Slovenija
919 ogledov

Cerar se umika, da stranka lahko zadiha z novimi pljuči

Miro Cerar Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke SMC Mira Cerarja pred skorajšnjim zaključkom pogajanj o oblikovanju Šarčeve vlade.
Predsednik SMC Miro Cerar se je odzval na ugibanja, da naj bi postal kandidat za evropskega komisarja in se zato odrekel vodenju stranke.

Predsednik SMC Miro Cerar je ob nekaterih ugibanjih, da naj bi postal kandidat za evropskega komisarja, danes zatrdil, da se koalicija o tem še ni pogovarjala in da bo komisarja predlagal premier Marjan Šarec. Ta ugibanja niso na mestu in so lahko trenutno celo neprimerna, je opozoril Cerar, ki je sicer v torek napovedal umik z vrha SMC na jesenskem kongresu.

Po Cerarjevih navedbah je treba počakati na Šarčev predlog glede kandidata za evropskega komisarja.

Cerar je komentiral tudi svojo odločitev, da ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Poudaril je, da je odločitev sprejel po lastnem premisleku, povsem samostojno, predvsem zato, da omogoči, da bo potreben proces prenove stranke potekal čim bolj neobremenjeno. Dodal je, da je to tudi plod premisleka po evropskih volitvah. Na slednjih je sicer stranka dosegla zelo slab rezultat.

"Mislim, da je potrebno, da stranka zadiha z novimi pljuči," je dejal Cerar in napovedal, da ji bo kot njen član še naprej stal ob strani in ji tudi v tem procesu, če bo treba, pomagal.

Miro Cerar Slovenija Cerar pred nekaj dnevi tako, zdaj obrnil ploščo

Zadovoljen je, da so imeli v torek na izvršnem odboru, ko so razpravljali o nadaljnji poti in kongresu, zelo konstruktivno razpravo. SMC je po njegovih trditvah enotna, deluje povezano, takšni pa nameravajo tudi ostati. Torej, kot napoveduje, ostaja stranka čvrst člen vladne koalicije in čvrst člen v parlamentarnem delu z njihovo poslansko skupino. Ministri SMC bodo nadaljevali z odgovornim delom v vladi, tudi sam bo nadaljeval delo zunanjega ministra, je zagotovil Cerar.

Odgovoril je tudi na ocene premierja Marjana Šarca glede nujnega povezovanja liberalnih strank pred prihodnjimi volitvami. Cerar je spomnil, da je bil sam tisti, ki je že pred volitvami govoril o tem, da bi morale liberalne stranke tesneje sodelovati, a na partnerski osnovi. Prepričan je, da mora diskusija o tem ostati živa, saj je v sedanji vladni koaliciji nekaj liberalnih strank.

Po njegovem mnenju je tesnejše sodelovanje strank, ki imajo podobne ideološke poglede in cilje, lahko koristno. Kako bo o tem razpravljala stranka SMC, pa je stvar pristojnih organov in procesa, je še poudaril Cerar.

Miro Cerar Slovenija Cerar je sprejel odločitev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • maresem 06:33 06.junij 2019.

    Luzer tromotorni.

  • sam50 18:11 05.junij 2019.

    Doma je zje... vse kar se je dalo,zdaj nas bo ponižal še v tujini...

  • alfagirl 18:11 05.junij 2019.

    Rad bi postal komisar. Povzpetnik.