Popotnik
2411 ogledov

Za koriščenje turističnih bonov le še dva meseca, kapacitete ponekod že sedaj dobro zasedene

Smučanje Profimedia
Čas za koriščenje turističnih bonov iz lanskega leta se počasi izteka, zato smo preverili, kako po različnih slovenskih občinah kaže z razpoložljivostjo.

Poteza vlade za spodbudo slovenskega turizma v obliki turističnih bonov se je očitno izkazala za (delno) uspešno. Po skoraj letu in pol od uvedbe turističnih bonov za nočitev z zajtrkom je teh še vedno na voljo približno 38 odstotkov od njihove skupne vrednosti. Slovenci smo tako do sedaj porabili 222,5 milijona evrov oz. 62 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov. Medtem ko je letošnjih bonov, ki se jih lahko koristi širše na področju turizma, gostinstva, kulture in športa – t. i. bonov 21, na voljo še več kot polovico. Na ministrstvu za gospodarstvo sicer o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21 ne razmišljajo. Če je bilo še prvih dveh tednih v oktobru bonov 21 koriščenih le za 48 odstotkov, se je število do prejšnjega tedna povzpelo za deset odstotkov (59 odstotkov).

Vogel smučanje smučarji smučišče | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav državi zaradi slabih epidemioloških razmer grozi ponovno zaprtje, po besedah turističnih delavcev za koriščenje bonov iz prejšnjega leta, ki jih lahko koristimo le še slaba meseca, velja veliko zanimanje. Zdravilišča so bila dobro obiskana že med jesenskimi počitnicami, nekateri pa se že spogledujejo z zimskimi letovanji, kjer slovenski gosti želijo kombinirano koristiti tako lanske kot letošnje bone.

Dosedanja sezona je bila več kot le uspešna. Kako kaže naprej?

Usoda preostanka sezone in prihodnje sezone sicer ostaja še neznanka, zato so napovedi za zimo nehvaležne, a turistični ponudniki upajo, da se bo sezona odvila po njihovih željah.

Slovenske občine so z dosedanjo turistično sezono kljub izgubljenih prvih mesecev zaradi zaprtja izredno zadovoljne. Poročajo še o boljši obiskanosti kot v prejšnji sezoni, nekatere izmed njih so do konca leta tudi že lepo zapolnjene.

Ena izmed glavnih osmoljenk zaradi covid-19 – slovenska prestolnica, ki je imela sicer precej boljšo poletno sezono kot lansko, avgusta so celo beležili za 115 odstotkov boljšo obiskanost, je tudi ta čas za goste zanimiva. "Trenutna zasedenost je okoli 40 % novembra in 50 % v času novega leta. Boljša zasedenost je med vikendi in v prvi polovici meseca," povedo pri Turizmu Ljubljana.

Ljubljana pohvale iz tujine Popotnik To slovensko mesto znova najboljše v Evropi

Trenutno je dobro zaseden tudi gorenjski biser Bled, kjer vsi hoteli sicer niso odprti. Pri Turizmu Bled poročajo, da rezervacije stalno prihajajo in so opazili, da ljudje hitijo z unovčevanjem bonov. Kljub temu pa imajo blejski hoteli v tem trenutku v večini goste iz tujine. Povedo še, da bo veliko odvisno od zdravstvenih razmer v Sloveniji, nenazadnje tudi od vremena, a računajo, da bodo za novo leto polni.

Podobna situacija je v Bohinju, kjer opažajo, da je za november in december več povpraševanja kot pretekla leta, v večini za vikende. Počasi pa se polni tudi novo leto. "Prevladujejo domači gostje in v veliki meri boni, hoteli pa imajo do konca leta tudi kar nekaj rezervacij poslovnih dogodkov. Vsekakor se pozna, da se rok za koriščenje bonov izteka," razlagajo pri Turizmu Bohinj.

Mariborsko Pohorje | Avtor: Profimedia Profimedia
Poleg Ljubljane spada tudi drugo slovensko mesto – Maribor med turistične osmoljence zaradi epidemije. Če so bili na začetku sezone obeti slabi, je odprtje države tudi zanje prineslo boljše čase. "Z majem pa se je tudi v Mariboru krivulja obrnila strmo navzgor. Z dobrimi poletnimi rezultati – 55 odstotno rastjo nočitev in 63 odstotno rastjo prihodov turistov od junija do avgusta se je slika močno popravila. Od januarja do konca septembra smo v Mariboru zabeležili število nočitev primerljivo z enakim obdobjem lani," so nam dejali na Zavodu za turizem Maribor. Skladno s temi podatki so spodbudni tudi podatki FURS-a, ki kažejo, da je število unovčenih bonov v Mariboru v letošnjem letu preseglo število unovčenih bonov iz lanskega leta. "V TIC-u Maribor je povpraševanje po rezervaciji nastanitev konstantno, pri čemer je največ zanimanja za časovno bližje termine," še izdajo na zavodu.

Posebej pa se je smejalo krajem v Dolini Soče Kobarid, Bovec, Tolmin, Kanal ob Soči), kjer je bila v času od odprtja javnega življenja v juniju 2021 do konca septembra večina kapacitet ves čas skoraj 100-odsotno zasedenih.

