Slovenija
1686 ogledov

Vlada: Maske so le dopolnilni ukrep

Maske in avto Andrej Leban
Vlada pojasnjuje, da določbe glede mask zavezujejo in so v primeru kršitev mogoči ukrepi zoper kršitelje ali pa zaradi posledic kršitev lahko nastanejo druge civilnopravne ali kazenskopravne posledice.

Nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih je eden od glavnih načinov preprečevanja širjenja okužb in s tem temelj samozaščitnega vedenja, je v odgovoru na vprašanja varuha človekovih pravic zapisala vlada. Ukrep je v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije in uveden tudi v drugih državah.

"Zaščitne maske (zlasti medicinske obrazne maske) se priporočajo za zajezitev širjenja okužbe pri viru okužbe za osebe s simptomi, da se prepreči širjenje izdihanih kapljic, ki nastajajo pri npr. kašljanju, kihanju, govorjenju. Dokazano je, da uporaba zaščitnih mask za zajezitev širjenja okužbe pri okuženi osebi zmanjšuje sproščanje kapljic, ki prenašajo virusne okužbe dihal," pojasnjuje vlada. Uporaba zaščitnih mask pri osebah brez simptomov se lahko upošteva kot razširitev predhodno obstoječe prakse uporabe zaščitnih mask pri osebah s simptomi. "Ta ukrep je lahko zlasti pomemben v razmerah epidemije ali nevarnosti epidemije, ko se predvideva, da je v skupnosti število kužnih oseb brez simptomov relativno veliko," poudarja vlada. 

Vlada v odgovoru poudarja, da je uporaba zaščitnih mask le dopolnilni ukrep in ne nadomestilo za glavne preventivne ukrepe, ki so omejevanje fizičnih stikov, ostajanje doma v času bolezni, delo na daljavo (če je glede na naravo dela izvedljivo), pravila higiene kašlja, dosledna higiena rok ter izogibanje dotikanja obraza, nosu, oči in ust. Pomembno je, da se zaščitne maske pravilno uporablja in z njimi pravilno ravna tudi pri odstranjevanju z obraza. 

Slovenija Na OKS potrdili okužbo z virusom, Kustečeva v samoizolaciji

Veliko polemik je bilo o tem, ali obstaja določena zdravstvena tveganja, povezana z nošenjem zaščitnih mask. Vlada ocenjuje, "da so zdravstvena tveganja zaradi nošenja zaščitnih mask zelo majhna. Kroničnim bolnikom se priporoča, da se v čim manjši meri zadržujejo v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi in je nošenje zaščitnih mask obvezno"

Vlada je 18. septembra sprejela nov Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Odlok po novem tako določa, da je treba zaščitno masko ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza nositi tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Maske je treba nositi tudi v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Določene so izjeme, ki se nanašajo predvsem na osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih. Več o novem odloku in izjemah v članku Pozor, od danes velja ta novi ukrep. Za kršitve omenjenega odloka so predvidene globe. 

Maske | Avtor: Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask Anže Petkovšek

Varuh je v svojem dopisu opozoril, da je nošenje mask v zaprtih javnih prostorih nepopolna pravna norma, za kršitev katere ni predpisana sankcija. Varuh je dodal, da je "zaprt javni prostor" nedoločen pravni pojem, ki ga je treba zapolniti s konkretnejšo vsebino, upoštevaje namen pravodajalca in druge ustaljene načine razlage prava. Varuh je zavzel stališče, da posameznik ne more biti kaznovan za prekršek v primeru neupoštevanja odloka o nošenju mask, ker gre za nepopolno pravno normo, za kršitev katere ni predpisana sankcija. "Predvidevamo, da se je Vlada odločila opredeliti ukrep nošenja mask z nepopolno pravno normo, ker je želela javnosti na tak način močneje sporočiti, da ocenjuje, da je ukrep nošenja mask pomemben za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19. Tako je ukrep utemeljila na splošni zakonski določbi prvega odstavka 4. člena ZNB, ki ne določa kakšnih obveznosti države v primeru nevarnosti nalezljive bolezni, temveč dolžnost posameznikov, da varujejo svoje zdravje in zdravje drugih," je zapisal varuh.

"Glede vprašanja o pravni učinkovitosti norme vlada sicer pritrjuje, da v času veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 za kršitev glede nošenja maske ni bila zagrožena denarna kazen oziroma globa, vendar poudarja, da to ne pomeni, da določba ni bila jasna oziroma da njen namen ni bil jasen," odgovarja vlada varuhu. Vlada pojasnjuje, da slovenski pravni red vsebuje tudi imperfektne pravne norme, katerih kršitve niso opredeljene kot prekrški oziroma za kršitev katerih ni predpisane neposredne sankcije, kljub temu pa zavezujejo in so v primeru kršitev mogoči drugi (tudi upravni) ukrepi zoper kršitelje ali pa zaradi posledic kršitev lahko nastanejo druge civilnopravne ali kazenskopravne posledice. 

Vlada napoveduje, da bo tudi v prihodnje spremljala strokovno utemeljenost vseh sprejetih ukrepov in glede na epidemiološko situacijo določene ukrepe odpravila, spremenila ali sprejela nove. "Vlada pri presoji vedno preuči in glede na možnosti upošteva tudi morebitne podane predloge ključnih deležnikov," so odgovorili varuhu človekovih pravic.

Maske Slovenija "Očitno ukrepi za vladne funkcionarje ne veljajo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • sandi76 09:39 25.september 2020.

    Zopet o maskah komentirajo tisti, ki so največji "strokovnjaki" !

  • Avatar ovca
    ovca 08:11 25.september 2020.

    Zanima me, kako bi stroka razložila, da ljudje že 1/2 leta nosimo eno in isto masko (naj si malo zračunajo kakšna je pravilna zaščita in koliko to stane/mesec), pa zaradi tega očitno ni več okužb, ker pomagajo. Da ne omenim, ...prikaži več kako si jih otroci pač menjajo, ampak stroka tega ne vidi. Kdo ima koga za bedaka? In mirno pljuvajte, po svetu hodim z odprtimi očmi... za spremembo od ovac, ki očitno ne vidijo ničesar, kar firer ne odobri!

  • Ender3 11:15 24.september 2020.

    Zaščita sebe in drugih!? Naj končno povedo, da je nošenje namenjeno temu, da uporabnik ne/prejme čimmanj virusne kužnine, ki je premosarazmerna teži oboljenja. S tem se doseže, ob morebitni okužbi, več asimptomatskih in blagih potekov bolezni. Ob tem, da zaščita ...prikaži več z masko ni nikoli 100%.

Sorodne novice