Šport > Kolesarstvo
2430 ogledov

Adri van der Poel: Moj sin ni najboljši, to je Pogačar

Mathieu van der Poel Profimedia
Nekdanji kolesarski as je za najboljšega na svetu izbral Slovenca.

Na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu je v cestni vožnji do mavrične majice prikolesaril Mathieu van der Poel. Ta je zlato osvojil pred velikima tekmecema Woutom Van Aertom in Tadejem Pogačarjem.

Slednji je z bronom ponovil največji uspeh slovenskih kolesarjev na cestnih dirkah svetovnih prvenstev, leta 2001 je bil namreč tretji tudi Andrej Hauptman, ki ima na svojem 'kontu' še eno četrto mesto. Leta 2002 je zaostal za Italijanom Mariom Cipollinijem, Avstralcem Robbiejem McEwanom in Nemcem Erikom Zablom, v cilj pa je prišel tik pred petim Zoranom Klemenčičem. Leto prej sta bila od Hauptmana boljša le Španec Oscar Freire in Italijan Paolo Bettini.

Uspešne nastope na svetovnih prvenstvih pa ima za sabo tudi Adri van der Poel, oče Mathieuja. Adri, sicer tudi svetovni prvak v ciklokrosu leta 1996, je tako leta 1983 osvojil srebrno odličje na cestni dirki, njegov sin pa je njegovo uvrstitev tako izboljšal natanko štiri desetletja kasneje.

Mathieu van der Poel | Avtor: Profimedia Profimedia

Mathieu je sicer tudi vnuk legendarnega Francoza Raymonda Poulidorja, hči izjemnega šampiona se je namreč poročila z Adrijem.

Slednjega so po Mathieujevem uspehu ujeli na letališču v Glasgovu, v pogovoru za WielerFlits pa je presenetil z odgovorom na vprašanje 'kako je spoznati, da je vaš sin najboljši kolesar sveta?"

"S tem se ne bi strinjal. Če pogledamo enodnevne dirke, je Mathieu res blizu tega, a zame osebno ostaja Tadej Pogačar najboljši kolesar na svetu. Tekmujeje na vseh dirkah, neverjeten je tudi način njegovega dirkanja. Lahko izrazim le svoje občudovanje do takšnega kolesarja. Na drugačen način je vselej prisoten tudi Wout Van Aert. To so kolesarji, ki si želijo zmag na vseh terenih, Mathieu se pri tem sam odloča, kje bo nastopil. Je povsem drugačen kolesar, ima drugačno mentaliteto," je odvrnil nekdanji zmagovalec spomenikov Liege-Bastogne-Liege ter dirke po Flandriji.

  dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice