besede je pred polno dvorano namenila prav posebnemu moškemu v njenem življenju.

Urška Klakočar Zupančič je nedavno predstavila svoj drugi roman Sibilina sodba, ki se dogaja v 17. stoletju. Gre sicer za domišljijsko zgodbo o veri, mistiki ljubezni, zatrti spolnosti, bolezni in napredku, ki pa je dobro podprta z dejstvi o tem, kako so ljudje živeli in razmišljali v 17. stoletju. To je bilo obdobje velikih družbenih sprememb, kar bi lahko povezali tudi z današnjim obdobjem, pravi avtorica. Roman natančno opiše položaj žensk tistega časa, zato se je avtorica na predstavitvi dotaknila tudi te teme. 

Ko jo je voditeljica večera Vesna Milek vprašala, kdaj ji je knjigo sploh uspelo napisati ob vseh življenjskih vlogah, ji je odkrito povedala, da ji je to uspelo ob veliki pomoči staršev, ki rada prevzameta skrb za njena otroka. Roman je tako napisala med počitnicami, zaprta v hiški na Krku. 

Pred polno dvorano v Cankarjevem domu pa je še posebej izpostavila prav posebnega moškega v svojem življenju in ga imenovala za razsvetljenega moškega, ki je največja podpora močni ženski. To je njen oče. "Moja mama in oče sta skupaj že zelo dolgo, 47 let. In gotovo je imel oče zelo veliko pri oblikovanju mene kot osebe in mojem načinu razmišljanja. Zagotovo je razsvetljen moški, ki stoji za močno žensko, močna ženska pa je moja mama," je Urška po predstavitvi za Žurnal24 povedala o svojem očetu in tudi razkrila njegov najpomembnejši vzgojni prijem oziroma vpliv, ki je obrodil sadove: "Naj očetje pustijo, da njihove hčerke razprejo krila, jim odstirajo oblake in pustijo, da pogledajo čez planke. Naj jih razumejo in podpirajo v tem, da želijo živeti svoje življenje, kot si same najbolje predstavljajo in naj jih ne obsojajo zato, ker jih včasih bolj boli ali pa težje razumejo, da jih bolj boli. Naj jim samo pustijo, da samo razprejo svoja krila. To so razsvetljeni moški, ki jih ni strah, tudi, če jih to krilo kdaj oplazi. Ki stojijo za močno žensko, so veseli zaradi nje in jo podpirajo. Močni moški so tisti, ki se ne počutijo ogrožene zraven močne ženske."

Komentarjev 15
  • atamama 18:35 03.december 2023.

    Na kratko povedano da njen oče spada v eno izmed kategorij moških, ''tisti ki se zavedajo da so copate'' oziroma '' tisti ki mislijo da niso copate''. In če pazljivo poslušate to blond gospo ob predstavitvi knjige in ste šli ...prikaži več skozi kakšen tečaj ''analize osebnosti'' vam bo takoj jasno zakaj je razpadel njen zakon. Pa tudi pozicijo očeta si lahko mislite.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:28 03.december 2023.

    @Nasty - Brati je potrebno z razumevanjem. Gospa Urška je govorila o mami kot močni ženski in o tem, kako njen oče stoji za močno žensko - njeno mamo. Pa brez zamere!

  • anica00 14:27 03.december 2023.

    Premaknjena.

Sorodne novice