Popotnik
6419 ogledov

Večna dilema: kje se kužki pri nas smejo kopati?

pasja plaža Profimedia
Se na dopust odpravljate s svojim štirinožnim prijateljem? Preverite, katere plaže v Sloveniji in na Hrvaškem so psom najbolj prijazne.

V začetku meseca junija je občina Kobarid sporočila novico o uvedbi poletnega režima na dostopnih mestih ob reki Nadiži na Robiču, v Podbeli, ob Napoleonovem mostu in v Logjeh. Režim, ki velja od 15. junija do 31. avgusta med 9. in 19. uro. Ta med drugim prepoveduje kopanje domačih živali ter njihovo zadrževanje na obrežju reke, kar je med obiskovalci na družbenih omrežjih sprožilo val negodovanja.

pes ob vodi | Avtor: Profimedia Profimedia
Zelo priljubljena v poletnem času za osvežitev sta tudi naša bisera – Bled in Bohinj, kjer prav tako za lastnike psov že dalj časa veljajo določena pravila. Kužkom je namreč na območju kopalnih voda v Bohinjskem in Blejskem jezeru, ki so nedavno s strani Evropske komisije in Evropske agencija za okolje celo prejele ocene odlično, kopanje prepovedano.

V Bohinjskem jezeru se kužki tako ne smejo kopati na območju, ki sega od cerkve sv. Janeza Krstnika do konca vzhodne obale jezera (Kopalno območje Fužinski zaliv) ter kos obale v Ukancu (Kopalno območje Ukanc). Povsod drugod se ob upoštevanju Zakona o Triglavskem narodnem parku, ki določa, da morajo biti psi na povodcu, psi lahko kopajo. Kopanje v ostalih jezerih Triglavskega narodnega parka pa je prepovedano tako za pse kot za njihove lastnike.

Krnsko jezero pri nas Popotnik Niso Triglavska: Tri prekrasna visokogorska jezera, ki očarajo

Vaš ljubljenček se lahko zunaj uradnih kopališč osveži tudi na Bledu, torej izven Grajskega kopališča, Male in Velike Zake, zasebnega kopališča Vile Bled in Grand hotela Toplice.

 

Psom prijazne plaže v Sloveniji

Težava, s katero se vsako poletje predvsem v Sloveniji soočajo številni lastniki psov, pa je iskanje prostih kotičkov obale, kjer je tudi psom dovoljeno kopanje. Ker je slovenska obala dolga le 42 kilometrov, je v glavni sezoni to lahko prava misija nemogoče. Da bi jim zadevo olajšali, smo pripravili seznam plaž, na katerih je prisotnost psov dovoljena.

pes | Avtor: Profimedia Profimedia

Na tem mestu velja opozoriti, da je vselej treba upoštevati določena pravila; lastniki morajo psa na plažo pripeljati v povodcu, za njim pobrati iztrebke, poskrbeti za varnost ljudi in drugih živali, psu ne smejo pustiti, da se sam sprehaja po plaži … Najpomembnejše pa je, da ne gredo s kužkom na plažo, kjer je to prepovedano.

pes lula Do 1.000 evrov Vizita za živali Kazen zaradi pasje lužice?

Koper | Avtor: Profimedia Profimedia
Psom je denimo vstop prepovedan na kopališču v Žusterni, na Mestni plaži v Kopru, na Debelem rtiču, na plaži v Simonovem zalivu, pri Svetilniku v Izoli, na urejeni plaži v Strunjanu, na glavni plaži v Portorožu, na hotelskih plažah v Portorožu, v Fiesi in na Mestni plaži v Piranu. Spodaj sledi seznam plaž, kjer lahko tudi naši štirinožni prijatelji brezskrbno uživajo.

Koper
V Kopru se po navedbah spletnega portala Pes moj prijatelj psi lahko namakajo na pasji plaži na koncu semedelske promenade.

S kužkom se lahko kopate tudi med Koprom in Izolo, kjer je od leta 2017, ko so cesto za promet zaprli, urejeno sprehajališče. Tam je za pse po novem postavljen tudi pitnik.

Izola

Za razliko od Kopra, ki ima zgolj en predel, Izola skriva kar nekaj kotičkov, kjer se kužki lahko osvežijo. Ti se nahajajo ob starem Delamarisu, kjer je plaža namenjena samo kopanju s psom, divja plaža na Belih skalah, kopanje je psom prav tako dovoljeno pod Belvederjem.