Letošnje številke so bile tam boljše za približno 20-25% v primerjavi z lani, zato predvidevajo, da bodo prišli zelo blizu rekordnega števila nočitev iz leta 2019 ( 850.000 nočitev). "Najbolj kvalitetne namestitve so še kar zasedene. Kot kaže je bil letošnji oktober boljši od predhodnih let," pove Viljam Kvalić, direktor Turizma Doline Soče.

Vreme jesen pokrajina gozd ideje za izlet Popotnik Tu lahko doživite jesensko pravljico

Čeprav je njihova destinacije izrazito 'sezonske' narave, kjer se velika večina nočitev zgodi spomladi in poleti, upajo, da bo zaradi poznega novega svežnja turističnih bonov večina turističnih bonov porabljena do konca leta. "Lani je bila Dolina Soče na 2. mestu v Sloveniji po porabi turističnih bonov in lahko rečemo, da je bil za nas to super ukrep, ki nam je pomagal prebroditi negotove čase. Veselilo nas je, da so tudi Slovenci ponovno odkrivali Slovenijo, letos pa so prišli malo prepozno za poletje, ni pa prepozno za jesen in zimo," slovenske goste povabi direktor, ki opaža, da pretiranega hitenja pri rezervacijah s turističnimi boni trenutno (še) ne beležijo. To se pa po njegovem mnenju v primeru lepega vremena ob koncih tedna lahko hitro spremeni.

Kobarid | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred začetkom zimske sezone imajo visoka pričakovanja v Kranjski Gori, kjer pričakujejo, da so lansko sezono presegli že z oktobrom. Za čas božično-novoletnih praznikov so namestitve pri njihovih največjih ponudnikih že v celoti zasedene. Prav tako veliko povpraševanja vlada za čas po novem letu. "Največ zanimanja je izkazanega za termin med 20. 12. in 10. 01. 2022. Tudi sicer je to obdobje, ko na destinaciji ustvarimo 30% vseh nočitev v zimski turistični sezoni in predstavlja vrhunec zime," omenijo pri Turizmu Kranjska Gora.

Kranjska Gora jezero Jasna turizem Popotnik Kranjska Gora vabi z novo pridobitvijo

Dobro kaže tudi termam

Tako kot je bila sezona do sedaj naklonjena zgoraj omenjenim krajem, se lahko zaradi številk nasmihajo tudi terme in zdravilišča, ki so se tudi med jesenskimi počitnicami soočale z rekordnimi številkami.

V skupini Sava Hotels & Resorts, kamor spadajo hoteli tako na obali, Bledu kot v termah na vseh sedmih destinacijah: St. Bernardin resort Portorož, Salinera resort Strunjan, San Simon resort Izola, Sava Hoteli Bled, Terme Ptuj, Terme 3000 - Moravske Toplice in Zdravilišče Radenci, so v času krompirjevih počitnic zaznali povečano koriščenje turističnih bonov s strani počitniških gostov. Čeprav se še vedno kaže močan trend odpovedi kongresov in srečanj iz tujine od konca oktobra naprej, za preostanek leta 2021 kot za leto 2022 upajo, da bo epidemiološka situacija tako ugodna, da bodo lahko nemoteno poslovali naprej. Trenutno se na počitniškem segmentu zanašajo predvsem na domače goste. V skupini Sava Hotels & Resorts, kjer je bil v lanskem poletju delež plačil s turističnimi boni 40%, ocenjujejo, da bo tako ostalo tudi letos.

Terme 3000 | Avtor: Terme 3000 Terme 3000

Tudi v Termah Čatež so bili v času krompirjevih počitnic skoraj ves čas popolnoma zasedeni - tako v hotelih in Termah Village-u na lokaciji Čateža, kakor tudi na slovenski obali v hotelu Aquapark Žusterna. Zaradi možnosti koriščenja turističnih bonov, bodisi za  nastanitev z zajtrkom bodisi za dodatne storitve, so prevladovali domači gosti.

Povečano povpraševanje, pri čemer so že sedaj vikendi vse do konca decembra lepo popolnjeni, opažajo tudi do konca leta. "Povpraševanja in rezervacije so sedaj zelo aktualne tudi že od ponedeljka to petka, največ zanimanja pa beležimo za obdobje božično - novoletnih praznikov. V zadnjih dveh mesecih leta je povečano tudi število rezervacij iz naslova poslovnega turizma; tovrstna povpraševanja za dogodke so prav tako v porastu že za prvo polovico leta 2022," razkrijejo pri Termah Čatež, kjer jih veseli tudi dejstvo, da z začetkom novega leta pričakujejo povečan prihod gostov iz tujine.

Terme 3000 preverili smo ponudbo Popotnik V te terme v času krompirjevih počitnic najceneje

Te dni so polno zasedene tudi nastanitvene zmogljivosti Term Krka. Po njihovih trenutnih podatkih bo zasedenost vseh hotelov na Dolenjskem in ob morju dobra vse do konca 2021. Povpraševanja beležijo tudi že za začetek prihodnjega leta. Večina jih namerava bivanje in druge storitve vsaj delno poravnati s turističnimi boni.  

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:00 06.november 2021.

    Kaj pa LockDoWn ?

Sorodne novice