Slovenija
11220 ogledov

Po Janševi zaslugi se je Slovenija spet znašla v tujih časopisih; spet v slabi luči

Janez Janša Epa
Britanski Guardian je v članku z naslovom Konec Trumpove ere je velik udarec svetovnim desničarskim populistom, med sedmimi desničarskimi svetovnimi voditelji izpostavil tudi Janeza Janšo.

Večina svetovnih voditeljev se je zaradi Trumpovega poraza oddahnila, piše Guardian, desničarski populisti na oblasti v Braziliji, na Madžarske in v Sloveniji, pa še kje, pa so globoko vdihnili.

Konec Trumpove ere ne pomni njihovega zatona, jim bo pa prav gotovo zmanjkalo motivacije, saj se bo globalna politična klima spremenila. V zadnjih letih, do izbruha koronakrize, je kazalo, da se obrača njim v prid, a volitve v ZDA so dokaz, da populistični val v svetu izgublja moč.

Morda bo Trumpov poraz najbolj občutil brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki še ni priznal zmage Joa Bidna, saj je njegovo delo v precejšnji meri odvisno od Trumpa, pravijo brazilski politični analitiki. Gre za velik udarec desničarskemu modelu politika, ki se je zgledoval po ameriškem kolegu.

Tudi madžarski premier Viktor Orban, ki ga je nekdanji Trumpov strateg Steve Bannon nekoč poimenoval „Trump pred Trumpom“, je vse stavil na ponoven mandat slovenskega zeta. Plana B nima.

Janez Janša v Bruslju Zaradi Bidna Slovenija Politico: Janša zaradi izida v ZDA med tremi največjimi poraženci v EU Janez Janša Slovenija Janša se na Twitterju še naprej prereka z uglednimi svetovnimi politiki Janez Janša Tvit okužen Svet Pri Twitterju so se spravili nad Janeza Janšo

„Prepričan sem, da je Trump rešil konservativno Ameriko in se izkazal kot eden najboljših predsednikov ZDA. Želim mu uspeh na volitvah,“ je Orban dejal tik pred torkovimi volitvami.

Bela hiša je pod njegovim vodstvom tiho, včasih pa tudi na glas, podpirala skrajno desničarska gibanja in voditelje. Orban je dejal, da Trumpa podpira tudi zato, ker je Madžarska sita lekcij demokratičnih politikov, piše Guardian.

Večina populističnih voditeljev je čakala, kolikor je le bilo mogoče, preden je stisnjenih zob čestitala Bidnu, ali pa so ostali tiho. Orban je čestitko poslal v nedeljo, a madžarska državna televizija je prav na za dan predvajala prispevek o nepravilnostih na ameriških volitvah in namigovala, da rezultat še ni odločen.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je šel še dlje, piše Guardian, ki navaja, kako je Janša v sredo po volitvah Trumpa že razglasil za zmagovalca. Janša ima trumpovsko razmerje s Twitterjem, dodajajo pri Guardianu, je od takrat zapisal še, da bo Slovenija še naprej sodelovala z ZDA, kmalu po tem pa objavil zapis, češ, kako nenavadno je, da so se novice o cepivu proti covidu-19 pojavile po volitvah.

Komentarjev 16
  • Naklonsky 08:21 12.november 2020.

    Celo v Veliki Britaniji je kot levoliberalen medij profiliran Guardian. Torej so povzetki člankov omenjenega medija (in Spiegla) zelo, zelo verodostojni!

  • abraham5 08:12 12.november 2020.

    ma sej pravim da so največji skodljivci novinarji pa odvetniki

  • Tupamaros 08:04 12.november 2020.

    V diplomaciji se čestita po nominaciji ne volitvah. Trump je še vedno predsednik ZDA.

Sorodne novice