Slovenija
37545 ogledov

To je Robert Golob povedal po sestanku z Janšo

Robert Golob Profimedia
Predsednik slovenske vlade je predstavil izplen sestanka s političnimi voditelji na temo draginje in energetske krize.

Premier Robert Golob je s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin, resornimi ministri, stroko, predstavniki energetskih podjetij in vodstvom urada za makroekonomske analize in razvoj razpravljal o nadaljnjih ukrepih za blažitev draginje. 

Že prejšnji teden je premier izrazil željo, da bi bila politika glede teh enotna. In želja se mu je izpolnila. "Debata je bila konstruktivna s strani vseh udeležencev. Med strankami ni bilo razhajanj glede ukrepov," je uvodoma dejal Golob. Razkril je, da bodo s ciljnimi ukrepi najprej zaščitili najšibkejše, šele nato bodo sledili ukrepi za krepitev gospodarstva.

Luka Mesec Slovenija Mesec napovedal nove draginjske dodatke

Glede nabave energentov je Golob dejal, da bodo vse odjemalce izenačili med seboj. "Prejšnjo zimo je bil to velik problem, saj je bila velika razlika med tistimi, ki so neposredno kupovali energente od dobaviteljev in tistimi v blokih, ki so kupovali od upraviteljev. Razlika v cenah je bila ponekod celo ena proti štiri v korist individualnih odjemalcev. Vse gospodinjske odjemalce, tudi če živijo v bloku, tudi če kupujejo električno energijo ali plin od upraviteljev, želimo s spremembo zakonodaje izenačiti," je pojasnil predsednik vlade.

Med hitre ukrepe je uvrstil tudi znižano stopnjo DDV za vse energente: "Ne samo za električno energijo in zemeljski plin, ampak tudi kurilno olje in lesno biomaso. S tem bomo spet izenačili dobrobit za vse prebivalce, ne glede na to, kateri vir imajo.

Vlada bo določila tudi maksimalno ceno za posamezne energente. "To bomo natančneje določili v prihodnjih dneh, za zemeljski plin že jutri," je napovedal Golob. Dodal je, da se bodo cene zemeljskega plina s 1. septembrom znižale za vse odjemalce.

Robert Golob | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed

Po Golobovih besedah iz krogov energentskih strokovnjakov prihajajo pomisleki, kako nadaljevati ob možni popolni ustavitvi dobave ruskega plina: "Moramo zagotoviti, da ne pride do ustavitve dobave končnim odjemalcem. Moramo biti pripravljeni na najslabše."

Še enkrat je poudaril, da bodo prvi ukrepi vlade namenjeni gospodinjstvom, malim podjetnikom in izvajalcem javnih služb.

V luči političnega konsenza je premier pozdravil dejstvo, da bodo ukrepi v Državni zbor prišli po skrajšanem postopku. Nadeja se nadaljnjega sodelovanja z vsemi strankami.

"Ta posvet ni bil zadnji, nasprotno. Spet se srečamo konec avgusta. Iskali bomo soglasje, da stvari pridejo čim hitreje v Državni zbor," je zaključil Golob.

Ministrski zbor je v torek naslovil tudi prehransko draginjo. Med drugim je vlada s sklepom zavodu za blagovne rezerve odobrila povečanje obveznih rezerv pšenice, v prihodnjih dneh naj bi zavod objavil javni razpis za odkup pšenice.

Komentarjev 28
  • Jernej65 00:16 21.julij 2022.

    Sedaj se vsi drajsajo po hrvaški obali in na veliko zapravljajo, ko bo pritisnil mraz bo pa jok in stok.

  • Avatar R_D
    R_D 22:33 20.julij 2022.

    Kar topim se ob teh besedah multimilijonarja predsednika vlade na račun države, ki pravi "pa prosim lepo, zares ne potrebujemo nižjih davkov. Js res ne vem kaj bi nam koristili nižji davki, razen tega, da bi imeli več denarja na ...prikaži veča računu in bi ga zapravljali za neumnosti"

  • Mesecmesec 18:44 20.julij 2022.

    Draginjski dodatek za samskega upokojenca ali upokojenko,bi moral biti dodeljen na višji pokojnini,kot pri dveh upokojencih,saj so stroški za enega veliko večji.

Sorodne novice