Slovenija
1722 ogledov

Šarec podpisal, bomo kupovali rakete?

Marjan Šarec Epa
Nemčija je skupaj z več kot dvanajstimi državami, med njimi tudi s Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe.

Obrambni ministri držav, ki so pristopili k projektu, so ob robu zasedanja Nata podpisali pristopno izjavo k iniciativi Zaščita evropskega neba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pismo o nameri o krepitvi evropskega stebra v Natovi združeni zračni in protiraketni obrambi prek iniciative Zaščita evropskega neba je podpisal tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec, je na Twitterju zapisalo obrambno ministrstvo. Iniciativa prinaša praktični pristop h krepitvi Natovih zračnih in raketnih zmogljivosti v Evropi, so navedli.

Obrambni ministri Nata bodo danes sklenili dvodnevno zasedanje v Bruslju. V ospredju pogovorov bodo odvračalna in obrambna drža zavezništva v luči vojne v Ukrajini ter krepitev proizvodnje orožja, ki je tudi povezana z vojno. Šarec bo medtem z nemško kolegico Christine Lambrecht podpisal deklaracijo o okrepitvi sodelovanja.

Kijev žrtve napada Video Svet V Kijevu spet bežijo, posneto uničenje celotnega konvoja

Pri projektu poleg Nemčije in Slovenije sodeluje še 13 držav. K današnjemu podpisu so pristopile še Velika Britanija, Slovaška, Norveška, Latvija, Madžarska, Bolgarija, Belgija, Češka, Finska, Litva, Nizozemska in Romunija. Po navedbah diplomatov pa se želi pridružiti tudi Estonija.

Nemški kancler Olaf Scholz je načrte za nov evropski sistem zračne obrambe napovedal že konec avgusta, ko je govoril o koristi za varnost celotne Evrope in trdil, da bi bila skupna evropska zračna obramba bolj stroškovno učinkovita in uspešna, kot če bi vsaka država gradila lastno zračno obrambo.

Nemčija trenutno uporablja rakete zračne obrambe Stinger za naloge bližnjega dosega in protiletalske naloge ter protiraketni sistem Patriot za srednji doseg. V prihodnosti pa namerava izpopolniti tudi obrambo pred balističnimi izstrelki, ki na svoji poti dosežejo visoko višino.

 

V luči tega je ena od verjetnih možnosti nabava izraelskega protiraketnega sistema Arrow 3, ki lahko uniči izstrelke do višine več kot 100 kilometrov. Poleg tega potekajo razprave o nakupu dodatnih sistemov Patriot in Iris-T, še piše dpa.

Komentarjev 5
  • Pohujšanje 17:56 13.oktober 2022.

    Oh, ko bo Šarec prišel domov, bo že odstopil od dogovora. Je predrago.

  • Avatar luckyss
    luckyss 10:54 13.oktober 2022.

    Spet se klanjajo EU in ZDA...Očitno je prenevarno biti pogumen za tako majhno deželo.. Sicer pa trenutno ni sistemov proti ruskim Avangardom.. Najboljši "obrambni sistem" smo imeli, preden je Janez romal "v Kijev"