Popotnik
4173 ogledov

Ljubljana, Piran in Bled: Toliko stanejo najdražje namestitve na vrhuncu sezone!

Ljubljana Profimedia
Poletna sezona se nagiba že v drugo polovico, mi pa smo preverili, katere najdražje namestitve v najbolj priljubljenih krajih po Sloveniji so na vrhuncu sezone še na voljo in koliko je zanje treba odšteti.

Poletna sezona je v popolnem razmahu. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo v prvem poletnem mesecu v turističnih nastanitvenih obratih 685.500 prihodov turistov. Ustvarili so 1,7 milijona prenočitev, kar je za 13 % manj kot junija lani, a za 3 % več kot v istem obdobju turistično rekordnega leta 2019. Najbolj obiskane občine so bile Ljubljana, Piran in Bled.

hotel POLETNA SEZONA Popotnik Ne samo hrvaške, podražile so se tudi slovenske nastanitve

Naredili smo krajšo raziskavo, pri kateri smo si pomagali s spletno platformo Booking.com. Preverili smo, kako v omenjenih občinah kaže z zasedenostjo v prvem vikendu avgusta (tj. med 5. in 6. avgustom 2023) in koliko tam znašajo najdražje namestitve. V iskalnik smo dali nočitev za dve odrasli osebi.

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ljubljana

Da je Ljubljana med turisti ena izmed najbolj priljubljenih destinacij v poletnem času, potrjuje že sam sprehod skozi center mesta, kjer turistov resnično ne manjka. Dodatno pa to potrjujejo številke SURS-a, ki pravijo, da je bila Ljubljana v juniju najbolj obiskana slovenska občina. V slovenski prestolnici so letošnjega junija našteli 109.194 turistov, ki so ustvarili 227.101 prenočitev. Prav tako se je po podatkih statističnega urada izmed vseh turističnih občin delež prenočitev na letni ravni povečal samo v Ljubljani, in sicer za 10 %. 

Ljubljana | Avtor: Profimedia Stara Ljubljana. Profimedia

Dober trend obiskanosti se bo očitno nadaljeval tudi v avgustu, saj je za izbrani termin na voljo le še 14 % vseh nastanitev oziroma skupno 111. Razpon najdražjih petih namestitev v slovenski prestolnici se začne pri 314 in konča pri 732 evrih, kolikor znaša najdražja, a že znižana cena nočitve v luksuznem trisobnem stanovanju v samem središču Ljubljane s pogledom na Prešernov trg. Prvotna cena nastanitve je sicer znašala 1,427 evra. Apartma, ki ponuja tri sobe z zakonsko posteljo in raztegljiv kavč v dnevni sobi, je primeren za šest oseb.

luksuzni apartma | Avtor: Booking.com Booking.com
  Ljubljana Vprašali smo Popotnik To je po mnenju direktorice Turizma Ljubljana najlepši kotiček v mestu

Piran

Druga najbolj obiskana slovenska občina v mesecu juniju tudi v nadaljevanju poletne sezone beleži dober obisk, saj je za izbran vikend na Bookingu na voljo le še 7 % vseh nastanitev oziroma skupno 25. Za nočitev v najdražji izmed njih – štirisobna hiša, v kateri lahko prespi tudi do deset ljudi, bi dve osebi plačali najmanj 600 evrov. Velika je 90 kvadratnih metrov in se nahaja 350 metrov iz centra mesta ter 650 metrov od plaže.

Piran najdražja hiša | Avtor: Booking.com Booking.com
Za drugo najdražjo namestitev v Piranu, na pogled morda nekoliko bolj luksuzno, pa bi dve odrasli osebi v prvem vikendu v avgustu morali odšteti 403 evrov. Apartma se pohvali z dvema spalnicama in kopalnicama, nahaja pa se 700 metrov od plaže na punti Piran. Namestitev ponuja tudi razgled na gore in vrt. 

dopust plačali tudi 150.000 evrov Popotnik Takšne želje za dopust imajo najpremožnejši Slovenci

Piran apartma | Avtor: Booking.com Booking.com

Koliko kapacitet na slovenski obali je v poletni sezoni še na voljo in koliko boste zanje odšteli, smo preverili že v našem preteklem članku. Takrat smo pod drobnogled vzeli termin med 31. julijem in 7. avgustom 2023. Naredili smo podroben pregled cen enotedenskega dopusta za štiričlansko družino (dva odrasla in dva otroka, mlajša od 5 let) v obmorskih mestih Ankaran, Piran, Portorož in Izola. Pri tem smo si prav tako pomagali s platformo Booking.com.

Bled

Vsi, ki bi si v začetku avgusta želeli prenočiti na Bledu, bodo morali pohiteti. Glede na podatke platforme Booking je za prvi vikend v avgustu na voljo zgolj še 8 % nastanitev, pri čemer cena najcenejše znaša 237 evrov.

Bled | Avtor: Profimedia Profimedia

Bolj številčne pa so tiste, za katere je treba odšteti nekoliko več. V "gorenjskem biseru" se cene petih najdražjih namestitev za dve odrasli za vikend med 5. in 6. avgustom 2023 začnejo pri 371 in končajo pri 547 evrih.

Bled apartma | Avtor: Booking.com Booking.com

Gre bodisi za najem celotnega apartmaja bodisi vile, ki se nahajajo največ dva kilometra od središča Bleda. Vse namestitve imajo na Bookingu oceno višjo od 8,7, ena izmed njih si je prislužila celo desetico. Zanimivo je, da imata zgolj dve namestitvi vključen zajtrk. Koliko stane nočitev v bivši Titovi vili na Bledu, pa lahko preverite v našem preteklem prispevku.

polet z balonom ideja Popotnik Tako se boste poleti na Bledu izognili gneči

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • alen04 08:52 04.avgust 2023.

    Cenovni razred se vedno oblikuje na osnovi povpraševanja. Res je žalostno, da s svojim dohodkom si ne morem plačati dopusta doma, potrebno je tudi razumeti najemodajalca, da za noč dobi (karikiram) 150€, medtem, ko sam lahko dam največ 100€. KO ...prikaži večO je to razumljivo, je vse enostavno.