Šport > Slovenija poka od ponosa
8855 ogledov

"Randolph je preprosto Slovenec"

Matej Erjavec
Pri Košarkarski zvezi Slovenije so prepručani, da so odločilno potezo povlekli že pred evropskim prvenstvom.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je tako kot igralci reprezentance prepričan v zlato medaljo in poudarja, da je slovenska vlada naredila odlično potezo, ko je prepoznala potencial in naturalizirala Anthonyja Randolpha. "On je preprosto Slovenec," pravi Erjavec.

"Prepričan sem, da brez Randolpha ne bi prišli tako daleč. Odločilno vlogo pri njegovem prihodu sta odigrala Rašo Nesterović in Luka Dončić, ključno potezo pa sta naredila Peter Vilfan, ki ima veliko košarkarsko srce, in vlada Slovenije, s katero smo premagali vse zakonodajne ovire. Ko smo razmišljali o naturaliziranemu igralcu, smo imeli sicer še nekaj drugih opcij, vendar je Randolph takoj privolil, zato z drugimi sploh nismo imeli stikov," je dan po polfinalu v Istanbulu povedal predsednik KZS.

Anthony Randolph Kristaps Porzingis Slovenija Latvija EuroBasket 2017 Poraženci Šport Porzingis: Randolph je vso tekmo igral umazano Anthony Randolph Šport Toni odigral za babico iz Ruš

"Zamisel se nam je porodila med lanskimi kvalifikacijami, ko smo spoznali, da nimamo pravega igralca na poziciji 4-5. Petko smo pokrili z Gašperjem Vidmarjem in Alenom Omićem, štirico pa smo krpali z Edom Murićem in Vlatko Čančarjem. S prihodom Randolpha smo dobili pravo rešitev, saj gre za dobrega atleta, odličnega napadalca ter še boljšega obrambnega igralca. Letos je bil Randolph na primer prvi bloker evrolige. Če na vse skupaj gledam zgolj s košarkarskega stališča, je bila to priložnost, ki je nismo smeli zamuditi," pa je sicer že pred časom dejal generalni sekretar KZS in nekdanji kapetan reprezentance Radoslav Nesterović.

Anthony Randolph Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

"V igri smo imeli še nekaj drugih rešitev, vendar je bil Randolph od vsega začetka naš prvi izbor. Z nobenim drugim igralcem ne bi pokrili tako širokega spektra igre. Letos gremo na najvišja mesta. Brez podcenjevanja kogar koli, zdaj imamo ekipo za naskok na vrh Evrope," je bil že pred EP prepričan Nesterović.

Erjavec kot nekdanji košarkar zelo čustveno spremlja to prvenstvo. Po Latviji je jokal od veselja, in kot pravi, mu tega ni težko priznati, zmago nad Španijo pa je spremljal z nasmeškom na obrazu. "Zdaj neizmerno uživam. Škoda, da je v nedeljo že konec. Sploh ne razmišljam, kaj to pomeni za slovensko košarko in našo zvezo, preprosto še ne dojemam, kaj smo dosegli. Veseli me, da igralci razmišljajo le, kako bodo prvenstvo končali z zmago."

Matej Erjavec O Randolphu in Omiću Šport "Alen je čustven, a fejst fant. Razume"

"Pred prvenstvom bi takoj podpisal polfinale, zdaj, priznam, bi bil nezadovoljen s srebrom. Užitek je gledati tako košarko in se zavedati, da jo igra Slovenija. Kamenčki v mozaiku so se idealno sestavili, čakamo le še na končno sliko," dodaja Erjavec.

Košarkarska zveza bo člane slovenske reprezentante nagradila v skladu s svojimi zmožnostmi, pripada pa ji tudi nagrada Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. "Največja nagrada je to, kar bodo imeli obešeno okoli vratu," pravi Erjavec.

To evropsko prvenstvo bo prvo po nizu let, da se prvak ne bo neposredno uvrstil na svetovno prvenstvo ali olimpijske igre. Naslednji eurobasket bo zaradi sprememb koledarja Fiba šele 2021, olimpijske igre so 2020, svetovno prvenstvo pa 2019.

druženje s člani slovenske moške košarkarske reprezentance "Kolajna je realna" Šport Randolph: Slovenija je čudovita Anthony Randolph Slovenski državljan Šport Randolph se je pohvalil z novim potnim listom

Slovenijo naslednja reprezentančna akcija čaka že konec novembra letos - kvalifikacije za SP, a v precej drugačni postavi, kot jo občudujemo v Helsinkih in Istanbulu. V njej ne bo igralcev iz klubov evrolige in lige NBA. "S Fibo se veliko pogovarjamo in sestankujemo, vendar odgovorov nimamo. Vedno več je kritik na račun Fibe, saj nihče ne želi igrati kvalifikacij brez najboljših igralcev. Zdaj so še posebej glasne postale najmočnejše zveze, Španija, Francija, ..." pravi Erjavec.

Komentarjev 1
  • sasquatch 14:36 16.september 2017.

    najbolje, da si zasluge za medaljo sedaj pripišejo birokrati, ki so si podajali papirje pri naturalizaciji Randolpha. kako hitro nepoklicani silijo h koritu, ko zavohajo priložnost, čeprav nimajo nobene veze z uspehom športnikov