Slovenija
17344 ogledov

Na tem slovenskem trgu ni nobene inflacije

preprodaja drog Reševalni pas/Twitter
Draginja je močno prizadela številna slovenska gospodinjstva. A določene dobrine se niso podražile že poldrugo desetletje.

Na slovenskem trgu prepovedanih drog ni čutiti nobene inflacije ali draginje, so nam zatrdili različni sogovorniki. Poudarili so, da ima večina opojnih substanc enako maloprodajno ceno že vse od uvedbe evra leta 2006.

Potem, ko smo Slovenci uvedli skupno evropsko valuto, so se prepovedane droge močno podražile. "Kar je prej stalo tisoč tolarjev, je praktično čez noč stalo deset evrov," nam je povedal vir, ki je želel ostati neimenovan. Od leta 2006 večjih podražitev, vsaj na "maloprodajnem" nivoju, ni bilo zaznati.

Novice: Nakupovanje, živila, hrana, trgovina Slovenija Trgovci se branijo: "Nismo vojni dobičkarji"

Maloprodajna cena ene najbolj priljubljenih opojnih substanc - marihuane, je na trgu okrog deset evrov za gram. Za nakup petih gramov je treba odšteti okrog 30 evrov. Nabavna cena za količine od 50 do približno 200 gramov znaša od tri do štiri evre na gram. In cene so enake že več kot 15 let, zatrjuje naš sogovornik. 

Na trgu je veliko različnih vrst marihuane z različnimi učinki. Cene se rahlo spreminjajo zaradi kakovosti, a velikih odstopanj od navedenih številk, vsaj v večini primerov, ni.

Policija in različna društva za preprečevanje zlorabe drog v zadnjih letih opozarjajo na povečano porabo kokaina. Po ocenah Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je 14 milijonov odraslih v EU, starih od 15 do 65 let, že poskusilo to mamilo.

EMCDDA je v svojem letnem poročilu opozoril, da je kljub stabilni ceni kokain na evropskem trgu vse bolj čist. Temu naj bi botrovala povečana produkcija v Južni Ameriki in Srednji Ameriki. Trg kokaina, druge najbolj zaužite droge v EU takoj za konopljo, je bil po navedbah Europola leta 2020 vreden vsaj 10,5 milijarde evrov.

Za gram kokaina je pri nas povprečno treba odšteti 80 evrov, za pet gramov od 300 do 350 evrov. Cena je enaka že več kot desetletje, danes pa je precej lažje priti do kakovostnega kokaina kot še pred nekaj leti, nam je zatrdil drugi vir.

V EU, na Norveškem in v Turčiji je bila 2020 že četrto leto zapored zasežena rekordna količina kokaina - 214,6 tone.

V cenovno enakem razredu kot marihuana je amfetamin, med uporabniki znan kot "speed". Za gram je v Sloveniji treba odšteti okrog deset evrov, za pet gramov okrog 30 evrov. 

Metamfetamin je v Evropi zaenkrat še manj razširjen kot drugje po svetu, a se krog uporabnikov te droge prav tako povečuje, navaja EMCDDA. Cena za gram je podobna kot pri kokainu, torej okrog 80 evrov. Med letoma 2010 in 2020 se je število zasegov metamfetamina v EU več kot podvojilo. Zasežene količine so se povečale za skoraj 500 odstotkov in so leta 2020 znašale 2,2 tone.

Na ulici najbolj razširjena oblika droge MDMA (3,4-metilendioksimetamfetamin) - tabletka ekstazi, prav tako ohranja stabilno ceno skozi vse finančne in energetske krize. Za tabletko je v Sloveniji treba, odvisno od nabavne količine, odšteti zgolj nekaj evrov, včasih manj kot za škatlico cigaret, nam je zaupal vir.

Ena redkih drog, katere uporaba se v Evropi zmanjšuje, je heroin. Še pred nekaj desetletji izjemno razširjena substanca danes ni več tako priljubljena. Za gram je treba odšteti od 20 do 30 evrov, za pet gramov okrog 100 evrov.

