Šport
2745 ogledov

Isti sodnik tokrat ni pretirano pomagal, Nole znova pridržan

Novak Đoković Profimedia
Novaka Đokovića v nedeljo čaka obravnava na zveznem sodišču.

Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je uporabil izvršna pooblastila za preklic vize prvega teniškega igralca sveta Srba Novaka Đokovića na podlagi javnega interesa. Đokoviću grozi izgon tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije, kar skuša preprečiti na sodišču. To bo razpravo opravilo še konec tedna, je poročal časnik The Age.

"Danes sem uporabil svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vize Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in zaradi ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu," je v izjavi zapisal Hawke. "Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića."

Korak Hawka, ki ima obsežna pooblastila glede bivanja tujcev v državi, je zadnji v več kot teden dni dolgi sagi o vstopu srbskega tenisača v državo. Mejna policija je necepljenemu 34-letnemu zvezdniku že 6. 1. preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa.

Novak Đoković Foto Šport Tako se Avstralci norčujejo iz Đokovića

Odločitev mejne policije je 10. 1. razveljavilo zvezno prizivno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću na meji ni bil omogočena pravična obravnava, ni pa to posegla v vsebinske razloge za preklic vize. Od takrat se je Srb lahko svobodno gibal po državi in se pripravljal na prvi turnir za grand slam te sezone.

Novak Đoković Rod Laver Arena | Avtor: Epa Epa

Po današnjem posegu Hawka Đokoviću grozi izgon iz države, a so se odvetniki teniškega zvezdnika na odločitev nemudoma pritožili, uvodno obravnavo pa je že v večernih urah v Melbournu opravil isti sodnik, ki je odločil v Đokovićev prid pred dnevi. Sodnik Anthony Kelly se je tokrat odločil predati primer rednemu zveznemu sodišču, ki ga bo obravnaval v nedeljo. Odobril je zahtevo tenisača, da ga do konca postopka oblasti ne izženejo iz države, s čimer se je predhodno strinjala tudi vlada, je poročal melbournski časnik The Age.

Đokovićevi odvetniki, ki trdijo, da je današnja odločitev ministra iracionalna, pa niso uspeli s predlogom, da sodišče ustavi ponovno zadržanje in namestitev Srba v center za tujce. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.