Slovenija
22623 ogledov

Poklukar in Logarjeva eno, Krek in NIJZ drugo

Janez Poklukar Vlada RS
Od včeraj veljajo nova pravila, zmeda pa je ogromna.

Vlada je sprejela odločitev, da morajo organizatorji javnih prireditev ali shodov ob vstopu na prireditev obvezno preveriti izpolnjevanje PCT pogojev. Osebi, ki pogojev ne izpolnjuje, se udeležbe ne dovoli. Prav tako je obveznost organizatorja dogodka, da na vidnem mestu s pisnim obvestilom zapiše, da je PCT pogoj obvezen za udeležitev. Več podrobnosti v članku Preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev na dogodkih bo sedaj obvezno.

Odlokje začel veljati včeraj, a v praksi je kaos. 

Kot je že na četrtkovi novinarski konferenci vlade povedala vodja skupine za covid-19 Mateja Logar, NIJZ razvija aplikacijo, s pomočjo katere bodo organizatorji kulturnih, športnih prireditev in javnih shodov lahko odčitali QR kodo gostov, s katero bodo ugotovili, ali izpolnjujejo pogoje PCT.

Poudarila je tudi, da "z odčitavanjem se ne odčitavajo osebni podatki, tudi se ne odčitava, ali gre tukaj za izpolnitev pogoja cepljen, prebolel ali testiran, gre samo za to, ali je koda veljavna ali koda ni veljavna". Videoposnetek novinarske konference si lahko ogledate na tej povezavi.

Koda bo veljavna, če se ob skeniranju obarva zeleno

A njene navedbe očitno ne držijo, kar se je izkazalo že včeraj, ko so na NIJZ predstavili aplikacijo. Strokovni sodelavec centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ Anže Kavšek je namreč pojasnil, da se bodo pri skeniranju kode organizatorju na aplikaciji prikazali ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa bo vidno tudi, kateri PCT pogoj gost izpolnjuje, ali je prebolel covid-19, bil proti njemu cepljen, ali pa ima veljaven negativen test na novi koronavirus. Koda bo po Kavškovih besedah veljavna, če se ob skeniranju obarva zeleno, neveljavna pa, če se obarva rdeče. Po njegovih besedah tako z aplikacijo preverjajo, da je bilo potrdilo izdano s strani za to pristojne ustanove. Rdeče pa se bo koda obarvala recimo v primeru, da je potrdilo pretečeno.

Ni še jasno, ali bodo organizatorji morali dodatno preverjati tudi osebne izkaznice udeležencev dogodkov. Direktor NIJZ Milan Krek je na včerajšnji novinarski konferenci dejal le, da je "to stvar drugih resorjev, zdravstvene inšpekcije, ministrstev za zdravje in za notranje zadeve". 

Poklukar enako kot Logarjeva

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je na včerajšnji novinarski konferenci podobno kot Logarjeva zatrdil, da v okviru aplikacije organizatorji ne bodo mogli razbrati nobenih osebnih podatkov, kot tudi ne, kateri PCT pogoj izpolnjuje obiskovalec. Glede možnosti preverjanja s strani organizatorjev, ali QR koda dejansko pripada osebi, ki jo kaže, pa je dejal, da lahko posameznika legitimira le policija. Pričakuje pa, da bodo državljani v primeru morebitnih zlorab poklicali ustrezne organe, za katere minister verjame, da bodo ukrepali.

Informacijska pooblaščenka povedala, da so sprožili inšpekcijski postopek

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sicer že včeraj sporočila, da so sprožili inšpekcijski postopek o omenjeni aplikaciji. Kot je navedla v sporočilu za javnost, s podrobnostmi delovanja aplikacije zaenkrat niso seznanjeni in je od NIJZ niso prejeli v predhodno mnenje. Z aplikacijo so pristop preverjanja pogoja PCT z meja prenesli v notranjost države, je Prelesnikova povzela poročanje medijev. Aplikacija naj bi bila namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih.

Kot je opozorila, brez ustrezne pravne podlage osebnih podatkov ni dopustno obdelovati za različne namene, prenos aplikacij, ki jih uporablja policija, v zasebni sektor pa ne bi smel potekati brez ustrezne zakonske ureditve.

Organizatorji bojkotirajo preverjanje pogojev PCT

Nekateri organizatorji dogodkov so zaradi odločitve vlade besni. V izolskem Hangar Baru so že sporočili, da pod pogoji, ki jih je včeraj sprejela vlada, prireditev ne bodo organizirali. "Mi ostro nasprotujemo vsakršnemu preverjanju kakršnihkoli osebnih podatkov s strani kogarkoli, ki pri nas organizira prireditev. Prav tako ostro nasprotujemo takšni obliki diskriminacije do naših obiskovalcev in tega ne bomo dovolili nikomur."

 

Še več težav z operacijskimi sistemi in spletnimi trgovinami

Na NIJZ pa imajo za povrh še eno težavo: aplikacija je trenutno dostopna zgolj uporabnikom operacijskega sistema Android, ne pa tudi iOS, in sicer prek spletne strani eZdravje. Uporabniki jo najdejo pod zavihkom Rešitve, kjer je treba poiskati še zavihek EU digitalno covidno potrdilo. Ob koncu te strani lahko uporabniki najdejo spletno povezavo do aplikacije, prek katere si jo lahko naložijo na telefon. Uporabnikom sistema iOS naj bi bila aplikacija na voljo v roku dveh tednov, kasneje pa jo bodo naložili tudi v obe spletni trgovini.

Gostje aplikacije ne potrebujejo

Kot je že včeraj opozoril epidemiolog Mario Fafangel, pa je pomembno vedeti tudi, da gostje aplikacije ne potrebujejo. Vse, kar potrebujejo za vstop, je digitalno potrdilo oziroma QR koda na telefonu ali na papirju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar drecos
    drecos 22:37 24.julij 2021.

    tu se vidi da nimajo narejenega niti vrtca te posranski lopovi, krek zavaljeni tiho bod ker si najbolj bolan, logarjeva pa dobi podkuonino da govori isto, baba vsekana

  • bogdan76 20:32 24.julij 2021.

    Naši novinariji kiso končali FDV so zdravniki in sodnik od a do ž vsi poklici blagor njim gorje ljudem.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 18:11 24.julij 2021.

    Samo pomislite koliko brezveznih in nikomur koristnih delovnih ur opravi zdravstveni kader po nepotrebnem za ta testiranja, ki so sama sebi v namen. In koliko delovnih ur, bencina in energije porabi populacija za čakanje v vrstah. Pri tem se ustvarja ...prikaži več gora plastičnih odpadkov za prazen nič. Ljudje so polnoletni in se lahko sami odločijo. Kdor ve, da je v rizični skupini naj se cepi ali tvega okužbo. Tiste, ki niso rizični ali so že preboleli pa pustite pri miru.

Sorodne novice