Šport
2706 ogledov

Preobrat za konec 50 let čakanja, ob polčasu navdušen tudi Dončić

Super Bowl LIV Epa
Finale ameriškega nogometa se je končal s preobratom v zadnji četrtini.

Kansas City Chiefs so pred tokratnim Super Bowlom, ki ga je gostil Miami, na naslov čakali 50 let, 25 jih je minilo od zadnje lovorike moštva San Francisco 49-ers. Ti so sicer doslej osvojili pet naslovov, Chiefs so bili uspešni le leta 1969. San Francisco se je  v vrhunec sezone ameriškega nogometa podal z izjemno obrambo, navijači Kansasa so bolj stavili na napad, ki mu je poveljeval podajalec Patrick Mahomes.

Obramba moštva iz Kalifornije je v prvo zaustavila napad tekmeca, v svojem prvem 'drivu' pa je San Francisco prišel do strela iz polja, ki ga je z 38 jardov izkoristil za vodstvo s 3:0. Mahomes in sogralci so odgovorili z uspešnim napadom. Na petih jardih so se sicer odločili za četrto napadalno akcijo, potrebovali so le en jard za nove štiri poizkuse, tveganje pa se jim je obrestovalo. 49-ers so jih sicer nato dvakrat še zaustavili tik pred končno cono, nato pa je quarterback Mahomes sam stekel v njo in dosegel 'touchdovn'.

Patrick Mahomes | Avtor: Epa Epa

Po uspešno izvedenem strelu za dodatno točko je ekipa iz Kansas Cityja ob koncu prve četrtine povedla s 7:3.

Tudi druga četrtina se je začela po željah Chiefs. Njihova obramba je prisilila v napako podajalca Jimmyja Garoppola, ki se je tik pred naletom obrambe odločil znebiti žoge, a je to storil precej nespretno, njegova podaja je bila prestrežena. Kansas City je napad začel skoraj na polovici igrišča, Mahomes pa je z dolgo podajo že v prvi akciji svojo ekipo popeljal na 28 jardov. Sledil je nov četrti poizkus, Chiefs so znova uspešno pretekli še tisti jard, ki so ga potrebovali. A obramba moštva iz Kalifornije se je nato le zbrala, trikrat uspešno zaustavila tekmeca, ki se je moral zadovoljiti s 'field goalom' za 10:3.

San Francisco je še naprej poizkušal predvsem s tekom osvajati jarde. Za nove poizkuse sta tako odlično skrbela Raheem Mostert in Tevin Coleman, na koncu pa je dve uspešni podaji dodal še Garoppolo. Ta je za zadetek podal Kylu Juszczyku in pet minut pred glavnim odmorom je bil izid poravnan na 10:10.

Kyle Juszczyk | Avtor: Epa Epa

Pri Kansas Cityju so imeli v napadu povsem drugačno taktiko kot tekmeci. Teka je bilo zelo malo, Mahomes pa je s podajami večinoma iskal soigralce. A minuto in pol pred koncem prvega polčasa je bil napad Chiefs ustavljen, nalet 49-ers pa je nato po dobri podaji Garoppola ustavila kazen zaradi prekrška v napadu.

Ob polčasu sta nato na odru blesteli pevki Shakira in Jennifer Lopez, nad šovom, ki pritegne vsaj toliko gledalcev kot sama tekma, pa je bil na twitterju navdušen tudi trenutno poškodovani slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić.

Tretja četrtina se je začela podobno kot prva. Po strelu iz polja so 49-ers povedli s 13:10. A nato se je nadaljevalo drugače. Mahomesa so najprej podrli ob začetku akcije, v naslednjem poizkusu pa je Fred Warner še prestregel njegovo podajo, ki jo je poslal po sredini igrišča. To je bila šele prva prestrežena žoga Mahomesu na peti tekmi končnice.

Na drugi strani pa je bil razpoložen Garoppolo, ki je s tremi odličnimi podajami 49-erse pripeljal na jard od končne cone. Vanjo se je nato prerinil Mostert. San Francisco je vodil z 20:10 in s to prednostjo tudi odšel v zadnjih 15 minut igre.

V zadnji četrtini kar 21:0

Kansas City je v zadnji četrtini najprej prišel že v bližino končne cone, a je ob podaji Mahomesa, ta sicer ni bila popolna, žogo slabo lovil Tyreek Hill in ta se je odbila v roke tekmecem. Mahomesu so tako prestregli še drugo podajo. 49-ers so nato napad začeli na svojih 20 jardih, vendar se je njihov napad končal le s 'puntom'.

Chiefs so se ob novem drivu znova znašli v težavah, potem pa je Mahomes z izjemno dolgo podajo (44 jardov) na dvajsetih jardih našel nekaj časa popolno samega Hilla. Napad se je končal s touchdownom, podajalec Kansas Cityja je v končni coni našel Travisa Kelceja.

 | Avtor: Epa Epa

Šest minut pred koncem se je tako na semaforju izpisal izid 20:17 v korist 49-ers. Ti so bili hitro ustavljeni, po novem puntu pa so Chiefs dobrih pet minut pred zaključkom napad začeli na svojih 35 jardih. Par potez kasneje je Mahomes z natančno podajo našel Sammyja Watkinsa, ki je stekel do desetih jardov.

Sodniki so dve akciji kasneje že pokazali, da je prišlo do touchdowna, nato pa se odločili za ogled posnetka, saj je bilo nekaj dvomov, če je žoga tik ob avtu prečkala namišljeno mejo končne cone in ali igralec ni prej stopil v avt. A po njem so ostali pri svoji odločitvi. Zadetek je po novi podaji Mahomesa tako dosegel Damien Williams. Kansas City je povedel s 24:20.

Damien Williams | Avtor: Epa Epa

49-ers so imeli na voljo še nekaj več kot dve minuti in pol, ob razliki štirih točk pa so za zmago potrebovali touchdown. Nogometaši iz Kalifornije so prišli na 50 jardov, a so bile naslednje tri podaje Garoppola neuspešne. San Franciscu ni preostalo nič drugega kot igranje četrtega poizkusa, a so branilci uspeli zaustaviti podajalca San Francisca. Tekma je bila pravzaprav odločena.

Chiefs so le še morali zadržati žogo. A se niso zadovoljili le s tem. S tekom so presenetili obrambo 49-ers, Williams se ni zadovoljil s prvim poizkusom, ampak je stekel v končno cono. Moštvo iz zvezne države Missouri, sicer tik ob meji s Kansasom, je zmagalo z 31:20.

Damien Williams | Avtor: Epa Epa

Mahomes je pri 24 letih postal najmlajši nogometaš, ki si je med sezono prisluživ naziv najkoristnejšega igralca, nato pa tudi osvojil Super Bowl. Postal je tudi MVP velikega finala.

"Nikoli nismo nehali verjeti, da lahko zmagamo. Enostavno smo se borili do konca in uspelo nam je," je ob dvigu pokala za najkoristnejšega igralca finala dejal Mahomes.

Patrick Mahomes | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice