Slovenija
30054 ogledov

Tukaj lahko preverite izid volitev v svoji občini

Volilna skrinjica, volitve zurnal24.si
Ob 19. uri so se zaprla volišča v 47 občinah, kjer je bil za izvolitev župana potreben drugi krog.

V 47 občinah so volivci danes odločali, kdo bo na čelu občine prihodnja štiri leta. Ob 19. uri so se zaprla vrata volišč. Po podatkih državne volilne komisije je bila volilna udeležba 41,7-odstotna. Kakšni so izidi v drugem krogu, lahko preverite na tej povezavi

Med 47 občinami, kjer v prvem krogu kandidati niso uspeli prepričati večine volivcev, je bilo šest mestnih občin: Celje, Kranj, Maribor, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško. V Celju sta se pomerila Bojan Šrot in Matija Kovač, v Mariboru Aleksander Saša Arsenovič in Franc Kangler, v Kranju sta bila kandidata Matjaž Rakovec in Ivo Bajec, v Krškem Dušan Šiško in Janez Kerin, v Murski Soboti Damjan Anželj in Andrej Mešič ter v Novi Gorici Samo Turel in Klemen Miklavič.

Matjaž Rakovec, dosedanji župan Mestne občine Kranj, bo tudi prihodnja štiri leta vodil največjo gorenjsko občino. Po neuradnih in delnih rezultatih ga je danes v drugem krogu podprlo kar 71 odstotkov volivcev.

V Celju je dolgoletnega župana v drugem krogu izzval mladi protikandidat in uspel.

Če so v Mariboru pričakovali napeto tekmo za župana, temu ni tako. Po 80 odstotkih preštetih glasovnic je dosedanji župan Saša Arsenovič prejel kar 61,75 odstotka glasov, njegov protikandidat in nekdanji župan Franc Kangler pa 38,25 odstotka glasov. 

V Novi Gorici so preštete vse glasovnice, sedanji župan Miklavič bo moral županski stolček prepustiti kandidatu Gibanja Svoboda Samu Turelu, ki je prejel 55,86 odstotka glasov, njegov protikandidat pa 44,14 odstotka glasov.

Po nekaj več kot 55 odstotkih preštetih glasov ima v Krškem več podpore Kerin. Podprlo ga je 54,06 odstotka glasov, medtem ko je protikandidat Šiško prejel 45,94 odstotka glasov.

Novi murskosoboški župan pa bo Damjan Anželj, ki ima pred Mešičem veliko prednost, 65 odstotkov proti 35 odstotkom.

Tukaj lahko preverite še druge zmagovalce.

Do konca glasovanja je veljal volilni molk, ko je bilo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v soboto, do danes do 15. ure prejela skupno 36 obvestil o domnevnih kršitvah.

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnili še z izidom glasovanja po pošti, občinske volilne komisije pa bodo poročila o izidu volitev pripravile do 10. decembra.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.