Tudi halucinogene droge, kot so določene vrst gob in LSD, na slovenskem in evropskem tržišču v zadnjih letih ohranjajo stabilno ceno, neodvisno od splošne gospodarske situacije.

kokain droga | Avtor: Facebook Facebook
Dogajanje na črnem trgu s prepovedanimi drogami preseneča v ekonomskem vidiku. Pogosto slišimo ljudsko modrost, da se ob podražitvi bencina in energentov podraži vse. Zakaj na trgu prepovedanih drog ni tako, čeprav je treba večino opojnih substanc na tak ali drugačen način transportirati v Evropo in Slovenijo?

"Enostaven odgovor bi bil, da se je povečala proizvodnja drog," nam je pojasnil znani slovenski ekonomist, ki je zaradi obravnavane teme želel ostati neimenovan.

"Proizvodnja se lahko poveča zaradi tehnološkega napredka, zaradi izboljšane organizacije dela in bolj učinkovite logistike. Drugi dejavnik so povečani finančni vložki. Vemo, da karteli obvladujejo velike dele držav, kot je recimo Mehika. Na črnem trgu pa je pomemben dejavnik tudi varnost. In očitno je danes lažje transportirati droge kot pred nekaj leti," je dejal. "K izdatnejši oskrbi z drogami pripomorejo nove digitalne platforme, ki iz procesa preprodaje izločijo številne posrednike in tako nižajo maloprodajno ceno," je dodal.

Zakaj se trg prepovedanih drog ob podražitvi energentov obnaša drugače od ostalih? "Inflacija v Evropi je bila pogosto povezana z dogajanjem na Kitajskem. Tam so inflacijo načrtno omejevali in s tem omejevali tudi našo inflacijo. Zdaj Kitajci tega ne počnejo več in tudi zato so se pri nas zvišale cene. Očitno pa Kitajci na trg prepovedanih drog nimajo tako velikega vpliva," nam je pojasnil naš sogovornik.

Eden od razlogov za stagnacijo cen drog bi lahko bila izjemna konkurenčnost na tem trgu, je povedal ekonomist. "Uporabniki drog so pozorni na kakovost izdelka in v primeru slabe storitve lahko hitro zamenjajo dobavitelja. To razpečevalce sili v oskrbo s kakovostno drogo in jim obenem preprečuje zvišanje cen."

Že ob nakupu manjših količin drog odjemalec dobi velik količinski popust. Cenovna razlika med nakupom enega ali petih gramov marihuane oziroma kokaina je namreč kar 40 odstotkov na gram. Zakaj so ti popusti veliko večji kot tisti v trgovinah, kjer ob nakupu šestih pločevink piva prihranimo le nekaj centov na pločevinko?

"Mislim, da je to povezano z varnostjo. Hitreje kot drogo preprodaš, bolje je. In zato razpečevalci spustijo ceno z namenom hitrejšega in varnejšega pretoka," se je glasil odgovor.

Plača Toliko bodo zvišali plače Slovenija Zaradi inflacije podjetja v Sloveniji že dvigajo plače

V evropskem poročilu za leto 2019 je navedeno, da je v tem letu zaradi drog v Sloveniji umrlo 51 ljudi na milijon prebivalcev. Povprečje EU je znašalo 14 smrti na milijon prebivalcev. 

Najmanj 83 milijonov prebivalcev EU ali vsak tretji odrasli Evropejec je vsaj enkrat v življenju poskusil prepovedano drogo, še navaja poročilo.

preprodaja drog | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 10
  • Jennifer_Land 12:25 31.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij .........>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 10:52 27.julij 2022.

    cenik ste povedali,kje se pa to kupi,pri komu???.nepopolna novica je to

  • rd2dmk2 09:26 27.julij 2022.

    no ja pozitivne obresti na TRR tudi nimajo "inflacije", še vedno so nula.

Sorodne novice