Izola | Avtor: Profimedia Profimedia

Portorož

Tudi v Portorožu lahko kužki uživajo na več mestih; na divji plaži v Strunjanu, na deu plaže med Piranom in Fieso, na območju po avtokampu Lucija v smeri Seče, na plaži v avtokampu v Strunjanu in plaži za punto v Piranu, imajo pa tudi "svojo" pasjo plažo v Strunjanu pri ribiškem pomolu ob restavraciji Pinija.

Ankaran

Psom so naklonjeni tudi v Ankaranu, kjer se lahko namakajo na plaži v avtokampu Adria, plaži Sv. Jernej ob nekdanjem mejnem prehodu Lazaret in na divji plaži na Debelem rtiču.

Opozorilne table na slovenski obali Slovenska obala Popotnik Pozor: Na teh predelih se poleti ne boste smeli kopati!

Psom prijazne plaže na Hrvaškem

Stanje smo preverili še na hrvaški obali, kamor vsako leto zaidejo številni Slovenci in velja za pravi raj tudi za naše kosmatince. Psom je na Hrvaškem sicer dovoljeno na vse neurejene plaže ter na vse plaže, na katerih to ni posebej prepovedano, če so jim seveda ostali obiskovalci naklonjeni.

plaža Pasjača se strinjate? Popotnik Med najlepšimi tudi ta hrvaška plaža!

Crikvenica

Med eno najbolj priljubljenih psom prijaznih plaž na Hrvaškem sodi večkrat nagrajena plaža Podvorska v Crikvenici. Opremljena je z najsodobnejšo opremo, zato navdušuje vsakega lastnika in njegovega psa. Prva uradna hrvaška plaža za pse ima pasje prhe in veliko košev za odpadke. Kar dela to plažo posebno, pa je kavarna za pse, kjer ponujajo pasji sladoled, čips in celo pasje pivo.

Kvarner

Tudi Kvarner ponuja številne kotičke, ki psom predstavljajo pravi raj. Najbolj navdušuje Vela plaža v Baški, ki je znana po turkiznem morju in pesku. Ne zaostajajo niti plaža Kijac v Njivicah, Veli Žal na Malem Lošinju, Punta Kolova pri Opatiji, zaliv Vlaška v Senju ter številne manjše plaže na Reki. 

Baška | Avtor: Profimedia Profimedia

Istra

V Istri za najbolje ocenjene psom prijazne plaže veljajo Verudela in Štinjanska uvala v Puli, Lone bay, Cuvi in Borik v Rovinju. Pasje plaže boste našli tudi na Zlatem rtu, v kampu Polari, v turističnem naselju Villas Rubin in divjem delu plaže Paradiso Beach. S pasjim barom pa se lahko pohvalijo v Novigradu, kjer so leta 2019 odprli Dogs Dreams Beach & Bar.

Zadar Znana cena Svet Nova pravila v hrvaškem mestu: Tujce čaka vstopnina, za domačine zastonj

Dalmacija

Dalmacija ima ogromno pasjih plaž, zato izpostavljamo le nekaj najbolj posebnih. V okolici Splita lahko obiščete plaži Kašjun ali Kaštelet. Lahko se odpravite tudi do Zlatnega rata na Bolu ali Mlina v Dubrovniku. Zanimiva je še plaža Vartalac v Komiži, saj je poleg tega, da je pasja, tudi vulkanskega izvora.

Komiža | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 17
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:26 19.junij 2023.

    Menda se v morju školjke pritožujejo,ker psi preveč lulajo v morje,idiozem

  • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 09:22 18.junij 2023.

    Nesporazumi pes-človek nastanejo zaradi nesporazuma človek-človek. Nekateri lastniki psov le-te postavijo pred človeka. Zadnjič sem v lokalu pri Mercatorju Vič Tržaška videl psa, ki je sedel ženski v naročju in lizal s krožnika smetano. Krožnik je bil na mizi. Meni ...prikaži več se je zdelo ogabno. Ampak kriva je lastnica psa.

  • rd2dmk2 09:07 18.junij 2023.

    kot prvo .. vsem v mali razmislek ko greste v terme v kopališča semorate pred vstopom v bazen stuširat in š epreko steze za umivanje nog.. ko greste pa vmalo večji "bazen" tipa blejsko jezero pa vam ni treba nič, ...prikaži več ste lahko veselo na debelo namazani s kremami in švicem, lahko lulate v jezeru pa .. kar veselo naprej.. p.s. ste se kdaj vprašali, kolk psov je po vseh pravilih razglisteno. potem pa imejte tisto reč zraven sebe. pa dober tek. ajaplavanje.