Slovenija
7419 ogledov

Vzajemna zaradi dopolnilnega zavarovanja v tožbo

vzajemna Boštjan Tacol
Zavarovalnica Vzajemna je na upravno sodišče v petek vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Vložitev tožbe s predlogom za zadržanje vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je že prejšnji teden na finančni konferenci v Portorožu napovedal predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln.

"Pravni strokovnjaki pravijo, da ne bomo uspeli, ampak mi moramo izkoristiti vsa pravna sredstva, da nam nekdo ne očita, da tega nismo izkoristili in zato ne more odločati," je dejal.

Zamrznitev cene je označil za veliko večjo težavo od morebitne ukinitve dopolnilnega zavarovanja. Od zakonodajalca pričakuje, da Vzajemni povrne izpad dohodkov. Zavarovalnici Triglav in Generali sta povečali višino premije na ceno, ki jo je določila vlada.

Kot so za STA pojasnili pri Vzajemni, bodo več o stališčih in nadaljnjih korakih povedali na novinarski konferenci v četrtek.

Vlada določila najvišjo ceno premije

Vlada je 14. aprila izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečna premija tako ne sme presegati 35,67 evra, kot je trenutno najvišja polna premija na trgu dopolnilnih zavarovanj.

Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja. Slednjega predvideva novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina Svoboda.

Novela predvideva preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oz. uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka. Za razliko od dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je prostovoljno, bi bili obvezni zdravstveni prispevek primorani plačevati vsi državljani, z izjemo tistih, ki so po zakonu že oproščeni plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zavarovanje, tujina, potovanje, počitnice, dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavarovalnica Vzajemna bo po uveljavitvi zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja morala med člane razdeliti premoženje, vendar so nam pri Vzajemni pojasnili, da še ne morejo zagotoviti, da bodo preplačila vrnili.

V Zavarovalnici Triglav ocenjujejo, da se bo njihov dobiček pred davki zaradi omejitve cene dopolnilnega zavarovanja znižal za 25 do 40 odstotkov. Ker pri tej ceni zavarovalnice ustvarjajo izgubo, podpirajo čimprejšnjo ukinitev obstoječega sistema dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj.

V Levici so pripravili nov predlog dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki je po njihovem "boljša in pravičnejša rešitev kot samo čisti prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek" 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • janez_vindon 08:29 16.maj 2023.

    Verjetno bi bilo 10 € več na mesec ceneje, kot bo po odpravi obveznega, ko bo 50€ več ma mesec

  • Avatar karjola
    karjola 17:01 15.maj 2023.

    Ma sej ni treba ukiniti prostovoljnega zavarovanja. Enostavno naj dajo možnost da se plačuje kar skupaj z obveznim. Tisti pa ki hoče naj futra privat zavarovalnice. Se mi zdi da ob prvi podražitvi bi vsi prjokali na zzzs.

  • Avatar NickMason
    NickMason 14:17 15.maj 2023.

    Prvo se naj uredi vsakemu da dobi osebnega zdravnika in zagotovi čim boljše zdravljenje in hitro seveda.Ampak nihče se ne sekira zato,samo zaslužek se gleda ,kot da so do sedaj pa kaj naredili,nič od nič.