Popotnik
4829 ogledov

Spet izpadli iz vseh ukrepov, na ministrstvu krivijo zapletene postopke

Soba pobega
Industrija doživetij je v velikih težavah – obratovati ne more, stroški najemnin pa so visoki. In čeprav deležniki v tej mladi branži, ki je vse bolj priljubljena, prejemajo nagrade in priznanja ter nenehno vlagajo v nova doživetja, rezervnih sredstev za preživetje krize zdaj nimajo več.

Zapostavljeni zaradi oznake dejavnosti

Država je na industrijo doživetij ponovno pozabila. V javnega pozivu za pomoč podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19 namreč njihova dejavnost zopet ni navedena. "Prijave so bile možne le za tiste, ki imajo registrirano glavno gospodarsko dejavnost na področju– I GOSTINSTVO (gostinstvo in hoteli)  ali – N DRUGE RAZNOVRSTNE POSLOVNE DEJAVNOSTI, na pa R93.210 - Dejavnost zabaviščnih parkov, kamor v podrazred Tematski park sodi naša dejavnost," je za Žurnal24 pojasnila direktorica Gospodarskega interesnega združenje escape room dejavnosti, Nataša Potočnik.

To, da so nanje povsem pozabili, se, kot rečeno, ni zgodilo prvič – o tem smo pisali že v članku Akcija turistični boni: Velike razlike. Tudi na razpis za sofinanciranje promocije slovenske turistične ponudbe v letu 2020 se niso mogli prijaviti.

Vaš poziv smo preučili, ampak ...

Zato so na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška naslovili zahtevo, da se tudi njihovo dejavnost vključi med prejemnike finančne podpore zaradi epidemije. A kot kaže, je njihova prošnja ponovno naletela na gluha ušesa – kriva naj bi bila evropska sredstva ter zapleteni in dolgotrajni postopki.

"Vaš poziv smo preučili, prejeli boste tudi uradni odgovor. Dejstvo je, da je bil poziv s strani Organa upravljanja potrjen 22. 10. 2020. Ker gre za evropska sredstva in so postopki precej zapleteni in dolgotrajni, bi sprememba poziva v tej fazi (z vso proceduro, ki sodi zraven) pomenila ogrozitev objave javnega poziva in črpanja sredstev v letošnjem letu. Vašo pobudo smo vzeli resno in bomo upravičenost te dejavnosti presojali ob prihodnjih načrtovanih ukrepih," so zapisali v odgovoru.

nina.sprohar@zurnal24.si

Ventilator Nezaslišano Slovenija Pol leta mencanja s spornimi ventilatorji Covid-19, Slovenija, testiranje covid-19 Slovenija So hitri testi postali novi ventilatorji?
Komentarjev 1
  • Ender3 13:29 31.oktober 2020.

    Kriki izgubljenih v puščavi, nihče vas ne bo slišal niti uslišal. Če pa bodo za pomoč uspeli poslati kak twit, bodo enostavmo blokirani.